20.07 – 26.07 – Седмокласници 2025/2026 – Второ класиране

• 31 395
  • 723
  •   33
Отговори
# 690
  • пустинята Гоби
Кои професии в наши дни, които професионалните гимназии дават са привлекателни? Освен тези свързани с компютри, там криво-ляво ми е ясно положението.

# 691
  • София
Има страшен глад за специалисти по ремонт на медицинска техника, напр. Друг въпрос е колко специалисти излизат завършилите тази професия.

# 692
  • София
Шмърциплянку,  процесът е  двустранен.  Ето  пресен цитат за  същата нагласа  с  обратен знак:

Цитат
Аз от днешна гледна точка пък наистина не разбирам какво житейско предимство ти дава 5 години да седиш на чина и да учиш суха теория и накрая като ти връчат дипломата да не знаеш изобщо какво да я правиш. Сякаш някой помни нещо от всичките изучавани разказвателни предмети и те мнооооог са му полезни после в живота 😜 Така че… всеки с предпочитанията си.

Кава   е тази  безполезна  суха  теория...  Когато в   ПГ  в 11 и 12  клас  акцентът  е  върху  специалните  предмети,  в  другите  гимназии има  профили и те са  солидна  подготовка  за унито в  повечето случаи, избрал  си  ги  в края на  10  клас,  тоест вече  си с ясна ориентация какво  ти  трябва и накъде ще  поемеш. Връчват ти  дипломата  и с  наученото в  избраните  от теб  профили  знаеш  идеално как и къде да  продължиш..

А  и ти  дваш  пример  с  децата си  в ТУЕС. За нещата ,  свъзрани с  програмиране, мрежи,  ИИ  човек наистина  може  още  от  училище  да  работи,  дори и да не  стъпи  после  във  ВУЗ. Но сега  с ръка на сърцето ми кажи  кой веднага  ще наеме  завършилия  ПГ със специалност, за която на работния  пазар  осезаемо предимство имат  висшистите.Има съществена  разлика между  ПГ и  ПГ.

Последна редакция: сб, 25 юли 2026, 11:50 от Просто русалка

# 693
Както преди време писах - защо не кандидатстване за професионални паралелки по самите имена на паралелката ,а гледате в кое училище е ? Защо не пишете интелигентни системи в някое ниско балове училище,  а предпочитате природен профил примерно в по- високо балово ? Ако го нямаше това щях да се съглася. Просто има значение кой ти преподава професията и в каква среда си ,нали? Пишат се всички специалности с английски в НФСГ примерно пък да излиза с професия . Така икономиката няма да се оправи Simple Smile Става конвейр.  Като изключим високобаловите професионални след тях  смисълът се губи .... хотелиерство, малък и среден бизнес, екскурзоводство, балнеолечение, производство на хлебни изделия .... Не виждам наплив за там ....

# 694
Кои професии в наши дни, които професионалните гимназии дават са привлекателни? Освен тези свързани с компютри, там криво-ляво ми е ясно положението.

Нека първо дефинираме какво влагаме като смисъл в словосъчетанието "привлекателна професия".  Защото за всеки има различно измерение това словосъчетание. Привлекателната професия не е да седиш по цял ден на компютър и да се правиш, че работиш нещо важно, а е професия, която ти изкарва добри пари. Е, вярно, че масово никой не иска да реди плочки, независимо че това е много добре платена професия, но това е така, защото явно е доста непривлекателна и майсторите са малко, което вдига цената на услугата. И за нас потребителите това не е особено добре. Joy
Вече трудно се намират и асансьорни техници и всякакви други техници по принцип. Като ти се развали асансьора и чакаш по един месец да мине техник да го оправи, щото асансьорните техници се броят на пръстите на един не особено квалифициран стругар. Grinning

Това е една доста обширна тема, която може да се нищи от тук до края на света, но вече отдавна сме изправени пред катастрофата с липса на квалифицирани кадри в различни професии, които преди излизаха от техникумите.

# 695
Изобщо не знам какво да правя. Има няколко свободни места в паралелки, които са по-желани, обаче разликата в бала е повече от 20 точки.
Съни, сегашното училище голям компромис ли е? Ако след класиранията пуснете заявление в самото училище ако се освободи място да се пробвате?
Не, просто е професионално, а аз не исках такова, защото младежът още е неориентиран.

