АУТИСТИЧЕН СПЕКТЪР-обединена тема 2

• 65 208
  • 760
  •   1
Отговори
# 735
Аз незнам да имаме аутисти в семействата. Моето средното има проблем, за малкото, което е на 19 месеца, засега няма съмнения. От един баща са  Mr. Green

tyty, по това което описваш няма дори и капка съмнение, че детето ти има проблем. Много е малко за психолог. Може да направите консултация с логопед, който се занимава с деца под 3 години."Обикновенните" логопеди, не се занимават с толкова малки деца. Така ще отпадне съмнения за някаква примерно органична причина детето да не говори.
Като види самолетче в небето, или нова играчка в магазина показва ли ти с пръстче примерно да ти привлече вниманието и ти да я видиш?  На каква възраст започна да казва мамама, татата /повтаряне на срички без да влага смисъл в тях/. Между другото за "дума" на тази възраст се брои и цъкането с език за вода примерно, махането за чао с ръка, казването на БАУ на кучето и т.н и т.н. По важно е дали детето се опитва да комуникира - дали и как използва жестове и звуци в общуването си с теб. Това, че разбира команди говори, че пасивния му речник е добре развит.
Това, че се тръшка /т.е. протестира/ и това, че му минава за няколко минути говори, че детето се развива много добре - т.е. осъзнава обкръжението си, може да изпробва докъде стигат забраните и т.н.
Щом се обръща на името си също е много добър знак, че всичко е наред.
Има и деца които проговарят малко по-късно. Година и 5 месеца все още може да е в рамките на нормалното. На тази възраст ако те вика с МА или нещо от сорта, ако казва АМ като е гладен значи има думи Simple Smile Голяма рядкост са децата които могат да направят изречение от рода на Куче Бяга преди 2 годишна възраст. Колсултирай се с логопед, но не се притеснявай - поне по малкото което пишеш всичко изглежда наред.
Освен това слуха без аудиограма НЯМА начин да се провери - всичко не е само чуво-нечува. Някои деца имат частична загуба на слух и тов е достатъчно да се наруши речника, но да чуват като ги викаш по име...

Christian, изгледах филма. Чела съм наистина много по въпроса. И на руски и на английски. Достатъчно много за да съм объркана вече съвсем. Но е факт че от 3те ми деца само 1 от тях не е ваксинирано. И точно то има проблем. Проблем, който преди 100 години, когато разпространението на аутизма не е било толкова голямо и децата не са били ваксинирани, никой лекар нямаше да диагностицира като проблем. Евентуално можеше да му предпишат бой с каиша  Mr. Green
Сигурнио си чел  "Емил от Льонеберя"  Wink Това дете днес биха нарекли дете с хиперкинетичен синдром, вероятно причинен от ваксиниране. А навремето е бил просто палав пакостник пълен с енергия и неосъзнаващ, че прави бели.
Много аутисти са осъзнали, че са аутисти едва след навършване на 30 години... А като деца са били просто "особенни". Неваксинирани. 
Не казвам, че ваксините не вредят. Вредят. Но не са те  причината децата ни да имат проблеми. Макар да са били примерно ключа за развитието на проблема при някои деца. Но проблема го е имало. И ако не ваксината, то примерно стреса от тръгване на детска градина щеше са го отключи.
Моето дете няма ваксини. Но е изпил един влак стероиди, Може да са го увредили точно те? Или проблема е настъпил преди да ги започнем , когато той просто спираше да диша и мозъка оставаше без кислород за период от малко над 3 минути.... На едва 4 месечна възраст беше на венозен гентамицин. Нямаше начин да кажа НЕ. Детето ни беше с ниски шансове да оцелее.  Когато се бориш за живота всички средства са оправдани, нали?
Е, голям праз, че няма ваксини, като се е "наял" с консервантите на стероидите и венозните антбиотици. Дали съм можела да го избегна? Мисля, че не. Дали се обвинявам, че не съм направила всичко за него за да го предпазя - Да.
Най-малкото си дете ваксинирах по желание 2 часа след раждането за туберкулоза. бебето ми беше едва 2.5кг. Дали щеше да оживее ако се зарази от ТБ? Все пак живея в държава където всеки 3ти е болен от ТБ. Сложих му и хепатит и ДТК и жива полио ваксина - по късно   от приетата възраст, но ги сложих. Пак по желание. Само 3-ваксината отлагам. Незнам след колко време и дали ще я сложа въобще. И детето се развива без да има проблеми.  А над брат му треперя. Да не се зарази от нещо, което неможем да лекуваме. Тук има и полиомиелит, има и хепатит  и коклюш и туберкулоза... просто защото много малко деца се ваксинират и болестите се разнасят много лесно. Има и аутисти. Долу горе, колкото и в другите държави. Половината от тях не са ваксинирани. Е и?

