Професия учител - 25

• 20 710
  • 415
  •   5
Отговори
# 405
Tulip🌷, не знам за такъв закон, при който заместникът е с предимство. Провери добре, преди да предприемаш тази стъпка, освен ако не можеш да си позволиш да останеш без работа.

# 406
  • Върху лъчите на Слънцето.
Защитата на ПКС не е обвързана с работното място. То е лично твое професионално развитие.

# 407
  • Добрич
Цитат
Чл. 56. (1) Изискванията към педагогическите специалисти - кандидати за придобиване на професионално-квалификационна степен, са:

1. да са придобили предходната професионално-квалификационна степен най-късно в годината, предхождаща годината на кандидатстване;

2. да заемат длъжност на педагогически специалист към момента на кандидатстването;

3. да нямат наложено дисциплинарно наказание по чл. 188, т. 2 или 3 от Кодекса на труда, освен ако е заличено.

(2) Изискванията към лицата по чл. 55, ал. 2 - кандидати за придобиване на професионално-квалификационна степен, са:

1. да имат най-малко една година трудов или служебен стаж от придобиването на предходната професионално-квалификационна степен;

2. да нямат наложено дисциплинарно наказание по чл. 188, т. 2 или 3 от Кодекса на труда или Закона за държавния служител, освен ако е заличено.

Наредба 15

# 408
  • European Union
Едногодишната специализация не е обвързана със защитата. Изкарай си я, а ще подадеш за защита, когато имаш трудов договор.

# 409
Колеги, ако си в процес на придобиване на трето ПКС и те освободят от работа, какво следва?

Сигурно много от вас помнят историята ми.., та предлагат ми от най-хубавото училище в града място по заместване до април. Лятото титулярят се пенсионира и от септември мястото е постоянно и свободно. Заместникът по новия закон е с предимство…
Не знам дали да рискувам… 😟😟😟 6 месеца ще съм без работа и с неизвестно бъдеще, но ако не замествам нямам и шанс наесен за мястото…… 😭😭😭
И аз подкрепям мнението да се довериш на вътрешното си усещане- ако то е облекчение, радост и свобода- действай смело. Ако чувстваш тревога и свиване на стомаха от предприетата стъпка- недей. Никакви обещания и мнимо предимство не ти гарантират, че ще те сложат на мястото, на което заместваш. Може просто да те използват да запълниш"дупката" и да те освободят без никакви угризения и да сложат друг с дебели връзки. Особено пък щом е "най- хубавото училище". Директорите искат предимно тяхната работа да върви и не ги е грижа много за персонала. Аз на такива потресаващи случаи съм се нагледала, включително и преживяла, чудя се после как спят тия хора. Аз не бих напуснала току- така постоянно място. А гадории има във всяко училище. Успех, каквото и да решиш!

Последна редакция: сб, 12 сеп 2026, 11:18 от Catley

# 410
Тулип, какво стана с вашето ЦДО? Трябва вече да е станало ясно, за да можеш да прецениш дали да рискуваш.

# 411
Ще имаме група, но с условие, че ако станат под 23 деца, ще ги разпределят в другите две групи.

# 412
Няма да ги разпределят. Минимумът е 18. Под тази бройка ако паднат, тогава имат право да разпуснат групата. Макс до 29 могат да правят групи и се води "с разрешение на директора".

# 413
Tulip, пусни си неплатен 1 година или до април. Така ще отидеш на новото място, но ще имаш и някаква сигурност за старото.
Това при условие, че директора се съгласи.
Или другия вариант е от април до септември на борсата.
Колегите са прави- цдо в прогимназиален е минимум 18.
Не съм сигурна, дали след като е минал образеца, може да се разформира група. Ако има някой запознат, нека сподели.

# 414
От уеб-дизайн и "графична реклама" (което аз разбирам като графичен дизайн и реклама) придобиваш умения, които биха ти послужили в личен аспект при работата ти с малки деца - креативност, умения за подредба, умения за представяне, създаване, подбор, работа с графика.... Уменията могат да ти помогнат в разработката на уроци, но никой няма да ги забележи в автобиографията ти като някакъв бонус при избора на кандидат за начален учител, освен ако не наблегнеш на кандидатстване за работа по умения. Като се има предвид обаче, че за едно място кандидати бол, едва ли ще разглеждат кандидатурите по умения. За НЕ се гледа основно педагогиката. Ако изкараш СДК за учител по АЕ ще ти е плюс - ставаш еквивалент на ПНУПЧЕ. Ако изкараш и някое обучение по компютърно моделиране, ще допълниш доста добре автобиографията си. В иновативните училища можеш да водиш иновативна паралелка, с познанията си по дигитални технологии, например.

Много благодаря за напътствията! Аз не съм се насочила с твърда глава само за начален учител, затова се поинтересувах! И детската градина ме устройва, все пак и за нея уча, затова и искам СДК, да мога да работя и в детските с английския, възможности всякакви горе-долу да имам с това, с което разполагам. Simple Smile

# 415
  • Добрич
wilwa, за предучилищна и начална училищна педагогика има изключително голям наплив. Медиите тръбят, че няма учители...  Хората смятат,  че тези специалности се изкарват най-лесно и в резултат за едно такова място има по 20-30-50, а може и повече кандидати. И нито един без "връзки" е малшанс...

Мисля, че Информационни технологии и информатика, особено с още една специалност (математика или английски) са по-рентабилни...

Късмет!

Общи условия

Активация на акаунт