Изучаване на "Помощник фармацевт" - МК - София след 30

• 298
  • 8
  •   1
Отговори
Привет на всички!
На 35 г. съм с две малки деца и невъзможност да не работя на този етап.
От доста време имам желание да запиша да уча за Помощник Фармацевт в МК - София, но колкото и да го премислям в моята ситуация ми се струва невъзможно, поне следващите 10-15 г.(специалността е да и в редовна форма на обучение)
Имам две малки деца за които се грижа (в момента съм в отпуск по майчинство) и нямам допълнителна помощ от роднини.
Работя в голяма международна компания на пълен работен ден и през следващите години нямаме възможност да не работя, поради ипотека.
От друга страна  годините минават, а промяна в ситуацията не мисля, че би имало.За това все пак искам да попитам някой с реален опит или запознат:

1. Успява ли се да се съчетае обучението по специалността с работа на 8/4 часа?
2.Посещават ли се всички лекции или някои могат да се пропускат?
3.Как стоят нещата с упражненията – има ли възможност за избор на група (сутрешна/следобедна)?
Ще съм много благодарна, ако някой запознат  сподели и като цяло бих се радвала на идеи и споделен опит.
Съпругът ми би ме подкрепил морално, но към момента няма да имаме възможност да преустановя работа за 3г.Съществува хипотетична възможност след като се върна на работа да работя на 4 часа, с много компромиси от наша страна.
Имам и детенце за което трябва се грижа, когато по обективни причини не е на ясла/градина.
Как виждате ситуацията, някой има ли надежда или това ми желание просто няма шанс на този етап?
П.П:Имам бакалавърска степен в сферата на социалните науки и магистърска по Бизнес.
С благодарности!

# 1
А чисто финансово струва ли си? Ти нямаш право на обучение държавна поръчка, щом вече имаш бакалавърска степен, която предполагам е била държавно обучение. Таксите за медицинските специалности и фармация са високи. На помощник-фармацевтите заплатата не е висока, може да е по-ниска, отколкото в момента получаваш в международната компания.

# 2
А чисто финансово струва ли си? Ти нямаш право на обучение държавна поръчка, щом вече имаш бакалавърска степен, която предполагам е била държавно обучение. Таксите за медицинските специалности и фармация са високи. На помощник-фармацевтите заплатата не е висока, може да е по-ниска, отколкото в момента получаваш в международната компания.
И тази професия малко се обезцени(мнение на две приятелки помощник-фармацевтки).Едната се преквалифицира в учител,а другата надгради за магистър в Украйна с онлайн обучение.Може да се позаинтресувате за там.

# 3
  • София
Според мен, не е възможно.
Аз се захванах да си доуча в НБУ, 2017. Децата бяха на училище вече. Аз работех почасово. Програмата на часовете беше удобна. Обаче като дойде и практиката, се издъних и не можах да ходя на всички часове.

А да, заплатата на помощник фармацевт е колкото нашата - оптик-продавач. Нищо особено.

# 4

Благодаря за отговора!
Много е възможно заплатата на пом.фармацевт да е по-ниска от настоящата ми да.
Но има две огромни предимства пред сегашната ми професия:
1.Регулирана професия е и вероятно поне в следващите 20-30 г.ще съществува.Не бих казала същото за моята професия, която много се автоматизира и изменя.
2.Искам в обозримо бъдеще да се преместя от София в по-малко населени място - там аптеки има, но големи международни компании не,т.е мотивите ми не са финансови, а по-скоро търся стабилност и устойчивост.
Относно държавната поръчка - това не бях се замисляла.Няма ли никаква възможност за втора държавна поръчка?

# 5

Благодаря за отговора!
1.Регулирана професия е и вероятно поне в следващите 20-30 г.ще съществува.Не бих казала същото за моята професия, която много се автоматизира и изменя.
2.Искам в обозримо бъдеще да се преместя от София в по-малко населени място - там аптеки има, но големи международни компании не,т.е мотивите ми не са финансови, а по-скоро търся стабилност и устойчивост.
Относно държавната поръчка - това не бях се замисляла.Няма ли никаква възможност за втора държавна поръчка?

Колко малко населено място? Като помощник-фармацевт не можеш да отвориш аптека, а само дрогерия, т.е. неща, които можеш да си поръчаш онлайн от много евтини вериги като Гален, които работят с безплатна доставка при сравнително ниски суми от сорта на 25 евро (25 евро се достигат, като купиш 2 сиропа; някакви витамини и нурофени, шампоанче и мазило). В моя роден град имаше преди години дрогерия, отдавна я затвориха, само аптеката работи и оцелява благодарение на лекарствата с рецепта, собственичката е фармацевт и работи сама. И пак повечето хора ходят да си ги купуват от верига в съседен град, дават на шофьора на автобуса да им ги купи или карат някой близък.

За втора държавна поръчка по принцип няма начин за същата степен. Евентуално, ако магистърската ти е била платена, сега да можеш да караш магистратура държавна поръчка.

Евентуално, ако има дупка в закона при т.нар. защитени специалности. За тях по принцип държавата поема и държавните такси, и обучението е безплатно:
https://www.mon.bg/nfs/2026/06/pr_spisak-speczialnosti_2026-2027_22062026_w.pdf

Като гледам, дори и сред тях има по-перспективни специалности за в малко населено място от помощник-фармацевт, а също са регулирани повечето.

# 6

Благодаря за отговора!

Колко малко населено място? Като помощник-фармацевт не можеш да отвориш аптека, а само дрогерия, т.е. неща, които можеш да си поръчаш онлайн от много евтини вериги като Гален, които работят с безплатна доставка при сравнително ниски суми от сорта на 25 евро (25 евро се достигат, като купиш 2 сиропа; някакви витамини и нурофени, шампоанче и мазило). В моя роден град имаше преди години дрогерия, отдавна я затвориха, само аптеката работи и оцелява благодарение на лекарствата с рецепта, собственичката е фармацевт и работи сама. И пак повечето хора ходят да си ги купуват от верига в съседен град, дават на шофьора на автобуса да им ги купи или карат някой близък.

За втора държавна поръчка по принцип няма начин за същата степен. Евентуално, ако магистърската ти е била платена, сега да можеш да караш магистратура държавна поръчка.

Евентуално, ако има дупка в закона при т.нар. защитени специалности. За тях по принцип държавата поема и държавните такси, и обучението е безплатно:
https://www.mon.bg/nfs/2026/06/pr_spisak-speczialnosti_2026-2027_22062026_w.pdf

Като гледам, дори и сред тях има по-перспективни специалности за в малко населено място от помощник-фармацевт, а също са регулирани повечето.

Става въпрос за град над 100 000 жители, поне към момента.
Амбиция за собствен бизнес нямам.
Професията ми се вижда стабилна и устойчива и в интерес на истината не се сещам за друга подобна такава,подходяща за мен е, която е регулирана.
Учител също е добра идея, но нека не се лъжем - в по-малките тъпояечеро прилични общински и/или държавни постове са предварително заети, още преди самият конкурс.
С пом.фармацевт ситуацията не е сякаш точно такава, а пък и е предимно в частния сектор.

# 7
Ти си магистър, но искаш да учиш, за да станеш помощник- фармацевт и да получаваш невисока заплата. Ей това никога няма да го разбера.

# 8
FrauDanna, не успяваш да разбереш или не искаш?

Аз я разбирам много добре, авторката.

Другият ти вариант е да работиш като козметик в малкия град или пък като рентгенов лаборант, никак не е зле това, и мед лаборант, също.

Общи условия

Активация на акаунт