# 736
Не изключвам да има връзка, но напоследък започвам много да се съмнявам в това. МНОГО. Не става въпрос за вредите от ваксините. Вреди има и то много. Всяка намеса в природата се заплаща. Но да се каже, че аутизма се причинява..... Защото все пак не се случва при всички деца ?
Най големия поддръжник на теорията, че ваксините правят децата аутисти, който съм срещала е Елина на руския сайт за аутизма. И във форума и в сайта - имаше хиляди теории как точно става това.
Е да де, но дойде ден, когато самата Елина каза, че не ваксините са причинили това. Може да са били капката която е преляла чашата, но ако не бяха те някое друго замърсяване щеше са го причини. Просто в момента когато с хелирането детето е започнало да изкарва огромни количества метали става ясно, че те няма как да бъдат вкарани с ваксините. Чак товагава идва връзката на това, че майката е расла в замърсен от тежки метали район и най-вероятно тя е предала металите на детето.
А тази жена много чете. Много знае, Ходи по конференции, всяка нова информация минава през ръцете и, постоянно се консултира с лекари и пробва нови методи. За мен това, че тя се отказа от основната си теория, че аутизма на Деня е причинен от ваксинирането му говори много.
Не ви казвам ваксинирайте си децата - но започва с това толкова много да се спекулира - лесно е да се намери виновен и да си го обвиняваме докрай.  Ами като се замислим, във въздуха който дишаме - съвсем доскоро се продаваше навсякъде оловен бензин и почти всички коли използваха точно такъв. Колко ми олово сме вдишали един господ знае. При всички положения организма ни е усвоил повече, отколкото при ваксиниране. Ами пестицидите във водата която пием? Водата се пречиства по механичен начин, после се хлрира за да се обезпаратизи. Пестицидите след този процес остават. И да я преваряваш и да не я преваряваш - все ги има. Активния въглен донякъде го чисти, но колко от нас имат филтри с активен въглен в домовете си?Да не говорим, че пестициди има дори в минералната вода ooooh! А те са такава страшна отрова за мозъка, че металите във ваксинитре изглеждат смешни....Но никой нищо не казва за тях.Защото пиенето на вода не е задължително сигурно  Whistling
Извинявам се за излиянието си, но почва да ми писва от "доказателства".  Нещо ме хващат лудите напоследък Embarassed

Проблемът с ваксините не е само в съдържанието им на живак и други вредности. Принципно това е изключително груба намеса в нормалното функциониране на имунната система. Не знам дали знаете , но на ваксината против хепатит, която се бие в родилнивя дом, на третия ден от раждането пише, че не трябва да се поставя на деца , които имат в рода си автоимунни заболявания-диабет, множествена склероза, ревматоиден артрит, псориазис и др. Никой не те пита за такова нещо и се съмнявам, че повечето лекари знаят и четат какво пише в упътването, а и да знаят  не те информира за това.
Моята баба беше с диабет, свекърва ми с артрози , а аз съм натъпкала децата си с всички възможни ваксини плюс 5 допълнителни  newsm77

Не мога да се сетя сега къде го прочетох, но аутизмът се разглежда като автоимунно заболяване. Знаете, че в повечето случаи нашите деца са със силно отслабена имунна система, което е абсолютно доказуемо с изследване на имунните тела, чрез кръвни тестове.

"Безразборното прилагане на ваксина, без предварително проучване дали съответното дете е свръхчувствително на нея или не е възприемчиво към съответната болест можем да сравним с преливането на кръв на нуждаещ се пациент без никакви тестове, отнасящи се до кръвната група и Резус-фактора."

