Тази гад ми яде чемширите

• 431
  • 10
  •   1
Отговори
Здравейте!
Преди 6 дена напръсках чемширите с Метеор 10мл/10л.
Днес виждам, че листенцата продължават да съхнат и открих тази гад, която в момента яде и се увива в паяжина между листенца.
Моля за информация дали това е червейчето на американската бяла пеперуда (всички проблеми идват от американците...) и с какво мога да я ликвидирам (различно от нуреле).
Имам Моспилан. Дали ще помогне?

# 1
Не съм специалист, но ми стана любопитно и това казва изкуствения интелект за това неприятно насекомо :

Насекомото на изображението е гъсеница на чимширов молец (Cydalima perspectalis).🐛 Идентификация и вредаВъншен вид: Има зелено тяло, черни надлъжни ленти, бели точки с косъмчета и лъскава черна глава.
Храна: Храни се изключително и само с листата на чимшир (Buxus).Поведение: Изгризва листата до жилките и оплита клонките с паяжина. Може напълно да съсипе един храст за броени дни, ако не се вземат мерки.
🛠️ Начини за справяне : Биологични препарати (Bacillus thuringiensis)Бактериален препарат (напр. Дипел DF). Гъсениците се заразяват и спират да ядат.Напълно безопасен за пчели, домашни любимци и хора. Много ефективен при млади гъсеници.

Химически инсектициди Системни или контактни отрови за гризащи неприятели (напр. Децис, Кораген).Бърз и силен ефект, но изисква пръскане в хладни часове и предпазни средства.

Ръчно събиране: Обиране на гъсениците на ръка при единични или малки храсти.Екологично, но отнема много време и е ефективно само при начално нападение.

# 2
Явно е много опасно, защото за 2-3 дена може да унищожи цял храст!

# 3
Ние имахме големи прекрасни чемшири, преди пет, шест години тази гад се появи и за месец нищо не остана. Какво ли не правихме, пръскахме, чистихме, не и не. Във всички къщи имаше по много чемшири и се надпреварвахме на кой е по-хубав и добре оформен. Точно за едно лято никъде не остана нищо. Всичко съсипаха тези гадини и се принудихме да ги изрежем. Ако можете някакси да спасите вашите пробвайте, при нас нищо не помогна.

# 4
Точно по това време - преди 5-6 години имаше и при нас нападение. Тогав аработех интензивно с нуреле и ги пръсках през 3 седмици - точно колкото е карантинния период на нурелето.
Спасих ги всичките.
Следващите години профилактично третирах отново с нуреле - не толкова често, но през месец пръсках.
Нямаше жертви. Тогава казаха, че е американска бяла пеперуда.
Сега гледам, че май-май се нарича текущия вредител чемширен молец.
Току-що напръсках с моспилан. Системен инсектицид е, поглъща се през листата и изтребва всичко, което ги гризне - поне така пише Simple Smile. След 3 дена пак ще напръскам. Не е ясно колко е карантинния срок за този препарат при чемширите, така че - здраво ще има химия!
Това са 11 чемшира, пресаждал съм ги преди 12 години. Ще е голяма загуба, ако се унищожат! Сега оформят чив плет до оградата, по-високи са от мен вече!

# 5
Системните инсектициди  се прилагат най-ефективно с поливане. Иначе при опрускване е възможно неравномерно проникване . Не всички са трансламинарни. При поливане със соковете веществото се е отвежда по всички части на растението, където се натрупва равномерно. Карантинният период се съобразява с размножителния цикъл (заради температурите той зачестява). Заради добиването на резистентност на инсектите след първоначална обработка, на ротационен принцип се препоръчва да се сменят три системни инсектицида. И на четвърти път чак да се прил9жи пак първия.

Системни инсектициди на пазара освен моспилан са :тепеки, клоузър, актара

Последна редакция: нд, 12 юли 2026, 03:12 от _re_ge

# 6
Доколкото съм чувала, няма спасение. Мои близки в Германия изгубиха така чемширите си. Гадта се беше появила в квартала им и от двор на двор, всичките чемшири бяха унищожени, въпреки мерките.
Съжалявам.

# 7
През седмица до 10 дни пръсках преди три години, като редувах Децис с Моспилан. Нужно е и механично отстраняване на пашкулите, преди пръскане. Спасих ги, но една по-дълга почивка на морето тогава едва не ми коства загубата им. От тогава профилактично пръскам веднъж на пет седмици. Вече са добре, но редовно проверявам дали няма ново нападение.

# 8
Системните инсектициди  се прилагат най-ефективно с поливане.

Имате предвид под "поливане" да направя разтвор с препоръчваната концентрация и да го излея в почвата около стеблото, така ли?

# 9
Системните инсектициди  се прилагат най-ефективно с поливане.

Имате предвид под "поливане" да направя разтвор с препоръчваната концентрация и да го излея в почвата около стеблото, така ли?

Точно така. Когато купувате препарат, прочетете какъв е. Децис примерно е контактен и само се опръсква. За закрепване върху повърхността на растението съветват да се добави малко веро. Примерно няколко капки на литър
 Проблемът на контактните инсектициди е изпаряемостта на вредни субстанции, които и миришат. Може би е дпбре да се оработва с  маска.

Системните инсектициди са "създадени" за да може приложението им да е максимално удобно. Те имат минимална изпаряемост нямат вреда за човека който обработва чрез вдишване. Не всяко растение за обработка е удобно за опръскване. Има повърхности които остават неопръскани акобе много клонесто и листесто. Затова са удобни системните инсектициди -  във водата за поливане се разтваря инсектицида. Те често могат да се прилагат и с опръскване но това сякаш губи смисъл като м9жеш да поливаш с 'лекарството'. Аз не съм обработвала чемшири а други растения . Посъветваха ме за концентрация да увелича двойно описаното в инструкцията. Да кажем ако е грам на литър да използвам 2-3 грама. Разтварям и така поливам растението. Препарата се натрупва в тъканите му и при консумация убива инсектите. От там , ако цикъла на живот на инсекта при температури 28 градуса е 5 дена,  в рамките на  пет дена  ако поливам е само с разтвор на моспилан. Веднага след дена 5 сменям инсектицида, защото има инсекти консумирали от това растението все пак неумрели и станали относително резистентни . Почвам да обработвам примерно с тепеки. Двойна концентрация. В рамките на тези 5 дена поливам само с тепеки. След това сменям пак инсектицида. Да кажем вече съм купила Децис/нуреле/ Той е контактен. Разтварям, добавям малко препарат за миене на съдове и много добре опръсквам. В рамките на пет дена само с това обработвам. След пет дена се,връщам на първия инсектицид. За 4 жизнени цикъла съм успявала да се отърва от инсекта.в случая с чемшировия вредител бих се ориентирала по инфо дали примерно 20 дена обработка е достатъчна.

Дала съм пример с 5 дена защото конкретно моят инсект за толкова въртеше пълен цикъл на размножаване лятото . В случая за чемшировия вредител трябва да потърсите информация , защото ако примерно за него е 10 дена цикъла , тази схема е прекалено интензивна по време . Ако обаче е на три дена цикъла, идва прекалено "разредена по време".

Последна редакция: нд, 12 юли 2026, 11:27 от _re_ge

# 10
Много благодаря за споделените мнения и опит!

Изводът е - здрава химия и то интензивно.

Ще опитам и поливане с по-висока концентрация.

Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт