Медицински университет - Тема 7

• 14 990
  • 351
  •   6
Отговори
# 330
  • Варненска клюкарка
Освен това студентите от други градове получават пълния размер на социалната помощ, която е към 160 евро + още известна сума за издръжка от родителите, която и без това дават и парите стигат, особено ако си имат съквартирант и не държат непременно да живеят в района на университета, който наистина е скъп, но в някой от кварталите е значително по-евтино, а  градския транспорт е модерен, редовен и бърз. Това за онези, които догодина ще кандидатстват в София  и е възможно да останат извън класирането, въпреки високия бал. Непременно имайте предвид вариант с  още един университет.Платената медицина и в момента е много скъпа, а вероятно за 6 години таксата ще скочи още няколко пъти- последния път преди година и половина във Варна, направо закръглиха с 6000 лв в посока нагоре и от 12 000 лв. стигнаха 18 000. Това се случи по средата на учебната година,  никой не очакваше, защото последно повишиха таксата  предишната година, нищо чудно  и тази година да решат да изравнят със София, защото преди таксите бяха еднакви.

Последна редакция: пт, 24 юли 2026, 14:06 от Беллора

# 331
Но пък в СУ предлагат намаление Simple Smile
Четох за някаква стряскаща сума, която е била планирана за тази учебна година ?!

# 332
Но пък в СУ предлагат намаление Simple Smile
Четох за някаква стряскаща сума, която е била планирана за тази учебна година ?!
Тук са таксите:

https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/studenti/taksi_i_students … bnata_2026_2027_g
 Все си е 5000 евро за платено, не знам дали планират фрапиращо увеличение - в предвид на скандалите около тях, кой ще им плати повече Yum
Мъжът ми беше гледал, че през годините си запазвали таксите за студентите платено обучение - на каквато си приет, остава. На нас ни се размина платеното, Слава Богу, но си струва да се провери, за който го касае. Не бих се и учудила да има някаква правна норма, която да задължава университета да е така, нали имаше истинска юристка сред мамите, да си каже професионалната дума.

Между другото, не знам дали е вярно, но за платено медицина, което вече е сиво за нас (нали сме държавна издръжка), пише мин. бал 25.96 Аз помислих, че са го отменили. Ако не са, може да си представите оценките, говорим за момичета при това.

По принцип изнасят таблиците с мин/макс бал през годините, та няма да е тайна, ако е такъв балът. Все си мисля, че нещо не се е ъпдейтнало за нас, след като системата ни е преместила в специалност с друг код - държавната медицина... Разликата между мин бал държавно и платено е така 12 единици.. Може и да е така, кой ще даде 10 000 лева на факултет, затънал в скандали и едва минал акредитацията...

Последна редакция: пт, 24 юли 2026, 10:49 от ivana31

# 333
Освен това студентите от други градове получават пълния размер на социалната помощ, която е към 160 евро + още известна сума за издръжка от родителите, която и без това дават и парите стигат, особено ако си имат съквартирант и не държат непременно да живеят в района на университета, който наистина е скъп, но в някой от кварталите е значително по-евтино, а  градския транспорт е модерен, редовен и бърз. Това за онези, които догодина ще кандидатстват в София  и е възможно да останат извън класирането, въпреки високия бал. Непременно имайте предвид вариант с  още един университет.Платената медицина и в момента е много скъпа, а вероятно за 6 години таксата ще скочи още няколко пъти- последния път преди година и половина във Варна, направо закръглиха с 6000 лв в посока нагоре и от 12 000 лв. стигнаха 18 000. Това се случи по средата на уцебната година,  никой не очакваше, защото последно повишиха такса предишната годината, нищо чудно  и тази година да решат да изравнят със София, защото преди таксите бяха еднакви.

Задължително ще пробва още поне в два университета освен в МУ София, заложихме тази година на един и загубихме всичко. Благодаря ви много за насоката!

# 334
Всъщност в СУ е важно не само оценката, а вторият модул с да и не. Приятелката на дъщеря ми има бал по-висок от нея с 6 единици, но "не" на втория модул и съответно не е приета изобщо. Може би това обяснява донякъде по- ниските балове за прием тук.

# 335
  • София
Всъщност в СУ е важно не само оценката, а вторият модул с да и не. Приятелката на дъщеря ми има бал по-висок от нея с 6 единици, но "не" на втория модул и съответно не е приета изобщо. Може би това обяснява донякъде по- ниските балове за прием тук.
Приятелката няма бал, няма как да има при "не".
Има оценка, която не може да ползва за Медицина.