За това за щастие повечето деца успяват да се справят с ваксините и няма реакция или поне не видима, но свръхчувствителните , като нашите....  Cry

# 737
Деси,сигурна си права zа себе си.Аz сьЩо не твьрдя 100%,че аутиzма е последица САМо от ваксина,но е един от факторите,които могат да бьдат иzключени,нали...?
А това,
Цитат
в държава където всеки 3ти е болен от ТБ.
НЕ Е ВЯРНО.Помисли малко...

Цитат
Тук има и полиомиелит, има и хепатит  и коклюш и туберкулоза... просто защото много малко деца се ваксинират и болестите се разнасят много лесно.

В БГ има zадьлжително ваксиниране и по МЗ 99% от населението (деца) са ваксинирани.
И много странно,след като 99% са ваксинирани как се раzнасят  "лесно" теzи болести...по таzи логика...

За аутиzма има обяснение по Новата Германска Медицина на Др.Хамер (има zабодена тема в алтернативния zдравен),но оЩе не сме стигнали да преведем и zа него.По теорията такива деца преживяват двоен Шиzофреничен (така го нарича Хамер) конфликт,който предиzвиква от своя страна такова поведение.При реШение на единият от конфликтите при детето "zаболяването" минава на деня.Правени са иzследвания в Гьотинген и клиниките по алергии,кьдето методите са докаzани като 100% лечебни и вьzстановителни.

# 738
Christian,  aма аз наистина живея в страна където всеки 3ти е болен от Туберкулоза  Joy Живея в Африка.

Аз не изключвам ваксините да имат своя принос. Но не трябва да се вманиачаваме. Ваксинирали сме си децата. няма накъде повече. Единственото което може да правим, е да се борим за информиран избор. Да се дава пълната информация и родителя да избере. Аз за себе си това направих - реших, че бебе нямащо и 3 кила ТБ би го убила. А вероятността от проблем е само ВЕРОЯТНОСТ. Т.е имаше начин да минем между капките. Ако се разболееше начин нямаше. Аз трябваше да се върна на работа 2 седмици след раждането - т.е. нямаше как да изолирам бебето си. За момента да се разболее от рубеола, морбили не ме плаши. Но бих го ваксинирала преди пуберитета ако не се разболее. Преди това незнам дали бих посмяла. Все пак и аз съм се наплашила много от ваксините....Ей това е информиран избор. Да можеш сам да прецениш кога и кое е по-малкото зло.
Аз съм  майка които дори хранителни добавки на децата си се страхува да дава. Просто защото няма достатъчно информация за "Страничните" ефекти. За да преценя "кое е по-голямото зло"

nadejda.v.l моето детенце точно така си спрести ваксините - защото имаше проблеми с дробчетата от раждането. На 4 месеца вече беше неофициално асматик. На годинката вече официално на стероиди.

# 739
И в Африка не всеки трети е с ТБ... Wink
И не сьм се вманиячил в никакьв случай.

Точно zа ТБ ваксината виж тук...
http://www.eurosurveillance.org/em/v11n03/1103-223.asp

TB cases commonly occurred in vaccinated children (at least 30%-98% in five countries using universal or high-risk approach). Disseminated infection due to BCG was rarely reported in recent years (0-1/100 000 vaccinated). There is a wide variation among BCG recommendations in Europe, and nearly half the countries surveyed were considering revisions, at a time when the European Centre for Disease Prevention and Control is advocating for harmonised vaccine strategies. Data on monitoring of BCG coverage in target groups is important but often lacking in Europe. Information on BCG status and eligibility should be collected routinely through TB case notification. The incidence of severe adverse effects of BCG in children should be monitored. Given lack of evidence to its efficacy, revaccination should be discontinued.

