Медицински университет - Тема 7

• 8 544
  • 210
  •   5
Отговори
# 195
В Пловдив медицина никога не са ни искали да носим чехли. Чак като почнах да работя осъзнах че е по-удобно отколкото с маратонки. Ама много често на упражнения е трудно да се преобличаш, няма къде да си заключиш вещите.

Първите курсове се ходеше с престилки, като влезнахме в клиниките вече с медицински екипи е много по-удобно.

Иначе сега е много модерно айпади да пишат в тях и да учат от тях. Моята приятелка, която е фармация е неразделна с него. Много по-удобно е от безброй тетрадки.

Но за първи курс единственото задължително е престилката. В МУ Пловдив знам че някои години са подарявали на първокурсниците такива.

# 196
  • София
ако бъдещият студент няма - помислете за нещо от рода на таблед, айпад, електронна тетрадка.

изключително полезно нещо, всичко отива там - записки, лекции, приложения, интернет сайтове...

# 197
  • София
Младежът започна с листа, но вече към ноември реши, че иска айпад и е неразделен с него.
На упражнение е с престилка, но на стажовете ходи с туника и панталон и чехли Joy
Друг вариант за ел.тетрадка е ремаркабъл , сестра му ползва (т.е. отнесе моя), но в училище.
Някои подаряват и слушалки (и аз го мислих, но докато се чудехме за цвят, се оказа, че не е първа необходимост), но реално му потрябва (хубава) в 3ти курс. Преди това купувахме апарат за кръвно с манометър, който е и с слушалка.

# 198
Младежът започна с листа, но вече към ноември реши, че иска айпад и е неразделен с него.
На упражнение е с престилка, но на стажовете ходи с туника и панталон и чехли Joy
Друг вариант за ел.тетрадка е ремаркабъл , сестра му ползва (т.е. отнесе моя), но в училище.
Някои подаряват и слушалки (и аз го мислих, но докато се чудехме за цвят, се оказа, че не е първа необходимост), но реално му потрябва (хубава) в 3ти курс. Преди това купувахме апарат за кръвно с манометър, който е и с слушалка.
Ние имаме айпад отдавна, но сега като гледам технологиите май вече е outdated Simple Smile
Тези електронни тетрадки са си сериозни суми Sad
Вероятно ще започнем с тетрадка - стандартно пък за понатам ще преценим.

# 199
  • София
Дъщеря ми е с Айпад от самото начало - навсякъде е с него, учи от него, всичко й е на него. Има страхотни медицински приложения за него също.

# 200
Дъщеря ми е с Айпад от самото начало - навсякъде е с него, учи от него, всичко й е на него. Има страхотни медицински приложения за него също.
Може ли на лично моделчето ?! Както казах ш ние имаме, но опасявам се стар модел, с не много функционалности Simple Smile

# 201
Здравейте, видях какво сте писали и затова искам да попитам струва ли си да си купиш айпад за обучението? Помага ли наистина или е просто ненужно? Бъдещ студент по ДМ съм.

# 202
Моята дъщеря не ползва никакви електронни устройства за учене, защото я боли главата.
Всичко пише на ръка - лекции, упражнения.
И разписва теми за изпитите на хартия.

# 203
Моята е с таблет (Самсунг), ако не сте фенове на Епъл, те също имат добри попадения. Ползва го постоянно и казва че е много по удобно от листата и тетрадките, които разнасяше в началото. Споделя че голяма част от колегите ѝ също са с таблети

# 204
  • София
Изключително издръжливи, подходящи и по-бюджетни от IPAD  са  таблетите на Samsung  Galaxy  Tab  S9 /S10  ( S11 kато най-нов е  сигурно доста  скъп, не  съм гледала).
Скрит текст:
Дъщеря ми изкара  цялото си  следване  с такъв, при  това с  новата  за тогава версия S7 май.  И  още  си  го  ползва и сега  по време на  специализацията. Основният  довод  за  Самсунг  вместо IPAD не беше фактът, че  Самсунг си идва  с писалката, а за iPAD тя  отделно се купува. Това  би било еднократен разход.  Нито непременно цената, макар че и  тя  е фактор,  понеже  разликата не е малка. Водеща  беше  обаче паметта.  Имат  вграден слот за карта  за  допълнителна  памет устройствата  на  Самсунг. А  това  в медицината  е супер  важно. Не се притесняваш  дали имаш  достатъчно памет за  атласи,  видеа, множество сканирани учебници,  приложения,  записки и  т.н. IPAD  няма  такава опция.  При  запълване на  паметта или  триеш, или  съхраняваш  в icloud. Отделно  ако  не  греша  повечето медицински  приложения за  Самсунг (като  Андроид  устройство) са безплатни.На Apple се плаща.А не е  за  пренебрегване  и Samsung DeX функцията. Това е  също  голямо софтуерно предимство на таблетите Samsung пред iPad. Минаваш  с  едно натискане на  бутон към  стандартен  копютърен интерфейс и вече  си  готов  за multitasking с  май  5  прозореца макс едновременно на един  екран - примерно 3D атлас,  учебник,   водене на  бележки и   съставяне на  флаш  карти. А  ако  си  купиш  блутут  клавиатурка, направо и лаптоп  си имаш. Simple Smile

