Какво повече НЯМА да купя -30

• 17 099
  • 141
  •   1
Отговори
# 135
  • Sofia
Взимаме от това сирене и ни харесваше,но последния път беше странно зърнесто и вкуса не беше ок 👎🏻

# 136
Мъжът ми е купил от България три кутии сирене Елена, козе и краве. Кравето твърдо като скала, едвам го натроших за банички в неделя. Козето не съм отваряла все още.

# 137
  • София
Взимаме от това сирене и ни харесваше,но последния път беше странно зърнесто и вкуса не беше ок 👎🏻

Беше с прилично качество някога.
Развалиха го.

# 138
Наистина това сирене беше много хубаво доскоро. Последният път, когато взех беше ужасно, правих с него миш-маш и започна да се влачи като кашкавал. За първи път ми се случва такова нещо...

# 139
  • София
Мъжът ми е купил от България три кутии сирене Елена, козе и краве. Кравето твърдо като скала, едвам го натроших за банички в неделя. Козето не съм отваряла все още.

Или са прекалили със  калциевият  хлорид или с трансглутаминазата,  или и с двете.
Ето малко информация, какво още слагат в сиренето.
Скрит текст:
За изкуствено или ускорено втвърдяване и увеличаване на плътността на сиренето (както и за увеличаване на рандемана – т.е. извличане на повече продукт от по-малко мляко) в хранително-вкусовата промишленост се използват няколко основни добавки и технологични агенти.
Ето кои са най-често срещаните добавки, които се влагат с тази цел:
1. Калциев дихлорид –  Това е най-масово използваната и напълно законна добавка. .Защо се слага: Позволява бързото отцеждане на суроватката и оформянето на питите, като същевременно увеличава крайния добив.
2. Трансглутаминаза („Месно/Млечно лепило“ Защо се слага: Вместо суроватъчните протеини да се изхвърлят с течността, ензимът ги „заварява“ в общата структура. Резултатът е измамно твърдо сирене, което обаче задържа много повече вода в себе си. Това позволява на производителите да продават вода на цената на сирене, като продуктът изглежда с добра консистенция.
3. Хидроколоиди и сгъстители (Гуми и нишестета)Използват се предимно в нискокачествените имитиращи продукти или т.нар. „аналози на сирене“. Как действа: Добавят се вещества като модифицирано нишесте, карагенан (Е407), гума локуст бийн (Е410) или гуар гума (Е412).Защо се слага: Тези съставки физически свързват водата и мазнините в стабилна, твърда гелообразна структура.
 Чрез тях може да се постигне твърдост дори при влагане на сухо мляко, растителни мазнини (палмово масло) и минимално количество истинско мляко.
4. Емулгиращи соли (Фосфати и цитрати)Срещат се най-вече при производството на топени и някои видове пушени/твърди сирена. Как действа: Добавки като натриеви фосфати (Е339) и полифосфати (Е452) променят структурата на протеините, като им помагат да задържат мазнините и водата в еднородна маса. Защо се слага: При охлаждане тези соли спомагат за формирането на много стегната, гумена или твърда текстура, която лесно се реже и не се разпада. 5. Киселинни регулатори (Глюконо-делта-лактон – E575)Как действа: Този агент постепенно се разпада до глюконова киселина и изкуствено понижава pH на млякото (втечнява го в киселинна посока) без нужда от дълга естествена млечнокисела ферментация. Защо се слага: Ускорява процеса на коагулация и втвърдяване на протеиновата решетка, като съкращава времето за производство от дни до ЧАСОВЕ.

Последна редакция: вт, 22 сеп 2026, 10:15 от мързеливка

# 140
Това Minecraft 330 ml е ужас. 😭 Странен вкус, странна газировка, а на цвят прилича на детско шампанско. И точно на такова ми напомня и на вкус — детско шампанско, което е стояло няколко дни и се е разгазирало, но всъщност си имаше газировка. Абе, не мога да го опиша.
Беше на -70% в Billa — 66 цента струваше — и така или иначе исках да пробвам нещо свежо, затова реших да го взема. Нямах големи очаквания и въпреки това останах разочарована.
Съжалявам много, че го купих. 😢
Скрит текст:

# 141
  • Sofia
Този кекс от Лидл седи отворен повече от 2мес.и нищо му няма 🤔
Безвкусен и много сладък.

Общи условия

Активация на акаунт