Тази гад ми яде чемширите

• 54
  • 2
  •   3
Отговори
Здравейте!
Преди 6 дена напръсках чемширите с Метеор 10мл/10л.
Днес виждам, че листенцата продължават да съхнат и открих тази гад, която в момента яде и се увива в паяжина между листенца.
Моля за информация дали това е червейчето на американската бяла пеперуда (всички проблеми идват от американците...) и с какво мога да я ликвидирам (различно от нуреле).
Имам Моспилан. Дали ще помогне?

# 1
Не съм специалист, но ми стана любопитно и това казва изкуствения интелект за това неприятно насекомо :

Насекомото на изображението е гъсеница на чимширов молец (Cydalima perspectalis).🐛 Идентификация и вредаВъншен вид: Има зелено тяло, черни надлъжни ленти, бели точки с косъмчета и лъскава черна глава.
Храна: Храни се изключително и само с листата на чимшир (Buxus).Поведение: Изгризва листата до жилките и оплита клонките с паяжина. Може напълно да съсипе един храст за броени дни, ако не се вземат мерки.
🛠️ Начини за справяне : Биологични препарати (Bacillus thuringiensis)Бактериален препарат (напр. Дипел DF). Гъсениците се заразяват и спират да ядат.Напълно безопасен за пчели, домашни любимци и хора. Много ефективен при млади гъсеници.

Химически инсектициди Системни или контактни отрови за гризащи неприятели (напр. Децис, Кораген).Бърз и силен ефект, но изисква пръскане в хладни часове и предпазни средства.

Ръчно събиране: Обиране на гъсениците на ръка при единични или малки храсти.Екологично, но отнема много време и е ефективно само при начално нападение.

# 2
Явно е много опасно, защото за 2-3 дена може да унищожи цял храст!

Общи условия

Активация на акаунт