# 696
  • София
Честно казано има много хубави на хартия специалности ,но на практика какво ти дават ? Нито се учат общообразователни както трябва ,нито езици.
Ами това просто не е вярно. Първата година се учи интензивно език, точно както в класическа гимназия с интензивно изчакване. В 9 и 10 клас се учат разказвателните предмети точно както в класическа гимназия. Математика и БЕЛ се учи точно както в класическа гимназия. Ама вместо накрая да си учил само общообразователни предмети и да не можеш са работиш нищо свястно, без да изкараш и университет, професионалната гимназия ти дава професия, която може да работиш буквално от ден първи. Аз от днешна гледна точка пък наистина не разбирам какво житейско предимство ти дава 5 години да седиш на чина и да учиш суха теория и накрая като ти връчат дипломата да не знаеш изобщо какво да я правиш. Сякаш някой помни нещо от всичките изучавани разказвателни предмети и те мнооооог са му полезни после в живота 😜 Така че… всеки с предпочитанията си.
Не е вярно това, Месечинке. Нито език изучават интензивно (само разширено е), нито разказвателните са в същия обем и после не могат изведнъж да решат да следват нещо радикално различно. И не се изучават на чуждия език.
Фен съм на професионалното обучение, но то е само за твърдо ориентирани деца, а малко са такива.
Нека не омаловажаваме общообразователните училища, те имат профилиране, децата там си се насочват много добре, не са просто търкали чина 5 години.

# 697
Спорът за и против ПГ е безмислен. Всеки решава, спрямо нагласите и възможностите на детето. И желанията, разбира се.

Пазарът на труда ни е пълна скръб. Има глад на специалисти във всяка област. И то точно такива от ПГ. Табличките с ТОП гимназиите на МОН са ми много смешни в този контекст. Както и на разни там хора, които правят класации, спрямо някакви маловажни критерий...И после БВП, крепящ се основно на потребление. Не на икономика. Колкото и да си чешем езиците тук, в сериозните проблеми няма място за его и амбиции.
И 100 точки на НВО няма да изгради детето като личност. Мама ще покряка малко из форумите, пък после живота ще покаже...

Татко Врабчо, много добре се изрази по повод тежестта на всеки коефициент при правене на статистиката. 200 деца са и само 1.62% по-малко от 2025 г, но са едно цяло СМГ и едно НПМГ ( математически паралелки) взети заедно:)

# 698
Шмърциплянку,  процесът е  двустранен.  Ето  пресен цитат за  същата нагласа  с  обратен знак:

Цитат
Аз от днешна гледна точка пък наистина не разбирам какво житейско предимство ти дава 5 години да седиш на чина и да учиш суха теория и накрая като ти връчат дипломата да не знаеш изобщо какво да я правиш. Сякаш някой помни нещо от всичките изучавани разказвателни предмети и те мнооооог са му полезни после в живота 😜 Така че… всеки с предпочитанията си.

Кава   е тази  безполезна  суха  тоория...  Когато в   ПГ  в 11 и 12  клас  акцентът  е  върху  специалните  предмети,  в  другите  гимназии има  профили и те  са  солидна  подготовка  за унито в  повечето случаи, избрал  си  ги  в края на  10  клас,  тоест вече  си с ясна ориентация какво  ти  трябва и накъде ще  поемеш. Връчват ти  дипломата  и с  наученото в  избраните  от теб  профили  знаеш  идеално как и къде да  продължиш..

А  и  ти  дваш  пример  с  децата си  в ТУЕС. За   нещата ,  свъзрани с  програмиране, мрежи,  ИИ  човек наистина  може  още  от  училище  да  работи,  дори и да не  стъпи  после  във  ВУЗ. Но сега  с ръка на сърцето ми кажи  кой веднага  ще наеме  завършилия  ПГ със специалност, за която на работния  пазар  осезаемо предимство имат  висшистите.
Ама аз точно това казвам във всичките си постове. Малко са професионалните гимназии, които останаха несъсипани, което доведе до резултатите на пазара на труда, пред които сме изправени сега.
Имам познати, които след завършване на НТБГ отидоха директно да работят по специалността си в Англия. Не едно или две деца. И доста добре се развиха професионално. Та не е само ТУЕС единствената професионална гимназия, която дава възможности за развитие на възпитаниците си. А можеше с всички професионални гимназии да е така, ако следваха модела на ТУЕС за връзка със съответния бизнес. Това щеше да е доста добро решение за намиране на квалифицирана работа ръка, ама уви още по мое време решиха да сложат кръст на това. Започнах да уча в икономически техникум, а завърших финансово-стопанска гимназия. И да, до днес си работя в тази сфера, в която съм учила.

