Предстои ми инвитро/ИКСИ - Да поговорим - Тема 94

• 794
  • 39
  •   6
Отговори
Добре дошли в новата тема, бъдещи мами! Нека донесе късмет на всички ни и всички да видят най-хубавите две черти, да усетят най-приятните  ритничета и да гушнат най-сладките бебчета на термин 🙏🤰💫

Тук може да задавате въпроси свързани с вашите инвитро процедури и да споделяте опит, а като видите двете чертички може да  се похвалите за кураж на другите момичета! Успех!
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

Полезни Линкове
Център за Асистирана Репродукция
https://www.cfar.bg/

Какво е Ин Витро
https://nadezhdahospital.com/reproduktivna-medicina/asistirani-r … ki/ivf-icsi-imsi/
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

Препоръчителни Изследвания
За жената
-полови хормони на ден 3 - 5 от менструалния цикъл (LH, FSH, Estradiol, Prolactin, TSH, AMH)
-изследване за хламидия, уреаплазма и микоплазма (с валидност до 6 месеца преди процедурата)
-микробиологично изследване (до 30 дни преди процедурата)
-изcлeдвaнe за Хепатит B, Хепатит С, СПИН и Сифилис (до 3 месеца преди процедурата)
-хормони на щитовидната жлеза (TSH, FT3, FT4, TAT, MAT)
-генетично изследване за тромбофилия (основен пакет) и за придобита тромбофилия
-проверка за пропускливост на тръбите
-имунологични изследвания

За мъжа
-разширена спермограма по Крюгер
-изследване за хламидия, уреаплазма и микоплазма (с валидност до 6 месеца преди процедурата)
-микробиологично изследване (до 30 дни преди процедурата)
-изcлeдвaнe за Хепатит B, Хепатит С, СПИН и Сифилис (до 3 месеца преди процедурата)
При мъжки фактор
-проверка за варикоцеле и други отклонения
-хормони на щитовидната жлеза (TSH, FT3, FT4, TAT, MAT)
-ДНК фрагментация и кариотип
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

Допълнителни Техники за Повишаване на Успеваемостта
Всяка клиника предлага различна комбинация от тях, така че потърсете информация за възможностите при вас.
-ИКСИ (интра-цитоплазмено инжектиране на сперматозоид в яйцеклетката) - покрива се от ЦАР
-ИМСИ (инжeĸтиpaнe нa мopфoлoгичнo ceлeĸтиpaн cпepмaтoзoид в цитoплaзмaтa нa яйцeĸлeтĸaтa)
-МАКС
-Активиране на яйцеклетките чрез калциев йонофор
-Ко-култивиране на ембриони с ендометриални клетки
-Time laps култивиране на ембриони в системата Ембриоскоп
-Асистиран хетчинг с лазер на ембрионите
-Ембриолепило
-Предимплантационна генетична диагностика/скрининг (PGD/PGS)
-Микрочип/ ZyMot
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

Линк към старата тема - 93:
https://bg-mam.ma/t/1861317

Линк към старата тема - 92:
https://bg-mam.ma/t/1799946

Линк към старата тема - 91:
https://bg-mam.ma/t/1766790

Линк към старата тема - 90
https://bg-mam.ma/t/1729188

Линк към старата тема - 89
https://bg-mam.ma/t/1666512
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

С пожелание на всички за леки стимулации, успешни трансфери , леки бременности до термин и здрави, пухкави бебчета на финал ! Кураж, момичета!

