20.07 – 26.07 – Седмокласници 2025/2026 – Второ класиране

• 31 811
  • 732
  •   33
Отговори
# 720
  • София
Вече са разширено всички професионални училища.
Имало е интензивно в НТБГ, но вече не. Слагат фокус върху профи предметите.
Вижте си план-приема.

# 721
Чудя се защо трето класиране е така хазартно. Имам предвид факта, че трябва да се отпишеш и да рискуваш. Какъв е разионалът на МОН за това?

Ако са се освободили места между второ и трето, то тези деца вероятно към частни училища, МК или АК са отишли. Т.е. Защо да трябва рискът да е толкова голям и да губиш мястото от първо или второ класиране.

Някой има ли обяснение. Може би е логично, но аз не си отговарям на въпроса.

# 722
Здравейте,

не съм участвала в темата, но я следях и от нея получих много полезна информация, за което благодаря!

Преди малко видях, че в НУКК (Италианския лицей) са обявили 5 свободни места за профил "Природни науки", оставям линк към обявата https://www.nukk.org/saobshtenia/vazhni-novini/informatsiya-za-k … na-nukkliiek.html Тъй като там в първото класиране участват само деца от лицея, предполагам, че това са места, останали след като са се записали те.

# 723
Здравейте,
Детето ми има приятел от класа с бал 334, той е с дислексия и може би лек СОП се води , но е много добро дете, доста наивен и другите момчета и момичета в класа доста му се подиграваха и го караха да прави бели, после учителите му се карат на него…Синът ми до момента го защитаваше винаги и му беше верен приятел, винаги му казваше да не прави нещата, които биха го компроментирали и това дете му имаше голямо доверие, и беше защитено, поне докато синът ми беше с него в един клас …сега обаче ще се разделят , защото синът ми отива в друго училище…
За съжаление това дете и аз не знам защо майка му е наредила много лоши училища , в които то не иска да бъде, и сега го е оставила само да си реди желанията , родителите му не се занимават с тая работа… Синът ми ме помоли да му кажа по-хубави училища, където би могъл да влезе с такъв бал, по възможност хуманитарни паралелки.
Може ли да ме ориентирате или някакъв линк да ми изпратите да погледна …за да кажа на детето? Много благодаря !!!

# 724
Здравейте,
Детето ми има приятел от класа с бал 334, той е с дислексия и може би лек СОП се води , но е много добро дете, доста наивен и другите момчета и момичета в класа доста му се подиграваха и го караха да прави бели, после учителите му се карат на него…Синът ми до момента го защитаваше винаги и му беше верен приятел, винаги му казваше да не прави нещата, които биха го компроментирали и това дете му имаше голямо доверие, и беше защитено, поне докато синът ми беше с него в един клас …сега обаче ще се разделят , защото синът ми отива в друго училище…
За съжаление това дете и аз не знам защо майка му е наредила много лоши училища , в които то не иска да бъде, и сега го е оставила само да си реди желанията , родителите му не се занимават с тая работа… Синът ми ме помоли да му кажа по-хубави училища, където би могъл да влезе с такъв бал, по възможност хуманитарни паралелки.
Може ли да ме ориентирате или някакъв линк да ми изпратите да погледна …за да кажа на детето? Много благодаря !!!
Пиша Ви на ЛС.

# 725
  • Пловдив
Здравейте, моето дете ще учи в ПГАСГ Пловдив. Мисля, че ПГ също дават доста знания и подготовка, докато тук в темата оставам с впечатление, че само определени училища дават стабилна подготовка. Аз съм математик, харесвам и МГ и Езиковите гимназии, но знам, че моето дете не иска там. И тъй като аз самата съм завършила техникум ще ви кажа, че ми е само от полза. Не работя по специалността, но като започна да пиша и чертая дори в друга насока да ми е работата ме питат къде съм се учила. За мен всяко знание, професия, занаят е от полза. Детето ми ходи пет години на уроци в частно езиково училище сега взе В1 и до 10 клас трябва да вземе С1. Така, че езиковата не ни е вариант, но за сметка на това не е ходила на уроци нито по Мат нито по Бел. На матурите се справи добре. Не сме се борили за високобаловите училища. Имам познати що пари издадоха за уроци години ходиха и някой накрая пак не успяха. Това за мен е мъка. Детето или може или не може, вярно е понякога трябва помощ, но насила нищо не става. Родителите искаме много, но всеки трябва да се съобрази с желанието на детето и възможностите. Е разбира се това е мое мнение.

