Професия учител - 25

• 20 313
  • 409
  •   2
Отговори
# 405
Tulip🌷, не знам за такъв закон, при който заместникът е с предимство. Провери добре, преди да предприемаш тази стъпка, освен ако не можеш да си позволиш да останеш без работа.

# 406
  • Върху лъчите на Слънцето.
Защитата на ПКС не е обвързана с работното място. То е лично твое професионално развитие.

# 407
  • Добрич
Цитат
Чл. 56. (1) Изискванията към педагогическите специалисти - кандидати за придобиване на професионално-квалификационна степен, са:

1. да са придобили предходната професионално-квалификационна степен най-късно в годината, предхождаща годината на кандидатстване;

2. да заемат длъжност на педагогически специалист към момента на кандидатстването;

3. да нямат наложено дисциплинарно наказание по чл. 188, т. 2 или 3 от Кодекса на труда, освен ако е заличено.

(2) Изискванията към лицата по чл. 55, ал. 2 - кандидати за придобиване на професионално-квалификационна степен, са:

1. да имат най-малко една година трудов или служебен стаж от придобиването на предходната професионално-квалификационна степен;

2. да нямат наложено дисциплинарно наказание по чл. 188, т. 2 или 3 от Кодекса на труда или Закона за държавния служител, освен ако е заличено.

Наредба 15

# 408
  • European Union
Едногодишната специализация не е обвързана със защитата. Изкарай си я, а ще подадеш за защита, когато имаш трудов договор.

# 409
Колеги, ако си в процес на придобиване на трето ПКС и те освободят от работа, какво следва?

Сигурно много от вас помнят историята ми.., та предлагат ми от най-хубавото училище в града място по заместване до април. Лятото титулярят се пенсионира и от септември мястото е постоянно и свободно. Заместникът по новия закон е с предимство…
Не знам дали да рискувам… 😟😟😟 6 месеца ще съм без работа и с неизвестно бъдеще, но ако не замествам нямам и шанс наесен за мястото…… 😭😭😭
И аз подкрепям мнението да се довериш на вътрешното си усещане- ако то е облекчение, радост и свобода- действай смело. Ако чувстваш тревога и свиване на стомаха от предприетата стъпка- недей. Никакви обещания и мнимо предимство не ти гарантират, че ще те сложат на мястото, на което заместваш. Може просто да те използват да запълниш"дупката" и да те освободят без никакви угризения и да сложат друг с дебели връзки. Особено пък щом е "най- хубавото училище". Директорите искат предимно тяхната работа да върви и не ги е грижа много за персонала. Аз на такива потресаващи случаи съм се нагледала, включително и преживяла, чудя се после как спят тия хора. Аз не бих напуснала току- така постоянно място. А гадории има във всяко училище. Успех, каквото и да решиш!

Последна редакция: сб, 12 сеп 2026, 11:18 от Catley

Общи условия

Активация на акаунт