Повтарящ се ембрионален арест на или след Ден 3

• 98
  • 5
  •   10
Отговори
Здравейте, момичета,

Обръщам се към вас с молба за мнение, опит или препоръки за добър специалист/клиника. Изминали сме през 3 инвитро стимулации и в момента сме пред голям кръстопът за следващите стъпки.

Нашите профили:

Възраст: Аз съм на 30 г., мъжът ми е на 32 г.

Женски фактор: АМХ/яйчников резерв е добър. Доказана генетична тромбофилия (при трансфер сме били на Клексан). Маточната лигавица се подготвя отлично. Качеството на яйцеклетките е добро, според ембриолозите.

Мъжки фактор: 2% нормална морфология, намален брой и подвижност. Хормоналният му панел (FSH, LH, Тестостерон) и Y-хромозомният панел са напълно нормални. ДНК фрагментацията (ДФИ) излезе в норма, няма варикоцеле. Имаме 2 посещения при уролог без конкретно лечение и диагноза.

История на 3-те стимулации и ембриологични резултати:

Опит 1 (в Турция – с по-лека щадяща стимулация):

11 извадени яйцеклетки - 10 зрели - 9 оплодени (ICSI).

На Ден 3 всички 9 продължиха деленето си.

На Ден 5/6 стигнахме до 4 бластоциста, но с ниско качество (1x 3BC на Ден 5 и 3x 4BC на Ден 6).

Опит 2 (в България – със силна/агресивна стимулация):

12 извадени - 11 зрели - 10 оплодени (ICSI + ZyMōt чип).

Последва масов ембрионален арест на Ден 3/4. Стигна се само до 1 ембрион с много слаба оценка (Клас 2), останалите дегенерираха.

Опит 3 (в България – отново силна стимулация):

10 извадени - 5 зрели (останалите 5 незрели) - 5 оплодени (100% оплождане от зрелите).

На Ден 5 получихме 1 бластоцист с качество 3AA.

Направихме трансфер на този 3AA ембрион под подкрепа с Клексан, но за съжаление имахме пълен липса на имплантация (отрицателен ЧХГ).

Обща равносметка:

От 24 оплодени яйцеклетки общо (с над 80-90% оплождаемост, без вакуоли) имаме масов срив/арест на и след Ден 3. Получихме едва 6 бластоциста, от които 5 са с нисък клас (BC/2) и само 1 беше 3AA (който не се имплантира).

Какво предприемаме в момента:

Предстои да пуснем кариотип, изследване за двамата партньори, за да проверим за евентуална балансирана хромозомна транслокация. До това стигнах сама.

Въпросите ми към вас са:

Имал ли е някой подобен казус — високо оплождане и срив/арест на и след Ден 3?
Какво предприехте, каква се оказа причината? Към момента не виждам някой да търси причината, при положение, че посещаваме само Имена в репродуктивната медицина, а аз не съм съгласна да правя стимулации, без конкретен план.

Благодаря предварително.

# 1
  • София/Севлиево
Ера тест за проверка на имплантационен прозорец правихте ли?

# 2
Ера тест за проверка на имплантационен прозорец правихте ли?

Не сме, за момента всички репродуктивни ми казват, че няма нужда. Но бих направила и него. Цикълът ми е като часовник на 28 - 29 дни, с доказана овулация навреме.

# 3
  • София
След 3 ден думата има мъжкият фактор и тези 2% трябва да ги засилите.
Мъжът приема ли добавки и какъв начин на живот води (не бива да пие, да пуши, трябва да носи свободно памучно бельо, да спортува, да не стои дълго седнал, особено в някой офис стол)?
Класическо оплождане също не е най-доброто, а трябва ИМСИ с допълнителен подбор.
Кръворазреждането напоследък се отрича преди положителен тест за бременност.
Успех!

# 4
Съгласна с горното мнение.
Проблемът в случая идва от мъжката част. Работете там по въпроса.

# 5
След 3 ден думата има мъжкият фактор и тези 2% трябва да ги засилите.
Мъжът приема ли добавки и какъв начин на живот води (не бива да пие, да пуши, трябва да носи свободно памучно бельо, да спортува, да не стои дълго седнал, особено в някой офис стол)?
Класическо оплождане също не е най-доброто, а трябва ИМСИ с допълнителен подбор.
Кръворазреждането напоследък се отрича преди положителен тест за бременност.
Успех!

Спортист, не пие, не пуши, няма вредни навици. Спортува няколко пъти в седмицата. Приема и добавки q10, витамин Д и Е, цинк и магнезии.

Общи условия

Активация на акаунт