Професия учител - 25

• 16 211
  • 338
  •   2
Отговори
# 330
  • Добрич
Колеги, сигурно вече сте видели графика на учебното време, публикуван от МОН?...

Общо 16 дни ваканция и неучебни дни

(без празниците и без събота и неделя)

за периода 15.09.2026 - 02.07.2027 г.

Есенна - 0
Коледна - 3
Междусрочна - 2
Пролетна - 5
Великденска - 2 (отработени на 01. и 02.07)
Неучебни дни за ДЗИ и НВО - 4 дни

Останалите дни са или събота и неделя или официални празници.

Колко са адекватни, да сложат първи и втори юли за учебни дни?...

Моят кабинет е на последния (4.) етаж.  С пуснати щори, отворена врата и прозорец температурата още от средата на юни гони 35°С.

Купила съм вентилатор и го слагам пред катедрата, в режим на въртене, за да духа към учениците. Не, че сваля температурата, но прави течение и имам доста желаещи да сядат на първите чинове (за разлика от другите дни)...

Последна редакция: вт, 01 сеп 2026, 01:48 от Вела

# 331
  • София
Ха, оптимист! Смяташ, че някой ще дойде? Ще си сама и вентилаторът ще духа само към теб. Grinning
Като мине първата седмица на юни и 80% от учениците ми си пускат 15-те дни, а другите идват да просят оценки.

# 332
  • Върху лъчите на Слънцето.
Дали 1. и 2. юли, или 5. и 7. май, много ученици няма да ги има.

# 333
  • Майничка
А, има си есенна ваканция, цял ден е! 😄
Интересно откъде дойдоха 1 и 2 юли, нямаше ги в проекта за заповед? Ако е имало някакви обсъждания, явно съм пропуснала.
П.П. Сега видях, вместо 4,5 и 7 май.

Последна редакция: вт, 01 сеп 2026, 08:43 от gargamela

# 334
5. и 7. май бяха учебни, имаше недоволство и сляха почивните дни, удължавайки годината до 2 юли.

Аз съм доволна. Учениците така иначе сливат между матури, празници, та дали на 5 май или на 1 юли ще са по семейни, е все тая 😀😀

Най-много неработни понеделници има.

# 335
В горен курс ученици ще се вясват в училище максимум до 20 юни. После остават празни стаи и тук там някой мърморещ тийн, който цяла година не е учил и накрая се моли за тройка. Винаги е така по това време.

Есенната ваканция е смехотворна. Като цяло това понятие "ваканция" не го разбирам - каква ваканция е това - събота, неделя и 1 ноември, който по принцип си е неучебен ден?!

Добре, че са слели майските празници, така или иначе адекватен учебен процес нямаше да се проведе.

# 336
  • София
1 ден по-кратка есенна ваканция от миналата година. 1 ден по-кратка коледна ваканция от миналата година, но получаваме два дни удължение, защото великденската била с 2 дни повече. КЪДЕ Е ******** ЛОГИКА  Unamused

# 337
Здравейте!

Никога досега не съм работила в държавно училище като преподавател и сега ми предстои точно това. Знаете, колективът си е сплотен, трудно е да се впишеш (аз съм си и срамежлива по принцип), отворена съм към всякакви съвети.
Не ми дадоха много информация относно това, каква трябва да правя, особена сега, когато още не е почнала учебната година. Разбрах се с директорката да отида другата седмица, за да подпиша, но се чувствам като в небрано лозе.
Кога ще разбера програма, учебници..
Отворена съм за всякакви съвети за новобранци.

П.П. Завърших тази година бакалавър, работила съм различни неща, но мечтата ми винаги е била да съм учител и се вълнувам, но и се притеснявам, чувствам се неподготвена, въпреки че имах практика.

# 338
Не се притеснявай. По принцип трябва да имаш ментор да те напътства, ако ти е първа година като учител. Не е толкова трудно. Най-трудното е да свикнеш с попълването на училищната документация, но като питаш ще ти обясняват. Като свикнеш един път после е по-лесно. Не си създавай предварителна нагласа, че са сплотен колектив, а ти си аутсайдер. Говори с хората, ако са читави постепенно ще се приобщиш. Ако се притесняваш първоначално се сприятели с една-две учителки, пък по-натам си разшири контактите. При нас програма по-рано от 13-14 септември няма.

Общи условия

Активация на акаунт