Последна редакция: пт, 10 юли 2026, 08:40 от Рaдост

# 1
Благодарим за новата тема!

Ето ме пак - записвам се с нова стимулация (трети пореден месец) - надявам се последна 🙏❤️
Този месец започнахме Летрозол на ден 5 (нямаше как по-рано да ида на преглед, доктора не искаше да го започвам без да ме е прегледал). Не разбрах ще имам ли изобщо Мериоферт или ще съм само на Летрозол 🤔
Имам преглед в понеделник, ще разбера тогава. Имаше два по-големи фоликула, дано са ни на късмет. Обмислям отново да пробваме класическо инвитро, вместо ИКСИ, ако е само една яйцеклетка, ако са две ще има и ИКСИ.
Обсъдихме и вариант да направим свеж или замразен трансфер на този цикъл, всичко да е наред 🙏Ще бъде! ❤️

# 2
Здравейте!Включвам се с въпрос, но първо на кратко за нас.Борим се от години имаме три опита, като сме с мъжки фактор и нисък резерв.На 33 години съм.Трите ни опита са стимулирани и приложено icsi оплождане.Ембрионите спират развитие между 3-4 ден.Според Вас има ли шанс да пробваме на естествен цикъл и къде практикуват ЕЦ?На едно място казаха, че не правят и си мисля дали не навсякъде го практикуват или шанса са успех не е голям също.Ще съм благодарна да прочета Вие какво мислите.Приемаме всякакви добавки подобрихме начина си на живот, спряхме вредни навици и пак греда.

# 3
  • Be realistic - plan for a miracle.
На много места практикуват ЕЦ, включително Надежда, Неовитро, Щерев. Кое е мястото, където са отказали, при условие, че си с нисък резерв? Може би считат, че не е толкова нисък?
Ембрионите спиращи развитие на 3 ден обикновено говорят за проблем със сперматозоида, след това вече е яйцето. Може би е комлексно при вас Sad
В Турция се води топ оф дъ топ при мъжки фактор, но нямам личен опит с това. Но пък те не са никак фенове на ЕЦ.
Успех от мен!

# 4
Клиниката е КИРМ Плевен и не я препоръчвам на никой страшни некадърници.Въпреки ниския резерв ми направиха “хиперстимулация” 11 фоликула с усложнения след пункция, и накрая мен обвиниха и моите яйцеклетки.Насочили сме се към София само на ЕЦ не сме пробвали.Първите две стимулации си бяха по къс протокол без усложнения в друга клиника.Резерва ми е доста нисък.Ако се пробва на ЕЦ вредите са по-малко пак ли се приемат хормони подготовка има ли?🤷♀

# 5
ДНК фрагментация правена ли е със спермограмата? Ако е завишена е най-вероятният виновник. При нас не помогнаха добавките и аз реших, че няма смисъл само аз да се мъча с хормони и пункции, направихме Теса на мъжа ми, материалът беше много по-добър и така станаха нещата. В Турция бяхме, но и в Бг се прави Теса. Все пак ако се прави Теса е по-добре на стимулиран цикъл, за да има повече Я за оплождане. Та така, предлагам друга посока на мислене, но не пречи да пробвате и ЕЦ, по-щадящо е за вас, просто е повече време и повече пункции до достигане на достатъчно ембриони, че някой да е читав.

# 6
Резерва ми е доста нисък.Ако се пробва на ЕЦ вредите са по-малко пак ли се приемат хормони подготовка има ли?🤷♀

Има подготовка, но е минималистична. Назначават се някои медикаменти или се действа изцяло без, с таймираща инжекция единствено. Ако се приемат хормони са в много малки дози. Гонят се между 2 и 4 фоликула с такъв цикъл. Важно е лекарят да има опит с ЕЦ, трябват консултации за да усетите. Подгответе се с въпроси, чат ГПТ помага Grinning
Вредите са по-малко от гледна точка натоварване на организма и възстановяване после. При всяка от нас е различно, някои след стимулация веднага си стават същите, при други пада енергията, тялото подпухва и напълнява, лицето се окръгля, черният дроб се натоварва, акне, безсъние, и какви ли още не "екстри". Много си зависи от организма наистина.
ЕЦ е по-щадящо при всички положения, пожелавам да откриете вашия лекар!

