Милано и Северна Италия - тема 21

• 6 009
  • 112
  •   2
Отговори
# 75
  • Milano
Ако предположим, че ще има обяд в Комо/Брунате и после иска да се продължи към Белладжо с корабче, то варианта е в 15.10ч, което пристига там в 17.30ч.
На мен ми се струва късно за разходка, после да се следят разписанията до Варенна+разходка+ влак до Милано.
Освен ако не е програмирано късно прибиране.

Затова съветвам да се има някаква идея за разписания на транспорта.

П.п.пиша от телефона под чадъра, може да не довидя някоя и друга буква.🤣

# 76
  • Sofia
Ако отидем рано в Комо, предполагам че ще можем да хванем ферито в 12:00.
До Брунате и обратно ще ни стигнат ли 2 часа?
Много ни се иска да разгледаме езерото Комо по вода и двата часа до Беладжио ми се струват добра възможност, така ли е? Ако не успеем да отидем до Варена какъв е начина да се върнем от Беладжио до Милано?

От Монца до Бергамо има влак с едно прекачване в Ponte San Pietro. Не знам дали самата Монца си заслужава, аз лично харесвам Бергамо и искам да го покажа и на приятелите си, но обясних защо ще идем до Монца.

Бреша също ме впечатли преди време, така че ще отидем дотам. Кой от двата града - Десенциано или Сермионе имат по-хубава крайбрежна алея?

# 77
Монца е приятно градче, а музеят при дуомото за мен си заслужава.
Писах, че се разочаровахме от Villa Reale, но така и не ни пуснаха вътре - може и да има какво да се види.

Така или иначе вашата цел на посещение е друга.
Може и да се разделите  - феновете на формула 1 да посетят пистата, а другите да се помотаете.

До Монца от Милано са само 10 мин с влак, вземете ранен, за да разполагате с повече време. До пистата от гарата може и пеш през парка, а може да ползвате градски транспорт - така и така ще имате IVOL.

До 13-13:30 ч. е напълно оптимистично да приключите и да се отправите към Бергамо.

Ние пътувахме Монца - Милано, бърза вечеря и после Милано - Бергамо (влакът е веднъж на час, времетраене около 50 мин).

От ранния следобед до по-късно вечерта ще имате предостатъчно време в Бергамо. Всичко зависи от организацията - като са повече хора обаче обикновено не се случват стегнато нещата.

Приятно пътуване и сподели после как сте прекарали 🙂

Последна редакция: нд, 23 авг 2026, 23:47 от SamoDiva

# 78
  • In transit
Tari Tasartir, къде го гледаш този влак с прикачване в Понте Сан Пиетро? Разгледах всички с 1,2,3 прикачвания, но не намерих такъв. Както е писала Самодива, по-добре е да се върнете до Милано и оттам да вземете влак до Бергамо. Щом така или иначе ще ходите в Монца, разгледайте го.

Връщане от Беладжо до Милано е възможен с автобус от Беладжо до Комо и обратно с влака до Милано. Или да минете с корабчето от Беладжо до Тремедзо, после с автобус до Комо и пак с влак до Милано... третия вариант е до Варена и влак до Милано. Освен да оставите Брунате, ако ви остане време, а да имате повече време за езерото. Преценете си.

Бреша и аз я харесвам. Ходила съм няколко пъти и пак бих отишла.
Между Дезенцано и Сирмионе, първия има по-хубава крайбрежна алея, особено ако сте и по залез слънце е много красиво.

# 79
  • Sofia
Mikkey,
Тук го гледам - примерен час

За Комо - предпочитам да имаме време за езерото, може би ще пропуснем Брунате тогава, въпреки че нали гледките отгоре си заслужавали.
Иначе мислех Комо - Беладжио - Варена. За Беладжио колко време ще ни стигне за разходка? Ако имаме два часа между феритата, ще стигне ли?

