Електроконвулсивна терапия ЕКТ

• 88
  • 5
  •   2
Отговори
Здравейте!
В тежка депресия съм и  лекуващият ми психиатър препоръчва ЕКТ, тъй като съм резистентна към антидепресанти ( не ми действат).
Някой има ли мнение и съответно препоръка в коя болница извършват ЕКТ?

# 1
Този вид терапия има несигурен резултат, много странични ефекти и много висок риск. Изключително рядко се прилага в днешно време.
Помислете добре, преди да се решите на такова нещо.
Ако имате влошаване на състоянието, сменете средата, идете на санаториум например, на почивка някъде, махнете се от средата, която ви предизвиква болестта.
И задължително потърсете и друго лекарсто мнение.

# 2
Сигурно следващата стъпка на лекуващия психиатър може да е лоботомия.
Това е пълно безумие. Може да се нанесат непоправими щети върху мозъка с елекрошоковата “терапия”.
Резистентна към антидепресанти… има толкова много видове, че няма как да си пробвала всичките. А и депресия не се лекува само с хапчета, а се комбинира с психотерапия. Нещо, което в повечето случаи психиатрите въобще не казват.
За мен - вместо да търсиш отзиви за ЕКТ, търси такива за психотерапевт и за друг психиатър, защото твоят не става.
За инфо - съвсем скоро четох реални отзиви на хора, минали през такива терапия, в Reddit. Явно американците все още обичат да си “лекуват” така пациентите. Имаше такива ужасяващи истории, че ми се изправиха косите. Хора, които им се губи паметта. Такива, които месеци са буквално без никакви емоции.
Такива с увредени когнитивни възможности. Демек - тотално затъпели.
И аз съм в депресия в момента, аз пък изобщо не мога да пия АД, защото имам твърде много странични ефекти. Пия друг вид лекарство, което поне ми кротва тревожността, но за депресията разчитам на собствените си възможности.
Освен това - работя с терапевт много активно.
Но ако ще и да съм в най-дълбоката си дупка, никога по никакъв начин няма да се подложа на електрошок.

# 3
Благодаря за отговора и съветите.
Mila,  Вие какво пиете за тревожността?

# 4
Lyrica 75 mg 2 x1.
Аз я пия и защото имам хронични неврологични болки, но много добре ми се отразява на тревожното ми разстройство.

# 5
Благодаря!🍀

Общи условия

Активация на акаунт