# 7
  • Sofia
dessy1212, ползвали ли сте някакви селекции заради мъжкият фактор? За да има 11 фоликула според мен резервът не е толкова нисък. Колко ти е AMH-то?
Както са ти казали, по София в много клиники практикуват инвитро на естествен цикл, а ако сте и по фонд ще имате 4 пункции и след това трансфер.
Не съм правила лично на естествен цикъл, но горе долу съм запозната с процеса, ако си правила инсеминация ами подготовката е същата. Евентуално може да имаш кломифен или летрозол като леко подбутване на яйчниците и на фоликулите, а може и без никакви медикаменти, освен инжекцията, която блокира овулацията за да не се изтърве фоликула по-рано и тази, която я таймира 36 часа преди денят на пункцията.

Според мен може да опитате още един стимулиран цикъл с по-ниски дози на хормоните и селекция на мъжкият материал преди да минете изцяло на ЕЦ.

# 8
ДНК фрагментацията е добра.Предложиха ни микро флуидна селекция, но не я приложиха макар да се бяхме съгласили.Нямаме повече опити по фонда, понеже резерва вече е под 0.5.11 бях фоликулите яйцеклетките само 2 едната е спряла на 2 ден, другата на 4-ти.Без обяснение, без нищо оставена сама без подкрепа от доктора търсеща информация в интернет.Бихме се съгласили и на тесе вече сме готови на всичко.В търсене сме на клиника в София за мнение, но ни трябва и добра ембриология със сигурност.Афродита добър вариант ли е?

# 9
Имай предвид, че ако си изследвала АМХ точно след стимулацията е нормално да ти е по-нисък от иначе. Би трябвало да се върне към бейслайна след 1-2 цикъла.

# 10
Афродита не се славят с най-добрата ембриология, но да подчертая, че не говоря от личен опит, а само напоителен рисърч.
С тежък мъжки фактор - Надежда, Щерев, Неовитро.

# 11
При кой доктор бяхте в КИРМ Плевен? Аз също съм там.

Клиниката е КИРМ Плевен и не я препоръчвам на никой страшни некадърници.Въпреки ниския резерв ми направиха “хиперстимулация” 11 фоликула с усложнения след пункция, и накрая мен обвиниха и моите яйцеклетки.Насочили сме се към София само на ЕЦ не сме пробвали.Първите две стимулации си бяха по къс протокол без усложнения в друга клиника.Резерва ми е доста нисък.Ако се пробва на ЕЦ вредите са по-малко пак ли се приемат хормони подготовка има ли?🤷♀

# 12
  • Sofia
dessy1212, ако сте се насочили към София, за мен лично Надежда е най-добрият вариант. Има всичко на едно място, няма да си търсиш лекарствата - манипулационната ще те обслужва със всичко (срещу заплащане естествено), но това колкото и да не е най-важното, си е и удобство, че не трябва да обикаляш да търсиш така или иначе трудно откриваеми медикаменти. Аз съм техен пациент и съм доволна от ембриологията. При 1ата пункция имах само една яйцеклетка и я оплодихме, като стигна до 5ти ден, използвайки селекция. На 2рата пункция направихме 5 ембриона отново със селекция. Имаме сериозен автоимунен фактор с влушаване на качеството на яйцеклетките (поне бяха доста зле преди терапията, която проложихме) имаме и мъжки фактор с висока ДНК фрагментация и ниска морфология.

# 13
  • София
От изброените клиники и аз бих препоръчала МБАЛ Надежда. Макар, че за главният ембриолог на Афродита съм чувала доста добри неща.

# 14
ДНК фрагментацията е добра.Предложиха ни микро флуидна селекция, но не я приложиха макар да се бяхме съгласили.Нямаме повече опити по фонда, понеже резерва вече е под 0.5.11 бях фоликулите яйцеклетките само 2 едната е спряла на 2 ден, другата на 4-ти.Без обяснение, без нищо оставена сама без подкрепа от доктора търсеща информация в интернет.Бихме се съгласили и на тесе вече сме готови на всичко.В търсене сме на клиника в София за мнение, но ни трябва и добра ембриология със сигурност.Афродита добър вариант ли е?
при кой доктор сте били там ако не е тайна. В КИРМ Плевен

Общи условия

Активация на акаунт