В ЕС ТБ ваксината е отречена.А и ТБЦ се лекува днес. Peace

Сьжалявам zа детенцето ти,надявам се  да се оправи Peace

# 740
  • София
Здравейте. Имам син на 4 години и половина. Основна причина да се насоча към темата за аутистичен спектър е наличието при него на говорни и езикови нарушения, изразяващи се в надекватно за възрастта му развитие на речта. Доскоро се самонавивах, че това е чисто логопедичен проблем, но за съжаление има и някои други прояви, които ме тревожат напоследък. По-конкретно- едни такива необичайни движения с ръцете /понякога съпроводени и с подскоци на едно място/ - които сякаш се засилват като амплитуда. Те се проявават в момент на силна положителна емоция и може би в моменти за разтоварване на впечатления.
Засега сме посещавали логопед, като там го е виждал и психолог, но категорична диагноза няма. 
По това, което прочетох, изглежда тези движения са стереотипи (досега не бях намерала обяснение за тях). Ако правилно съм разбрала, аз не би трябвало да му права забележка за тях. Добре е да знам, защото аз наскоро започнах тъкмо това да правя. Всъщност едва сега започнах да гледам на тях като на симптом, досега се надявах да ги израсте и да спре да ги прави. Прегледах теста (за първи път го виждам) и по него се ориентирам и за други прояви в миналто, които не е трябвало  да подминавам със самоуспокояване (децата са различни, темповете на развитие не са еднакви, той е момче, още е малък...). Наскоро гледах филмче от третия му рожден ден и си дадох сметка, колко назад е бил в развитието си - никакъв говор, неумело боравене с играчки, консервативен - по отношение на навици, дрехи, среда. Точно тогава започнахме да посещаваме логопед, а малко по-късно-детска гардина, кдето е със свои връстници. Това много му помогна и има значителен напредък, но както казах, говора и тези движения са обезпокоителни. Насявам се тук да срещна разбиране и евентуални препоръки.

# 741
Здравей Призма Simple Smile Всеке е дбре дошъл да пише при нас  Hug
Но да ти кажа, има няколко неща, които ме карат да мисля, че просто се притесняваш напразно. Проблем вероято някакъв има, но той не е аутизъм. Детето ти няма проблеми със социализацията - поне с такова впечатление оставам  newsm78 от това:

Цитат
Когато му казвам да почерпи баща си и мен с бонбони или солети, често отговорът е "Не, вие можете сами да си купите".  Наскоро пък се пазареше да му купя бонбони и да ходим на детската площадка да си ги яде. Казах, че може, но само ако почерпи децата, които са там. Последва въпрос: "А те всичките ли ще си вземат?".

Цитат
само да кажа, че моят 'сваляч' стана гордостта на тати. Към въпросната мацка Валери подходи директно с въпрос "Искаш ли да ти покажа моята стая" - това пред асансьорите.

Цитат
Разговорите им бяха много забавни. Валери я заведе да й покаже стаята си и та го попита:
- 'А ти тук сам ли спиш?'
- 'Ами да, като се стъмни и си лягам'.
След малко тя дойде при мен, за да каже че иска да се събуе. Понеже маратонките й бяха обути на босо краче, попитах я дали иска чисто нови чорапи, за да се обуе. Та бръкна в джоба си, извади някаква топка и каза ' Аз си имам. Моите са от Канада'. Валери се включи 'А моите са от магазина. Мама ми ги купи'.
След малко дойде дядото на принцесата, за да я прибере, защото програмата й не позволявала повече да остане.
Нашият първо затвори вратата на дядото, след мойта намеса, че така не се прави, отвори вратата и избута момичето навън - явно ядосан, че тя си тръгва.

Цитат
"Искаш ли да те почерпя?"
Аз: "Да, благодаря".
"Ами тогава ми купи бонбони!".

Честно да ти кажа, повечето от нас с по-големи от твоето дете си мечтаят да стигнат до такива разговори и взаимоотношения. Във всичко това няма никакво нарушение в социализацията. Има връзка между причина и следствие, и говора ви е направо поразителен /сравнен пак с моето дете/

Горещо ти желая притесненията ти да са напълно излишни.

# 742

Призма, има наистина куп други неща, които не са аутизъм.
Сложните тикове например. Синдром на Туре /някъде го пешат Туред/.
Такова желание за общуване и то смислено и логично няма в никое от
нашите деца май. Ти пиши във темата де. Ще ни бъде интересно да разберем
какво ви казват, например. И аз да кажа - добре си дошла!

