Предродилна депресия и как да се справим?

• 42
  • 2
  •   1
Отговори
Здравейте. Бременна съм с второ дете вече в 8 месец,но за съжаление всичко се повтаря. При първата ми бременност изпаднах в депресия в 8 месец,всеки ден плачех без причина и накрая родих в 34 гестационна седмица. Сега пак ме започва,вече съм в 33 седмица и не се чувствам изобщо добре. Имам проблем със съня от 3 седмици. Спя по 3 часа на денонощие,гледам си детето,понеже не ходи на градина заради бактерия,която лекуваме повече от месец и ми е трудно,защото следобяд не мога да легна да поспя. Роднините ми работят,мъжа ми работи от понеделник до неделя и нямам помощ,а трябва да си почивам. Имам синдром на неспокойните крака и от там идва моето недоспиване. Отделно жегата ме съсипва,но това е друг въпрос. За съжаление,за един месец трима роднини влязоха в болница поради различни причини. Случват ми се много неща,като цяло откакто съм бременна нямам късмет и това нещо още повече ме кара да плача. В момента правим ремонт поради неочаквани неща и не съм си вкъщи,а при роднини с детето. Знаете как е,не мога да се почувствам като у дома си,съобразявам се с всичко и както не познаваме никой около нас се чувствам още по-зле. Реших да отида малко на село. Ами там живеем 5 човека и са всеки ден скандали за дребни и безсмислени неща,които са дори смешни. Сега стоим затворени при роднини по цял ден,защото навън е жега,нощем гледам телевизия до 6 сутринта,чудя се кой,кога и за какво ще влезе в болница и все такива мисли. Дори не мога да мисля за себе си,защото всеки ден се случва нещо ново. Чувствам тъга,тревожност и безпокойство. Знам,че ще мине,но в момента ми е много трудно и се чувствам сама. Хората около мен казват,че ме разбират,успокояват ме,но реално само аз знам какво преживявам. Не мога да се зарадвам на бременността си от тревоги и ето,че вече започва да ми се отразява психически,а от това ме е най-страх. Вече съм била в следродилна депресия и една година от живота ми се губи. Когато родих детето си се започна ковид. Никой не идваше у нас,никой не можеше да ми помогне,а бях само на 21г,дори не знам как съм отгледала детето,но пък успях. Не искам пак да се чувствам така,искам да мога да си гледам децата пълноценно. Поради проблем с гърдата ми се налага да пия хапче за спиране на кърма още при раждането и това още повече ме притеснява. Не толкова това,че няма да кърмя,а страничните ефекти. Предполагам,че ще стана още по-зле психически. Моля жени,които са преживяли истински депресии да пишат как са се справили. Много съм притеснена,защото усещам,че с всеки ден се влошавам.

# 1
Чувам доста оправдания, че не се грижиш за себе си пълноценно. Да, жега е, но аз нито като бременна съм си седяла вкъщи лятото, нито като родих, а пък камо ли да се затворя по цял ден вкъщи с 5-6 годишно дете и нам колко си роднини. Съвсем спокойно може да си навън с детето рано сутрин и късно следобед/привечер. И вместо да не спиш цяла нощ и да гледаш телевизия - почивай. Слушай тиха музика, пусни си някоя медитация, има ред неща, които са напълно безплатни и помагат за отпускане. Дихателни упражнения, healing frequency music, изобщо в YouTube има всякакви неща.
И психотерапевт - спешно. Вече има много, които работят онлайн, може да си правиш сесии отвсякъде.
Смени си режима, нагласите, мотивирай се да си добре заради бебето, заради детето ти, но най-вече, заради самата теб.
Кой за какво спори и се кара, да е извън теб. Болните да си се лекуват. Не можеш да огрееш навсякъде и за всички.
В момента ти си най-важната. Всъщност - не само в момента. Винаги - за себе си трябва да си най-важната, абсолютният приоритет. За да може да си адекватен родител, за да може да се грижиш за децата, първо се погрижи за себе си.

# 2
Чувам доста оправдания, че не се грижиш за себе си пълноценно. Да, жега е, но аз нито като бременна съм си седяла вкъщи лятото, нито като родих, а пък камо ли да се затворя по цял ден вкъщи с 5-6 годишно дете и нам колко си роднини. Съвсем спокойно може да си навън с детето рано сутрин и късно следобед/привечер. И вместо да не спиш цяла нощ и да гледаш телевизия - почивай. Слушай тиха музика, пусни си някоя медитация, има ред неща, които са напълно безплатни и помагат за отпускане. Дихателни упражнения, healing frequency music, изобщо в YouTube има всякакви неща.
И психотерапевт - спешно. Вече има много, които работят онлайн, може да си правиш сесии отвсякъде.
Смени си режима, нагласите, мотивирай се да си добре заради бебето, заради детето ти, но най-вече, заради самата теб.
Кой за какво спори и се кара, да е извън теб. Болните да си се лекуват. Не можеш да огрееш навсякъде и за всички.
В момента ти си най-важната. Всъщност - не само в момента. Винаги - за себе си трябва да си най-важната, абсолютният приоритет. За да може да си адекватен родител, за да може да се грижиш за децата, първо се погрижи за себе си.

Права сте. Проблема е,че сутрин няма как да излезем,защото както казах заспивам сутрин около 6ч и излизането ни е главно вечер. Иначе досега не сме се спирали с излизанията,чувствах се доста добре,но след като ме почна безсънието,целия ни режим се промени.

Общи условия

Активация на акаунт