# 726
  • София
Здравейте,
Марина, 12-то СУ, 144-то в Младост и 119-то имат хубави хуманитарни паралелки, за които детето може да се класира. И като училища са добри, особено 119-то.
Ако става дума за София разбира се. 12-то е с много добра локация в центъра, а за другите вече зависи откъде ще пътува детето.

# 727
За сифия става дума, живее близо до пазара Д.Петков. Няма проблем за пътуването , той се придвижва сам без проблеми! Благодаря ви!
Здравейте,
Марина 12-то СУ, 144-то в Младост и 119-то имат хубави хуманитарни паралелки, за които детето може да се класира.
Ако става дума за София разбира се. 12-то е с много добра локация в центъра, а за другите вече зависи откъде ще пътува детето.

# 728
  • София
Пишете и малко по-високия сегмент - 31-во, 32-ро.
105-то “Атанас Далчев” също има подходящи паралелки, там е почти сигурно, че влиза. Казвам почти, защото на трето класиране вече няма много места. Иначе 100% би влязло детето досега.

# 729
  • София
Здравейте,
Марина, 12-то СУ, 144-то в Младост и 119-то имат хубави хуманитарни паралелки, за които детето може да се класира. И като училища са добри, особено 119-то.
119то имат доста по-висок бал от 334 , пиша понеже балът на моя син е 345 ( при 2хБЕЛ+2хМАТ ) и  аз също съм заглеждал 119.

# 730
  • София
Месечинка  виторога, текстът,  който  си  цитирала, не е насочен  към теб,  а към  Шмърциплянку.

Някъде в  периода  2012-2017  в  НТБГ  имаше  паралелка  с  предмет  от специалните на  френски и  със  сертификат на  финала за  бизнес  френски за тези,  които се  явяват и издържат изпита. Но вече  отдавна няма. Цитирам  конкретни години , защото в  този  период  познато дете беше  в тази  паралелка.  Продължи  после "Стопанско  управление" на  английски в   СУ. Попитах майката защо не  са избрали  френската  програма,  понеже  от нея и  от немската  се излизаше  с  диплома и на  университета -партньор освен  тази  от  СУ,   тоест на   ВУЗ  във Франция в  случая.  Отговори ми, че  знанията му  по френски  били съвсем базови и нестигащи   за никъде.  Шансът за нещо   повече  бил сериозно да надграждаш езика с  курсове навън.  Та  ето, че  и в  ПГ  има  предмети -проформа  по паралелките ,  които да  привличат с  помпозното си название (билингвална се водеше  тази конкретно). Какво  й е   билингвалното?Така е  навсякъде в нашата система,  предмети за пълнеж...

Последна редакция: сб, 25 юли 2026, 16:59 от Просто русалка

# 731
  • София
31-во е с доста по- високи балове, в 32-ро най-ниския на второ класиране беше 378, не вярвам да падне 40 точки.
 Ако искат професионални - Ломоносов може да пробват, хвалят го по групите, ще му е близо и са на едносменен режим. Детето на приятелка го приеха там. Бала му беше по-нисък от цитирания.

От тази година много училища вече не са с интензивен език. НТБГ също няма интензивен вече, а преди 2г приеха детето на приятелка и то е с интензивен.

Колкото до напрягането за матурите, то не е до хвалба, просто си е до дете. Моите и двете не са се скъсали да учат. Само на школа са ходили и се пишеха домашни без нищо допълнително. Не съм купувала сборници, нито помагала, не знам какво учат и какъв материал влиза за подготовка. Напрежение не е имало. Ходеха и на едно и също място на уроци. Обаче психиката на двамата, амбицията, развитието им е коренно различно. Единия имаше бал 483.5 и е в СМГ, другия 396.5 и е в 32-ро.Големия и сега не виждам изобщо да учи. Евентуално вечерта преди контролно ако седне. Ама успеха му е 5.83. Е, на 21-во място е в класа от 26 деца, ама като му кажа, че не учи и ме контрира с успеха си веднага. Надявах се и малкото да е така, ама уви. А не е по-глупав. Просто не е амбициозен, гледа да му е лесно, не се напряга, като е трудно ще се откаже по-скоро. Просто много неща влияят за успеха.

# 732
Преди 100 години съм завършила НТБГ. Влизаше се с един от най-високите балове. Не знам защо го съсихаха така това училище. Даде ми супер основа. В университета повечето неща си ги знаех. Е, не работя в банка, но смея да кажа че и сега ми помага. Най-малкото със счетоводството говорим на един език. Има смисъл от ПГ само да им вдигнат качеството.
На приятел детето иска да става техник на самолет като баща си. Сега учи за това, но приемния бал беше нещо от сорта на 90 и си представете нивото какво е.

Общи условия

Активация на акаунт