Социална батерия

• 3 473
  • 77
  •   3
Отговори
# 75
  • Пловдив
Вкарах се в социална изолация, поради мои си депресивни кривотии, дразнене от прости хора... Обаче не ми е ок, екстроверт съм, жадувам за социализация, липсва ми общуването... Та как се нарича, когато жадуваш за комуникация с интелигентни хора, а в същото време си заживял като социопат?

Абсолютно в същото положение се чувствам.
Но съм и гаден характер, та затова, предполагам, че масовката не ме харесва.
Опитвам да си сменя средата, но след 40год. възраст не става лесно.

# 76
Вкарах се в социална изолация, поради мои си депресивни кривотии, дразнене от прости хора... Обаче не ми е ок, екстроверт съм, жадувам за социализация, липсва ми общуването... Та как се нарича, когато жадуваш за комуникация с интелигентни хора, а в същото време си заживял като социопат?
слагав в цитат , защото в същност го копирам от ИИ то. Зададох му възпроса .
Цитат
кратък, практичен отговор в контекста на социалната свързаност и съвременния живот.

Извадка от най-важното

Социалната свързаност: не е брой срещи/чатове, а дали връзките покриват нуждата ни от смислена близост. Може да си сред хора и пак да се чувстваш самотен.
Самота vs. изолация: изолацията е обективно малко контакти; самотата е субективно чувство за липса на близост. Можеш да си изолиран, но да не си самотен, и обратното.
Нормализиране: чувството за самота е човешки сигнал (като глад) — не е дефект и не бива да се стигматизира.
Качество на връзките: гледай структура (с кого и колко често), функция (реална подкрепа) и качество (нет-ефект: чувствам ли се разбран и енергизиран или изтощен).
Параксосът днес: повече „количество“, по-малко качество; технологиите могат да ерозират връзките (пасивно скролване, илюзия за свързаност), но и да помагат, ако ги ползваме съзнателно (организират срещи, свалят когнитивен товар).
Помощ: в периоди на борба със самота/изолация потърси подкрепа от близък, консултант или здравен специалист. Кажи „да“ по-често на покани, дори с лека колебливост.
Отговор към питащия — кратко и по същество

Това, което описваш, е често срещан конфликт между нуждата от смислена комуникация и самоналожени стратегии за изолация. Не е нужно да го етикетираме (думата „социопат“ е подвеждаща и стигматизираща). По-точно: „жажда за качествени връзки при самоналожена изолация“.
Добрата новина: не си „счупен“ — това е поправимо с малки, целенасочени стъпки, насочени към качество и функция на контактите, не към количество.
Практични стъпки (малки, но важни)

Признай и нормализирай: „Ок е да ми е трудно сега.“ Това намалява срама и отпуска системата.
Предизвикай мислите „всички ме дразнят“: кое точно те изтощава — шумът, многото взаимодействия или липсата на паузи?
Уточни интереси и ценности: теми и активности, които наистина те „палят“ — това е филтър към „интелигентни“ разговори.
Подбери контекст с висока вероятност за качествен диалог: книжни клубове, професионални/хоби групи, дебатни вечери, доброволчество, спорт в група.
Започни нискорисково: 1 кратък разговор при кафе машината; 1 съобщение към стар приятел; 1 събитие с общ интерес.
Кажи „да“ малко по-често: при съмнение — иди за 30 минути, остави си право да си тръгнеш.
Активно слушане, не монолог: задай 2 открити въпроса, обобщи чутото с едно изречение — повишава качество/доверие.
Граници и паузи: буфери в календара, изходни фрази за прекъсване на „дребен“ разговор; по-малко, но по-смислено.
Тех/ИИ одит: намали пасивното скролване; ползвай инструментите, за да организираш реални срещи; освободеното време инвестирай в хора.
Рефлексия веднъж седмично: кога се почувства последно истински „чут“; колко контакти бяха през екран vs. лице в лице; какъв беше нет-ефектът?
Ако има депресивни симптоми или силно раздразнение, които пречат на ежедневието повече от 2 седмици: обърни се към близък/консултант/лекар. Това е сила, не слабост.
7‑дневен мини‑план

Ден 1: 10‑мин. обаждане до човек „от твоята порода“.
Ден 2: 30‑мин. участие в интерес-базирана група/събитие (онлайн или офлайн).
Ден 3: Кратка среща 1:1 без телефони.
Ден 4: Един час без екрани вечер; планирай следващата среща.
Ден 5: Малък принос/помощ към колега/съсед — функцията „подкрепа“ строи свързаност.
Ден 6: Разходка с някого вместо чат.
Ден 7: Равносметка (1–10 социална удовлетвореност; какво зарежда, какво точи).

И допълвам

Ако при теб основният проблем не е:  "Нямам достатъчно хора."
А по-скоро: "Трудно ми е да повярвам, че съм в безопасност с хора."
Това е много различно.

Последна редакция: вт, 14 юли 2026, 22:44 от bella-ciao

# 77
Абе преди минавах през пълен мол или Витошка като зрител и се кефех на жуженето на хората. На Слънчака алеята на Кубан - гмеж, ходех вечер баш в тълпата, защото ме зареждаше. Сега имам чувството, че съм в коридор с препятствия и ми е супер натоварващо. Прекалено осезаема е разликата.
А лошото е, че след такова натоварване не искам даже с близките да се виждам и говоря, какво остава с някой колега, просто познат или съсед. И близките съответно ми пускат коментари с общ смисъл, че се превземам. А сериозно имам чувството, че вече само в тоалетната имам малко време.

При мен такива моменти се редуват спрямо работата ми. Когато работата ми беше да съм постоянно на телефона, след  работно време не ми се говореше с никого. А съм човек, който обича да говори.
Когато работата ми е да съм на компютър, писмено, после ми се говори и искам хора около себе си.
На предишна работа с туристи после исках аз да отида и да седна в хубавите местенца, които цял ден им препоръчвам, но речта около мен да не е българска. Тоест, да има хора, но да не разбирам разговорите им, за да могат да бъдат просто "жужене" като фон.

Общи условия

Активация на акаунт