# 80
  • In transit
Tari, странно. Аз гледах в сайта на трениталия и няма такива влакове. После ще погледна пак.

За Комо да допълня, това, което ти писах е без да гледам разписанията на автобусите, провери ги за конкретния ден, да не останете изненадани.

# 81
  • Sofia
Tari, странно. Аз гледах в сайта на трениталия и няма такива влакове. После ще погледна пак.

За Комо да допълня, това, което ти писах е без да гледам разписанията на автобусите, провери ги за конкретния ден, да не останете изненадани.

Mikkey, най-вероятно си права, сега се загледах, че всъщност от Сан Пиетро е с автобус 31А. На картата с маршрутите на влаковете, участъкът Сан Пиетро-Бергамо е даден в ремонт до края на годината. Затова не ти излиза при влаковете. Може би ще е най-сигурно да се върнем до Милано.

Знам, че е писано някъде, но дали може потвърждение? Физическите карти IVOL еднократно ли се валидират или всеки път, когато се използват?

# 82
Валидацията е еднократна, но за да минете през турникетите в метрото и вратичките на гарата в Милано, пак ги сканирате.

Сканирането при вратичките е различно от валидация - валидаторите за влаковете са при самия перон, в началото му.
На по-малките гари понякога са до самата сграда след излизане от чакалнята.

# 83
  • In transit
Сетих се още нещо за Дезенцано, ако на някой му е интересно. Близо до центъра има малък музей с останки от римска вила с много красиви мозайки. Оставям локация. https://share.google/ANMgIGiJjimXoKw0M

Ако искате хубава гледка, освен откъм пристанището и фара, може да се качите до замъка. https://share.google/i2tzB7BoWIV9Yy8Eo

# 84
  • Milano
Видео за онагледяване на Сирмионе, перлата на Гарда, за Tari:

https://youtu.be/F-0ru7YUyI0?is=1cO9WFiQUSd9eL5V

От 21.18ч на 07/09 до 21.17ч. на 08/09 ще има стачка на машинисти и персонал на борда на държавни железници.

# 85
  • Sofia
Леле, каква красота! Как ще го съчетаем с Бреша, като че ли цял ден е необходим и за тук?!?

А какво значи стачка на борда? Ще се движат или не? Може би ще се наложи да преподредим програмата и в този ден да сме в Милано? Или пък да ползваме автобуси? За междуградските автобуси важи ли IVOL?

# 86
  • Milano
С Дезенцано е идеалното съчетаване.😊
IVOL важи за автобусите, но за 3 евро си вземам винаги корабче между Дезенцано и Сирмионе, защото гледките по вода са прекрасни.

Не е толкова голямо за цял ден, освен ако не посетиш СПА-то, което също е със страхотни гледки.

Стачка на персонала на борда на влакове - машинисти, кондуктори, тези, които минават с количките за напитки и снаксове, вагон-ресторанта и т.н. (при стрелите).

Ако не бъркам ви се пада в деня за Кремона.
Възможно е да има отменени влакове.

# 87
Предишни месеци знам, че освен безплатната неделя, някои музеи са пускали безплатно и след определен час първата и третата седмица на месеца във вторник. Обаче сега такава информация не откривам в сайтовете на GAM и Castello Sforrzesco. Да не би инициативата да е спряна? 😟

# 88
  • Milano
Да, променено е.
Освен първата неделя на месеца, която е безплатна за всички, всеки втори вторник на месеца е безплатен за младежи до 25г. (18-25г., които иначе биха платили намален билет).

# 89
Момичета, препоръчайте Airbnb в Милано за 2 възрастни + 2 деца (11 г.). 😊 Търсим нещо чисто, спокойно и безопасно, не хостел. Може и извън центъра, примерно в Суза или друг удобен район с добър транспорт. 🫶

Ако сте отсядали някъде и сте доволни, ще съм благодарна за препоръки. ❤

Общи условия

Активация на акаунт