20.07 – 26.07 – Седмокласници 2025/2026 – Второ класиране

• 31 846
  • 732
  •   42
Отговори
# 675
  • София
@ boho chic  - Как продължават образованието си без да се явят на НВО ??

# 676
Мамата, ние се записахме още след 1-во класиране. На второ ни деляха под точка от желаното училище. Сега са пуснали една бройка...Нямаме шанс, нали?

# 677
При 11634 кандидати от миналата година , тази година са със 192 по-малко , което е 1,65 % понижение едва ли точно това е "камъчето което обръща колата". Дали пък наистина не се е повишил дела на частните училища? ..

Възможно е! Само във Варна знам за 2-3 цели паралелки, които директно подписаха, че няма да се явяват на матури и си продължиха в същото ЧУ.
Това е прекалено рисково, ако след година решат, че не им стигат парите и искат в общинско училище.
*Или от ЧУ са ги подлъгали, за да имат лостове да ги изнудват - ако не изпълнявате/плащате ще ви изключим като Изи сайънс и няма кой да ви вземе с 0т.

Tatko-Vrab4o, както всяка година - имат си нула точки и си продължават с тях.

Последна редакция: сб, 25 юли 2026, 10:53 от Shushi2

# 678
  • София
То НВО не е задължително за никого. Завършваш основно образование и с нула точки от НВО.

# 679
  • София
Благодаря за отговорите!
До сега все съм бил с впечатлението , че НВОто е задължителен елемент в образователната степен ...

# 680
  • Варна
Честно казано има много хубави на хартия специалности ,но на практика какво ти дават ? Нито се учат общообразователни както трябва ,нито езици.
Ами това просто не е вярно. Първата година се учи интензивно език, точно както в класическа гимназия с интензивно изчакване. В 9 и 10 клас се учат разказвателните предмети точно както в класическа гимназия. Математика и БЕЛ се учи точно както в класическа гимназия. Ама вместо накрая да си учил само общообразователни предмети и да не можеш са работиш нищо свястно, без да изкараш и университет, професионалната гимназия ти дава професия, която може да работиш буквално от ден първи. Аз от днешна гледна точка пък наистина не разбирам какво житейско предимство ти дава 5 години да седиш на чина и да учиш суха теория и накрая като ти връчат дипломата да не знаеш изобщо какво да я правиш. Сякаш някой помни нещо от всичките изучавани разказвателни предмети и те мнооооог са му полезни после в живота 😜 Така че… всеки с предпочитанията си.

# 681
Не съм виждала професионална гимназия с интензивно изучаване на език и с възможност за езикова диплома.
Едва ли и учат разказвателни предмети на езика.
Освен това ако после искат да учат в чужбина е възможно да не могат да изберат примерно медицина или медицински специалности, а само в областта, в която им е средното.

# 682
  • До морето

Продължават си в ЧУ с 0 точки в дипломата за основно образование.
Проблем е, че от тук до 12ти клас ставаш роб на ЧУ, защото не можеш да се прехвърлиш в държавно училище, но явно родителите са си преценили рисковете. Факт е, че това е начин  частното училище да си гарантира ученици за по-нагоре. Още от септември  раздават заявленията на родителите с мотива, че ще си спестят един огромен стрес, който е напълно излишен.

# 683
Не ,не учат професионалните езика по същия начин . Рядко вече има някъде интензивно изучаване , вместо специални предмети в последните 2 години учиш език пак с много часове. Разбирам ако детето е осъзнало какво иска и ако продължи в същата или сходна сфера да се развива и след гимназия, но с 3та степен на професи закъде си ? Затова и се чудя има ли статистика колко деца продължават професионалното си развитие в същото направление . Ако не е голмайстор бройката значи смисълът е минимален. Познато дете - 5 години в МГ графичен дизайн и сега кандидатства за Международни отношения с ДЗИ БЕЛ . Е, за какво рисува и не знам какво толкова време?

# 684
  • София
Защо да не могат да се прехвърлят в държавно училище, при положение, че има свободни места и няма други кандидати?

# 685
  • София
Можеш да се прехвърлиш в държавно училище, ако има свободни места. Изискването за бал с НВО важи само при надпланов прием, но за него има и други условия - напр. да си си сменил местожителството в друго населено място.

# 686
  • До морето
Аз знам, че не може, може и да съм в грешка.
Тоест в 10ти клас има свободно място в Езикова и дете с 0 точки на матурите може да влезе там където другите имат 470 бал, така ли?

# 687
Честно казано има много хубави на хартия специалности ,но на практика какво ти дават ? Нито се учат общообразователни както трябва ,нито езици.
Ами това просто не е вярно. Първата година се учи интензивно език, точно както в класическа гимназия с интензивно изчакване. В 9 и 10 клас се учат разказвателните предмети точно както в класическа гимназия. Математика и БЕЛ се учи точно както в класическа гимназия. Ама вместо накрая да си учил само общообразователни предмети и да не можеш са работиш нищо свястно, без да изкараш и университет, професионалната гимназия ти дава професия, която може да работиш буквално от ден първи. Аз от днешна гледна точка пък наистина не разбирам какво житейско предимство ти дава 5 години да седиш на чина и да учиш суха теория и накрая като ти връчат дипломата да не знаеш изобщо какво да я правиш. Сякаш някой помни нещо от всичките изучавани разказвателни предмети и те мнооооог са му полезни после в живота 😜 Така че… всеки с предпочитанията си.

+ 1
За мен посещаването на учебно заведение не е просто да ходиш, за да научиш нещо за обща култура, а да придобиеш знания, които ще са полезни за професионалното ти развитие в бъдеще.
Точно по тази причина и децата си избраха професионална гимназия - да имат професия, пък после, ако решат, че не им харесва, "не е тяхното", са свободни да следват нещо друго, но вече ще имат един коз, който може да се наложи да ползват в живота си при необходимост.

И наистина не мога да разбера тази негативна нагласа към професионалните гимназии. Все едно, ако отидеш да учиш в такава и си обречен за цял живот с този избор.

А сега и нагледно виждаме провала с липсата на професионални кадри на пазара на труда, след като преди години се "роди" идеята за омаловажаването на техникумите.

# 688
  • София
Аз знам, че не може, може и да съм в грешка.
Тоест в 10ти клас има свободно място в Езикова и дете с 0 точки на матурите може да влезе там където другите имат 470 бал, така ли?
Да, може. Ако има повече кандидати за свободното място, обикновено в ЕГ им правят изпит по езика и ги класират по резултатите от този изпит. То и по принцип трябва да покрият съответното ниво по езика. При прехвърляне в професионална гимназия пък държат приравнителни изпити по специалните предмети.

# 689
  • София

Продължават си в ЧУ с 0 точки в дипломата за основно образование.
Проблем е, че от тук до 12ти клас ставаш роб на ЧУ, защото не можеш да се прехвърлиш в държавно училище, но явно родителите са си преценили рисковете. Факт е, че това е начин  частното училище да си гарантира ученици за по-нагоре. Още от септември  раздават заявленията на родителите с мотива, че ще си спестят един огромен стрес, който е напълно излишен.
Чак пък огромен стрес, доста преувеличено. Децата имат нужда и от битки при израстването си. Не може да се криеш от трудностите.
Стрес е, ако гониш някое училище на всяка цена и с всички възможни средства. Ако си настроен философски, нещата въобще не ми се струват толкова драматични.
Драмата се създава от родителите и от учителите, децата я прихващат от тях основно.

Общи условия

Активация на акаунт