# 743
  • София
Благодаря, Деси.
Относно разговорите: може би наистина не е тук мястото да споделям притесненията си за речта му. Просто ми направи впечатление в теста за аутизъм, че развитието на речта заема съществено място в него. Речта му е зле /казват го логопедите, както и мои познати с по-малки деца, а и аз виждам връстниците му/, но както писах - аз мислех, че това е изцяло логопедичен проблем и досега не бях писала при вас в тази връзка. При вас попаднах заради движенията с ръцете - търсех нещо в интернет - най-вече дали проблемът е за невролог,  дори не знаех как да опиша проблема - опитах с 'неволеви движения' и попаднах на статия за аутизма за " стереотипни и повтарящи се двигателни маниеризми /например пляскане с ръце или усукване на ръцете или пръстите, сложни движения на цялото тяло/; ". Оттам-при вас, където видях, че тук някои майки са описали наличие на подобни движения. Тези движения много ме притесняват - те са необичайни, прават впечатление, а комбинацията им със забавената реч ме накара да потърся вашите съвети. Не знам дали да го заведа на невролог - направихме филмче - отделни кадри, в различни ситуации, в т.ч. и сред деца, когато се вижда как някак си се откъсва и започва със странностите - размахва ръце пред лицето си, с едни такива въртеливи движения, а понякога едновременно с това подскача или пък се превива в коремчето и насочва тези движения с ръцете към коленете си. Понякога са в серии; понякога ги прави в леглото си. Имам чувството, че зачестяват. Започнах да му правя забележки, но те не помагат, а тук прочетох, че не са и препоръчителни. Когато застане пред фонтан се получава нещо като танц. Така е и като пусне водата в тоалетната. Но не е само с водата - общо взето - сякаш така се 'разтоварва' емоционално, но проявата ме притеснява, а понякога и изражението на лицето му се променя. Ако му кажа да спре- спира, но не казва защо го прави. Направи го наскоро и на една сцена - на морето на детска дискотека - всички деца танцуват, а той стои и 'пърха' с ръце. Като по-малък пък обтриваше лицето си в играчките и силно го притискаш към тяк. Още тогава въртеше ръцете, но аз мислех, че ще го израсте, а и пак ще се повторя, но май-сега движенията са по-интензивни и отривисти.

# 744

Покажи ни филмчето - ако не е ммного лично, естествено. И ако знаеш как.
Извинавайте, че се вклинявам.

# 745
за Christian - е не е всеки 3-ти образно се изказах. Ама не са хиляди...Милиони са и са навсякъде около мен. Все пак си е официално епидемия oт Multi-drug resistant tuberculosis.(MDR-TB) И да, лекува се - със 6 месечен курс с антибиотици. При едно бебе - това ще са венозни антибиотици...най-вероятно и те ще са консервирани с живак. Но не се лекува новия щам(XDR-TB), който бавно и славно набира скорост. В началото от 314 случая имаше 215 смъртни  Shocked Дали ваксините биха го опазили един Господ знае. Но поне това може да се направи.
За другите ваксини - като тримовакса например - там съм абсолютно съгласна колко е ненужна - освен вреда незнам какво друго носи. Все пак който иска може да се ваксинира и като възрастен.  А и май точно тя се спряга най-много с аутизма. Както писах - нея си спестих на малкия син. Все пак  няма как да спя спокойно, че той няма да има проблем, и точно тя нямад а прелее чашата, след като батко му е с аутистични проблеми. 
Спирам, защото разводнихме темата. Не и беше мястото на дискусията тук май Wink Все пак благодаря за линка и мнението ти.

# 746
И на мен ще ми е интересно да го видя.
Вълчо е прав - може да са толкова много неща. Но аутизъм вероятно не е щом се социализирате добре. А за речта споделяй  Hug И не само - ние винаги  ще се радваме на малките и големи успехи с теб.

# 747
  • София
Благодаря за топлото отношение.
Ще потърся начин да покажа филмчето-може пък да ви насочи нанякъде.
Все още не ми е ясно  на какъв специалист да го заведа -  невролог, психолог или психиатър.  И има ли смисъл? Но може би ще изчакам отговорите ви, след като видите филма.

# 748

Да не е един специалист, а екип от специалисти. Когато е един, той си вижда нещо си в неговата област, изписва хапчета и - готово. Невролог, психолог, логопед, детски психиатър - колкото повече, толкова повече.

# 749
  • София
Изпратих на лични.

Общи условия

Активация на акаунт