20.07 – 26.07 – Седмокласници 2025/2026 – Второ класиране

• 32 216
  • 744
  •   33
Отговори
# 495
  • София
Дете с бал 490 да обикаля класирания до 4 кръг е някакъв частен случай. Обикновено децата с такъв бал се записват на първо класиране в желаното училище и приключват.
Отделно как  АК примерно ще  чака някой  да  се "наиграе"  до  4  класиране  вкл. и  тогава  да реши и затова  на  този някой  съответно да му е широко  около врата..

# 496
Скрит текст:
Аз мога да дам пример от собствените си наблюдения над 3то и 4то класиране преди 5 години, когато голямият ми син кандидатства след 7ми клас. Приеха го във ФЕГ, но детето на много близка приятелка не успя да влезе за много малко. Балът му беше нещо от рода на 415, а последният влезе с 416 или 417, не помня вече. И оттам почнахме да дебнем 3то и 4то класиране, както и Испанската. На 3то класиране имаше 2 места в Испанската и 1 във ФЕГ. Мястото във ФЕГ взе някакво дете с бал 490 някъде, а в Испанската едното място пак доста високобалово дете, второто място го взе дете на една майка от форума, мисля, че с 418 или нещо такова. Идва 4то класиране и отново едно свободно място във ФЕГ, явно същото, защото това високобалово дете не се беше записало явно. И минава 4то и хоп - отново същото дете с 490 точки (предполагам, че е същото, защото какъв е шансът да не е). Дали се записа вече нямам яснота, но като цяло не знам защо някои деца участват в класирания, но не се записват и в крайна сметка взимат шанса на други деца, които искат да се запишат. За мен това са или деца, които до последно се чудят дали да учат в АК или някое частно училище или след като са подредили училищата и системата е затворена, сменят тотално решението си и изчакват да минат първите 2 класирания, за да изберат наново училище, с идеята, че балът им е супер висок и ще влязат от раз. Но наблюденията ми са, че за езиковите гимназии в София, на 3то и 4то класиране, баловете се не по-ниски от предходните.
Да кажем, че детето с 490 е било прието във френската на 2ро класиране, но иска испанската (или СМГ)... Не се записва на второ, за да кандидатства и трето класиране и да е свободно "за него си" това място във френската. Не го приемат по първо желание и остава по второто си желание. Не се записва и се пробва на 4то класиране... И естетсвено пак взема мястото... Дали се записва или не, не е ясно.
Аналогичен случай имаше и с паралелка физика НПМГ преди години... Там участваше и се класираше детето с максималния бал за паралелката на 1во, 2ро и 3то класиране. На 4то очевидно отиде в СМГ и се класира дете с доста по-нисък бал.
Изобщо не е игра работата, а висок резултат, но недостатъчен за единственото първо желание... Който висок бал позволява сигурност да участваш във всичките поредни класирания Hands V

# 497
  • София
Детето с бал 490 може да е играло за някоя от паралелките на НПМГ например, за която балът му не е 490 поради различното балообразуване. А може да е било записано в частно училище и просто майка му да си е играла за кеф, защото нищо не губи. Има и такива хора.

# 498
  • София
Тъкмо това и аз щях на напиша, винаги има такирати, които си играят тото и тестват системата, възпрепятствайки наистина нуждаещите се и надяващи се деца.
Като си с бал 490 можеш да си обикаляш класиранията и да се забавляваш на колко места те приемат в последния момент, а мама да се похвали навсякъде.

# 499
А може да е било прието и записано в училище към МК или в друга област. Вярно някои хора си хранят егото.

# 500
За кандидатстване на свободните места след началото на учебната година не се изисква отписване и представяне на оригинала на свидетелството.
Да, за кандидатстване  след началото на учебната година искат копие от дипломата, защото там са нанесени оценките от НВО и балообразуването. Някъде искат и мотивационно писмо в свободен текст. В някой училища връщат дипломите след 7-ми клас в началото на годината, а в други след края на първи срок. Когато е прието детето всичко става по служебен път, дори прехвърляне на оценки от едно училище в друго. Това сякаш е по спокойния вариант стига обаче да се появи място в желано училище.
Иначе на пети етап е доста рисковано, защото винаги може да се появи дете с много по-висок бал. Миналата година бях подготвила документи за едно свободно място на пети етап в желана специалност, но дъщеря ми в последния момент се отказа дори бяхме тръгнали, защото беше с не желан език  в не толкова желано училище. После видях, че беше прието дете с 14 т. по-малко от нашите. Майката даже беше писала тук колко е доволно и щастливо детето и как мечтите се сбъдват.

# 501
  • София
А може да е било прието и записано в училище към МК или в друга област. Вярно някои хора си хранят егото.
В частно училище или училище към МК. В училище по ДПП в друга област не може да е било. За да участваш в трето/четвърто класиране трябва да не си записан в нито едно училище по ДПП в страната.

РУО Варна е публикувало свободните места за трето класиране https://ruo-varna.bg/index.php?option=com_content&view=artic … 40&Itemid=195

Последна редакция: пт, 24 юли 2026, 12:27 от sanaka

# 502
  • Пловдив
За Пловдив още нищо няма. То нашето РУО е винаги последно на опашката…

# 503
И Пловдив също :

https://www.ruoplovdiv.bg/students-free-places

Явно поетапно качват. Скролнах и видях,че за момента са само за гр. Първомай....

# 504
За Пловдив не са обявени още. Това е друго, bubi_barabata.

https://www.ruoplovdiv.bg/priem/messages

# 505
  • София
То не е поетапно, а всяко РУО ги обявява за собствения си район.

# 506
  • Сф
Тъкмо това и аз щях на напиша, винаги има такирати, които си играят тото и тестват системата, възпрепятствайки наистина нуждаещите се и надяващи се деца.
Като си с бал 490 можеш да си обикаляш класиранията и да се забавляваш на колко места те приемат в последния момент, а мама да се похвали навсякъде.
Вижте,  ценя мненията ви, но мисля че не сте права. Системата на класиране е еднаква за всички. До второ класиране нещата са ясни в масовия случай. Оттам нататък нещата стават рискови, а местата малко и няма как да знаете подбудите на всеки индивидуален играч. Играх го тоя мач преди няколко години. Не е хубаво да се обвиняват другите , че са пробвали на останалите класирания няма и полза за вас. Понякога зад цифрите на бала седят мечтите на някое дете за някъде. Да не говорим, ако има и beck up за частно училище. Може да си гони целта докрай особено с много висок бал.

# 507
  • София
И РУО Плевен публикува свободните места https://www.ruopleven.bg/priem/messages

# 508
  • пловдив
За Пловдив не са обявени още. Това е друго, bubi_barabata.

https://www.ruoplovdiv.bg/priem/messages
Бладодаря на всички във форума, тук получавам най-актуална информация и ценя мнението и опита на всеки от вас.

# 509
  • София
Свободни места Пловдив https://www.ruoplovdiv.bg/priem/messages

Общи условия

Активация на акаунт