Отговори
# 375
Нашето VPD (за 1 университет-  Билефелд) също беше готово за точно 3 седмици след качване на дипломата, при текущ срок за обработка 6-7 седмици и успя да дойде преди да хлопне нашият срок 15.07.

Редакция и уточнение за справка на “идните” поколения:
Подадено на 09.06 заявление само със справка (8-12клас), езикови сертификати и паспорт.
Допълнено на 24.06 с приложена диплома.
Получено VPD на 09.07.
Оказва се, че за 2 седмици са обработили дипломата като се върнах сега назад. И точно месец от подаване на заявлението, ние рискувахме и го подадохме без дипломата, която още нямахме.

Последна редакция: сб, 01 авг 2026, 20:21 от murmoranka

# 376
  • Варна
И щерката чака за един, но подаде на 30.06 и скоро ще станат 5 седмици. Мисля, че ще е полезно за “идните поколения” да споделяме срока, но и датата на подаване и  броя апликации.

# 377
  • София
Здравейте,
дъщеря ми сама си подготви документите и кандидатства в техническия в Аахен. Приета е и сега попълва документите. Благодарение на вас разбрахме, че трябва да отбележи, че не е здравно осигурена там. Сега стигнахме до момента в който трябва да платим. И опитвайки се да плати през приложението на ПИБ не и дава да продължи, а е попълнила всички полета.
Първи въпрос: Може ли да платя аз вместо нея, т.е. превода да е направен от друг човек, а не от студента?
Втори въпрос: В упътванията пише, че трябва да въведе някакъв код за да свърже плащането с нея, но тя не намира къде е този код и къде да го въведе при превода.
Направо е смешно, след всички неща които подготви до момента, да се спънем при плащането и молим за вашата помощ.

# 378
Здравейте,
дъщеря ми сама си подготви документите и кандидатства в техническия в Аахен. Приета е и сега попълва документите. Благодарение на вас разбрахме, че трябва да отбележи, че не е здравно осигурена там. Сега стигнахме до момента в който трябва да платим. И опитвайки се да плати през приложението на ПИБ не и дава да продължи, а е попълнила всички полета.
Първи въпрос: Може ли да платя аз вместо нея, т.е. превода да е направен от друг човек, а не от студента?
Втори въпрос: В упътванията пише, че трябва да въведе някакъв код за да свърже плащането с нея, но тя не намира къде е този код и къде да го въведе при превода.
Направо е смешно, след всички неща които подготви до момента, да се спънем при плащането и молим за вашата помощ.

Отговарям, защото правихме това преди два дни.
1. Плати баща му, от собствената си сметка, плащането е одобрено в профила на университета.
2. За референция на плащането се пише Matrikelnummer / Matriculation number , който е изписан в долния десен ъгъл на всяка страница от Bescheid- a, който сте получили. При нас беше много ясно посочено от унито - този номер+ името за референция, след  данните за банковата им сметка. Дано да съм полезна. Не знам какъв друг “код” може да се иска..

# 379
  • София
Референция означава, че попълваме все едно в полето основание за плащане?

# 380
  • София
Еквиавалентът на  факултетния номер у нас  може   да се иска,  но може и някакъв  код  да има  за  специалност/семестър. Затова копирайте текста за основание директно от RWTHonline.

Скрит текст:
Дами  (най-вече от  София), че ще е лесно,  напомням само, че  утре  вечер  пътувам, някой  ако  иска нещо  дребно  да праща  (ЕЗОК,  друг документ, някой медикамент), да  казва.  Малко  по-нататък,  след  20-ти, с  кола  вече  можем  да  вземем и нещо  по-обемно.

# 381
Референция означава, че попълваме все едно в полето основание за плащане?
Да.

# 382
  • София
Много Ви благодаря за помощта

# 383
BlueBell, честит прием! Много успехи на девойката! Можеш ли да споделиш колко време ви отне издаването на ВПД? Ние позакъсняхме с подаването и ще си почакаме още доста вероятно, но поне за ориентир докъде са стигнали.
Дъщеря ми все още няма резултат от Хайделберг, който е нейният първи избор. Засега има прием в университетите в Улм и TUM.
Документите към Uni-Assist ги подаде на 30.07.2026 г.

Здравейте,
Неволно съм допуснала грешка, за което се извинявам. Документите към Уни Асист ги подаде на 30.06.2027, а получи покана за прием от TUM на 30.07.2026г.

# 384
BlueBell, честит прием! Много успехи на девойката! Можеш ли да споделиш колко време ви отне издаването на ВПД? Ние позакъсняхме с подаването и ще си почакаме още доста вероятно, но поне за ориентир докъде са стигнали.
Дъщеря ми все още няма резултат от Хайделберг, който е нейният първи избор. Засега има прием в университетите в Улм и TUM.

Здравейте,
Неволно съм допуснала грешка, за което се извинявам. Документите към Уни Асист ги подаде на 30.06.2027, а получи покана за прием от TUM на 30.07.2026г.
BlueBelle, а на дъщеря Ви статуса в hochschulstart.de промени ле се след интервюто? На моята дъщеря тази сутрин се промени на: "Аdmission offer not currently possible" и в полето с допълнителна информация излиза: "For this application an offer is currently not possible. This may change in the course of the procedure."
За статистиката за VPD - подали сме на 25 юни за 3 универитета (общо 4 специалности) и документите са станали готови на 24 юли.

# 385
  • гр.Варна

Здравейте,
BlueBelle, а на дъщеря Ви статуса в hochschulstart.de промени ле се след интервюто? На моята дъщеря тази сутрин се промени на: "Аdmission offer not currently possible" и в полето с допълнителна информация излиза: "For this application an offer is currently not possible. This may change in the course of the procedure."
За статистиката за VPD - подали сме на 25 юни за 3 универитета (общо 4 специалности) и документите са станали готови на 24 юли.
Привет,
А през униасист ли кандидатствахте за самите университети или от уеб сайта на уни?
Благодаря

# 386
Цитат
Привет,
А през униасист ли кандидатствахте за самите университети или от уеб сайта на уни?
Благодаря
Bonanza, ние кандидатствахме през платформите за кандидатстване на самите университети.

# 387
Bonanza, кандидатствахме през Уни Асист.
Nikitali, в момента е със статус  gultig.

# 388
  • София
Здравейте,
При нас стана по динамично. Пуснаха ранговете на Берлинския за който не ни зачетоха ВПД-то и я приеха в Мюнстер на 8 място. Наближаваме Кьолн и чакаме да пуснат рангове Хомбул, Хайделберг, Тюбинген (който прескочихме) и Мюнхен.
Успех всички деца!

Общи условия

Активация на акаунт