А всеки днес гледа с лошо око на професионалните гимназии, заради ниските балове за прием в сравнение с елитните училища. А навремето техникумите бяха елитните училища (+ английската, немската и френската за София).
Това се опитвах да кажа. Simple Smile

# 699
  • София
Да, ако предположим, че всичките тези 200 деца с по 200т. на НВО.Joy Никакво влияние няма такава малка разлика върху нищо.

# 700
  • София
Глад за кадри има, техникумите са много важни, да.
Обаче има и инерцията работодателите да търсят висшисти. Така че малко деца остават само с техникума, каквато е идеята, всъщност.

# 701
Глад за кадри има, техникумите са много важни, да.
Обаче има и инерцията работодателите да търсят висшисти. Така че малко деца остават само с техникума, каквато е идеята, всъщност.
Зависи от качеството на преподаване и подготовка на самите кадри. Синът ми работи и без висше образование по специалността си. Значи може. Ама може при определени условия - ако обучението е на ниво, а не е проформа, а имаш стабилна професионална подготовка, равняваща се на висше образование. Щото, нека се съгласим, ама висшето образование в момента ни е по-слабо и от средното в някои сфери, да не кажа в повечето.

# 702
  • До морето
@ boho chic  - Как продължават образованието си без да се явят на НВО ??

Продължават си в ЧУ с 0 точки в дипломата за основно образование.
Проблем е, че от тук до 12ти клас ставаш роб на ЧУ, защото не можеш да се прехвърлиш в държавно училище, но явно родителите са си преценили рисковете. Факт е, че това е начин  частното училище да си гарантира ученици за по-нагоре. Още от септември  раздават заявленията на родителите с мотива, че ще си спестят един огромен стрес, който е напълно излишен.
Чак пък огромен стрес, доста преувеличено. Децата имат нужда и от битки при израстването си. Не може да се криеш от трудностите.
Стрес е, ако гониш някое училище на всяка цена и с всички възможни средства. Ако си настроен философски, нещата въобще не ми се струват толкова драматични.
Драмата се създава от родителите и от учителите, децата я прихващат от тях основно.

Ама какво ми го обяснявате това на мен?
Казвам какво казва директорката на ЧУ на родителите в училището си.
Моето дете си кандидатства и си премина през всички тъпотии, които МОН измислиха тая година, майка му също. Колкото и философски да си настроен, като ти плеснат нов формат на 1ви септември, после го махнат, после не знаеш едни 7 задачи какви ще бъдат, ще имат ли подточки, няма ли да имат, после на 14.05 решат тотално да сменят листите, бланките и пликовете и почти обезсмислят 6-месечно ходене на пробни изпити, после сложат 342 задачи във втори модул и оценят задача, чийто отговор е 2 страници и половина с 4 точки, точно на колкото оценяват и една малоумна 21ва задача, съдето отговорът е простичкото 5х, плюс, че точно на нея дават 2 точки за грешен отговор....... Това с философското приемане малко издиша.

Дали съжалявам, че е кандидатствал - не. Дали мисля, че цялата година беше отвратителна и стресова - категорично да!

# 703
  • София
Ами не, не можем да се съгласим, че висшето е по-зле от средното, нека не обобщаваме така. Има много професии, които без съответното висше не можеш да ги работиш. Лекар и адвокат, архитект без висше няма. И понеже е много слабо образованието там, затова е пълно с чужденци.

Последна редакция: сб, 25 юли 2026, 13:25 от jasmin tisane

# 704
  • София
Ми, не знам, Bocho chic, при нас мина доста спокойно  този седми клас. Даже детето каза, че в шести е учило повече😀
Признавам си, пробни правеше само в училище и то на двата модула поотделно, учителите даваха стари НВО по БЕЛ, -  6-7 на брой общо му  бяха пробните. По МАТ, каквото си беше преценил учителят като задачи и бланки. Втори модул по Мат го решаваше без проблеми, но никога не му стигаше времето да довърши всички задачи, отказа да тренира допълнително за по-бързо решаване, каза, че му е все тая. То и аз така му казах, също.
Накрая си влезе по първо желание без да се  е нито стресирало, нито презорило. Второ, трето, пето и така до десето желание му бяха също толкова желани - да учи в тези паралелки. Все пак в София има доста училища. Във Варна може би е по-различно.

П.П. За частните училища с гимназия - знам много добре как обработват родителите относно НВО.

Общи условия

Активация на акаунт