Последна редакция: нд, 19 юли 2026, 18:51 от Просто русалка

# 205
Изключително издръжливи, подходящи и по-бюджетни от IPAD  са  таблетите на Samsung  Galaxy  Tab  S9 /S10  ( S11 kато най-нов е  сигурно доста  скъп, не  съм гледала).
Скрит текст:
Дъщеря ми изкара  цялото си  следване  с такъв, при  това с  новата  за тогава версия S7 май.  И  още  си  го  ползва и сега  по време на  специализацията. Основният  довод  за  Самсунг  вместо IPAD не беше фактът, че  Самсунг си идва  с писалката, а за iPAD тя  отделно се купува. Това  би било еднократен разход.  Нито непременно цената, макар че и  тя  е фактор,  понеже  разликата не е малка. Водеща  беше  обаче паметта.  Имат  вграден слот за карта  за  допълнителна  памет устройствата  на  Самсунг. А  това  в медицината  е супер  важно. Не се притесняваш  дали имаш  достатъчно памет за  атласи,  видеа, множество сканирани учебници,  приложения,  записки и  т.н. IPAD  няма  такава опция.  При  запълване на  паметта или  триеш, или  съхраняваш  в icloud. Отделно  ако  не  греша  повечето медицински  приложения за  Самсунг (като  Андроид  устройство) са безплатни.На Apple се плаща.А не е  за  пренебрегване  и Samsung DeX функцията. Това е  също  голямо софтуерно предимство на таблетите Samsung пред iPad. Минаваш  с  едно натискане на  бутон към  стандартен  копютърен интерфейс и вече  си  готов  за multitasking с  май  5  прозореца макс едновременно на един  екран - примерно 3D атлас,  учебник,   водене на  бележки и   съставяне на  флаш  карти. А  ако  си  купиш  блутут  клавиатурка, направо и лаптоп  си имаш. Simple Smile

Офтопик е, но всичките изброени неща ги има и на айпада(с изключение да кажем на слота за карта памет, но не мисля че на човек ще му трябват стотици гигабайти учебници едновременно на разположение)
И цените са горе долу едни и същи, като гледам актуалния S11 на самсунг е 1000 евро и нагоре.

А това за платените приложения също не е така. И на двете платформи има и платени и безплатни приложения.

По-скоро трябва човек да си вземе такъв който може да свързва с телефона, ако е айфон-айпад, ако е андроид-андроид таблет.

Моята приятелка си взе втора ръка айпад и писалка за около 250 евро и 2-3 години си го ползва без проблем, разписва си темите и си чете. А таблета все още поддържа актуалната версия на iPadOS, така че си е съвременен модел дори да е по-бавен от най-новите. Така че и втора употреба е вариант.

# 206
Моята е с таблет (Самсунг), ако не сте фенове на Епъл, те също имат добри попадения. Ползва го постоянно и казва че е много по удобно от листата и тетрадките, които разнасяше в началото. Споделя че голяма част от колегите ѝ също са с таблети
И моята е с такъв и е много доволна

# 207
Лично аз от летния семестър на първи курс си взех iPad Air. Това е най-добрата ми инвестиция някога. През цялото време е с мен. Свалил съм си учебниците, които ползваме и директно пиша върху тях някакви допълнения от упражнение/лекции. По време на занятията го използвам нонстоп, а през сесията това ми е най-добрият приятел буквално - ставам и си лягам с него. Удобно е именно, че не влачиш учебници и записки докато пътуваш и можеш да четеш постоянно. Със сигурност си заслужава да се инвестира в таблет без значение какъв според мен.

Лично аз си взех iPad просто защото телефонът ми е iPhone и ползвам тяхната екосистема - всичко, което ми е на телефона в облака е и в таблета и обратно.

# 208
Благодаря за споделеното … беше много полезно … със сигурност ще помогне при избора ни Simple Smile

# 209
  • София
Аз си пиша темите на лаптопа, но защото ако тръгна да ги пиша на ръка ще ходя все с рани по пръстите. Не, че не се случва и това, като реша, че ще запомня по-добре ако ги пиша на ръка.
Имам Mac Air, сладък е, но след толкова години в windows, ми е мъка. И то, не че нещо толкова затруднява, а по-скоро ми е нелицеприятно, досадно, създава ми душевен дискомфорт това и онова. Но вкъщи имам един маниак на тема apple и систематично смени всички устройства с техни Rolling Eyes Може би втора година съм вече с Iphone и всеки един момент бих го сменила със Самсунг, но партньорът ми ще мрънка, че се цепя от колектива и му развалям организацията на семейната apple екосистема Laughing И децата е оборудвал.
Намерила съм варианти за някои приложения, ползвам си много google пространството, което е предоставено от университета. Така и споделям материалите си с колегите, те много се радват Satisfied
По време на лекциите, поне на мен не ми е нужен таблет, лаптоп не разнасям(е, случва се, ако след това ще ходя някъде да уча). Записваме някой път преподавателите, снимаме презентацията. Така се ориентираме кое е важното и задължително трябва да научим. Нося си лека тетрадка по всичкология и там пиша на ръка.
По време на практика/стаж, ако се започне работа, е идейно и често нужно да имаш леко устройство като таблет.
Аз работя от скоро и си правим записки за пациенти, които после нанасям онлайн, гледам БИС, търся си онлайн някакви неща ако се зачудя, мога на едно място да си отворя и теми, лекции, презентации.
Та според мен би било добре да се отдели сума за таблет, дори да не е от съвсем началото, то по някое време да се купи. Всеки месец някаква сума и накрая ще се събере. Или на изплащане.

Общи условия

Активация на акаунт