# 336
Точно така. Тя има бал, по - висок от нашия, който на практика не може да използва за медицина. Затова и според мен в справката за приети, минималните балове са по-ниски.

# 337
Ако това е причината, значи е окуражително за нас, защото си помислих:

1. Какви съученици, колеги де, ще има сред дъщерята...
2. Тези същите индивиди, ако вземат и да завършат по същия начин, ще ме чакат с бялата престилка да ме "лекуват" един ден...

Миналата година е бил балът 30.53 за платено, сега с 5 единици по-ниско, има нещо гнило в Дания.. Ще видим като качат таблицата. Разчитаме, че ще показва реалните балове Grin

Последна редакция: пт, 24 юли 2026, 11:59 от ivana31

# 338
  • София
bobi_ko, няма бал, има безполезна оценка, не отговаря на условията, ако ще всичките оценки да са 6.00, няма бал 42, щом е "не".
Бал може да има за специалност, в която това "не" няма значение.

ivana31, колко пъти сте поискали дипломата на лекар, питали ли сте го кой поред е бил в класирането, на 1во или 2ро класиране е влязъл?

# 339

2. Тези същите индивиди, ако вземат и да завършат по същия начин, ще ме чакат с бялата престилка да ме "лекуват" един ден...

Миналата година е бил балът 30.53 за платено, сега с 5 единици по-ниско, има нещо гнило в Дания.. Ще видим като качат таблицата. Разчитаме, че ще показва реалните балове Grin

Това изобщо не критерии какъв специалист ще бъде в работата си. Познавам лекари, които са били приети на втори, трети опит и към момента са блестящи хирурзи на много високо ниво.

# 340
Прави сте, приемам го и то с радост, в предвид, че ще е колектив на дъщерята. Аз самата съм писала, че сред най-добрите ни програмисти има брилятни академици, има и много посредствени студенти. Не знам защо, бях решила, че в медицината тази връзка не работи. Не може да си брилянтен доктор, без да си брилянтен студент. Реално няма причина да е така. И също толкова реално може да си влязъл медицина с брилянтни оценки и после да му отпуснеш края...

# 341
Излезе трето класиране за Варна.
Очаквано при мъжете доста е паднал бал-а.

# 342
  • София

Това изобщо не критерии какъв специалист ще бъде в работата си. Познавам лекари, които са били приети на втори, трети опит и към момента са блестящи хирурзи на много високо ниво.
И аз имам колежка, която завлачи не един изпит и не и се получава хич да учи теми, да сяда да чете. Но на практиката се справя супер-тича, боде, прави системи, нищо не я притеснява. Показват и веднъж и тя вече е спец. Аз съм обратното-зубър, който изяжда учебниците, но съм по-плаха при манипулациите. Тя може на практика да е по-способна от мен и да и идва отръки, както се казва, но реално няма да завърши(поне не с нашия курс), защото не може да си вземе изпитите.

# 343
  • Варна
И аз имам колежка, която завлачи не един изпит и не и се получава хич да учи теми, да сяда да чете. Но на практиката се справя супер-тича, боде, прави системи, нищо не я притеснява. Показват и веднъж и тя вече е спец. Аз съм обратното-зубър, който изяжда учебниците, но съм по-плаха при манипулациите. Тя може на практика да е по-способна от мен и да и идва отръки, както се казва, но реално няма да завърши(поне не с нашия курс), защото не може да си вземе изпитите.
„Няма нищо по-страшно от активното невежество“

# 344
Освен това студентите от други градове получават пълния размер на социалната помощ, която е към 160 евро + още известна сума за издръжка от родителите, която и без това дават и парите стигат, особено ако си имат съквартирант и не държат непременно да живеят в района на университета, който наистина е скъп, но в някой от кварталите е значително по-евтино, а  градския транспорт е модерен, редовен и бърз. Това за онези, които догодина ще кандидатстват в София  и е възможно да останат извън класирането, въпреки високия бал. Непременно имайте предвид вариант с  още един университет.Платената медицина и в момента е много скъпа, а вероятно за 6 години таксата ще скочи още няколко пъти- последния път преди година и половина във Варна, направо закръглиха с 6000 лв в посока нагоре и от 12 000 лв. стигнаха 18 000. Това се случи по средата на учебната година,  никой не очакваше, защото последно повишиха таксата  предишната година, нищо чудно  и тази година да решат да изравнят със София, защото преди таксите бяха еднакви.
Напълно съм съгласна, че Варна е отличен вариант. И миналата година предлагах , като много удачен вариант, защото бройките са доста. И животът тук не е много скъп. Има достатъчно евтини квартири, градът е компактен в сравнение със София.

Общи условия

Активация на акаунт