Отговори
# 390
Дъждец, при нас мина всичко. Много бързо, за 1-2 дни, се отрази потвърждението от ТК.

# 391
Дъщеря ми реши да приеме офертата за молекулярна биотехнология в ТУМ. Подала е документи за общежитие, но няма все още никакъв отговор. Занятията й ще се провеждат във Фрайзинг и Гархинг.
Започнахме да търсим частни общежития, споделени апартаменти.
 Бих се радвала, ако някой, който е минал по този път, сподели опит и препоръки.
 Ще съм благодарна за всякакви съвети и личен опит.

# 392
Дъщеря ми реши да приеме офертата за молекулярна биотехнология в ТУМ. Подала е документи за общежитие, но няма все още никакъв отговор. Занятията й ще се провеждат във Фрайзинг и Гархинг.

Миналата година изпратиха оферти една седмица преди началото на семестъра (15.08.). Съветът ми е да не подписвате много обвързващ договор, ако намерите частен и скъп вариант. Иначе, той пренае от друг студент стая от началото на септември до 15.08, за да може да търси на място.

Последна редакция: ср, 05 авг 2026, 10:18 от Liluto

# 393
Има ли някой, при кого немската каса все още не е изпратила потвърждение към унито? Минаха пет дена и нищо не се случва.
И ние все още не сме получили потвърждение, подадохме в четвъртък следобед. Светим в "оранжево" в университетския профил.

# 394
Има ли някой, при кого немската каса все още не е изпратила потвърждение към унито? Минаха пет дена и нищо не се случва.
Дъждец, ние приложихме всички документи заедно и но ги одобриха за два дни, след което ни изпратиха да заплатим таксата от 189,90 и вече имаме потвърждение, че е прието плащането. Не сме пращали нищо към каса.

# 395
  • София
Два- три дни  не съм поглеждала тук.Честито на избралите град/ уни. Успех на още чакащите.
Нормално е немските каси към този момент вече да се бавят, получава се струпване на заявления за обработване. Ако все пак още се бавят, намерете мейл и пишете.
Един поздрав за всички от Люцерн:

# 396
КИТ чакат до последния момент, това ми е опита с момчетата. Днес ли беше крайния срок? Рефрешвайте си платформата, като си изпият кафето ще пуснат приема.

Срока за кандидатстване е до 15 септември. Все пак сме подали документи в началото на юли, а до момента нищо. В RWTH Аахен буквално след 5-6 дни й дойде съобщение, че е одобрена. Но първо желание е КИТ.

При нас вчера се смениха няколко статуса и в крайна сметка стана "Zulassung beschieden", което май е техният термин за "приет". За КИТ става дума, специалност без ограничение.

# 397
За разлика от вчера при нас днес вече има ъпдейт -  подали са от ТК мелдунга към университета и моят младеж се "енролна" вече. Почти е на финала на записването.
Писа онзи ден и на международния им отдел, те отговарят за  студентите, които се водят група B, с диплома, издадена извън Германия, по повод представянето на копие на дипломата (онова с печата на посолството) и срок за изпращане по поща или на място до 15.02.2027  -  не им било нужно, защото имали дипломата от кандидатстването, щели да го информират, ако им потрябва нещо по - нататък. Засега кандидатстването и записването вървят изцяло електронно.

# 398
BlueBelle, и моята дъщеря е приета молекулярна биотехнология и биология в ТУМ, а днес получи прием и в Хайделберг - биология, като това й е първото желание през hochschulstart.de. Но най-голямото й желание си остава Виенския университет, като във Виена има и общежитие. В Германия отказахме оферти от Констанц и Карлсруе, а от никъде другаде не сме получавали никаква оферта. Само мейли за потвърждаване на интерес. Та сега ще го мисли Simple Smile

# 399
И при нас най-накрая ТК са подали и е записана.
Сега почваме търсенето на квартира.

# 400
BlueBelle, и моята дъщеря е приета молекулярна биотехнология и биология в ТУМ, а днес получи прием и в Хайделберг - биология, като това й е първото желание през hochschulstart.de. Но най-голямото й желание си остава Виенския университет, като във Виена има и общежитие. В Германия отказахме оферти от Констанц и Карлсруе, а от никъде другаде не сме получавали никаква оферта. Само мейли за потвърждаване на интерес. Та сега ще го мисли Simple Smile
Nikitali, Доколкото разбирам, все още няма отговор от Виена. Както казах и на дъщеря ми – вярвам, че всичко се случва с определена причина. Дори днес да ти се струва, че нещата не са се подредили както трябва, след време често се оказва, че именно така е трябвало да се случи.
Успех ѝ пожелавам!
 Ако все пак реши да избере молекулярната биология в Мюнхен, пиши.

# 401
  • София
Дъждец, ние приложихме всички документи заедно и но ги одобриха за два дни, след което ни изпратиха да заплатим таксата от 189,90 и вече имаме потвърждение, че е прието плащането. Не сме пращали нищо към каса.
Ема, за колко време се получи потвържданието за плащането след превода?

Общи условия

Активация на акаунт