Съпруг с наднормено тегло.

• 14 778
  • 453
  •   1
Отговори
# 270
  • FRANCE
За начало дори и да не яде здравословно , но да намали количествата, пак е нещо. Сигурно не би се вързал да смени баници и кИфтета с моркови. Но полека, днес вместо пет банички, само 2 с един домат примерно.  Утре една.  То стомахът му се е разширил безобразно . И дълги разходки с децата.

Последна редакция: вт, 18 авг 2026, 18:41 от madame

# 271
Да намали храната - добър план. Само че не е неговият план! Не ще да намалява, даже увеличава. Не ще разходка, че се уморявал. Той проблем няма, според него си. Така че - не става.

# 272
Съгласна съм със Светкавица - добрите изследвания не са чак такава изненада, има хора, които от малки са с наднормено тегло и живеят дълги години в добро здраве, та какво остава за млад човек, който едва отскоро е пълен.

Не знам защо има толкова съвети към авторката да се впуска в кампании по здравословно готвене. Виждам, че е писала следното: "Опитвала съм да готвя здравословно, той изяжда каквото има и дояжда всичко в хладилника. Не може без месо, не може без подправки, не може без сосче, не може без газирано, безвкусно му е."

Тоест, не е като да не се е сетила да използва различни тактики. Просто нищо няма да проработи, щом мъжът й твърди, че се харесва така, размахва победоносно добрите изследвания, обижда дебелите жени и гледайки "Моето 300-килограмово тяло" се радва, че не е толкова зле като хората там. В момента звучи като напълно да е изгубил връзка с реалността и то не само защото й прави напук, явно просто свято вярва, че той проблем няма.

Слънчезара, винаги ми е било много приятно да чета мненията ти, но тук според мен правиш много неуместен паралел между собствената си ситуация и тази на авторката. Супер е, че мъжът ти се е отнесъл с разбиране и любов към теб, но и ти си се отнасяла с разбиране към собствената си ситуация. Тук жената се тревожи, че мъжът й изобщо не осъзнава сериозността на нещата, щом не се стряска от това, че чупи мебели с тежестта си и се подиграва на дебели жени (ти едва ли си правила това, дори и предизвикана да правиш напук на критикуващия те). На мен ми звучи, че тя избухва не защото не го обича, а защото е изплашена доколко той не осъзнава положението си. Същото е с бюджета - не мисля, че й се свидят самите пари, по-скоро е плашещо за нея, че не смогват дори да се запасят с достатъчно храна, за да го изхранят. И мен би ме изплашило, което ще доведе и до избухвания, като при нея.

# 273
Ако имат хубави доходи може да не им е проблем парите.
Но ако имат стандартните доходи, на фона на инфлацията, някой да ми яда пет пъти повече, ами смятам, че е проблем.

# 274
Да попитам, че не ми се четат всички страници, колко килограма е човекът? И на какъв ръст? В случай, че това няма да наруши анонимността, разбира се.

# 275
Да попитам, че не ми се четат всички страници, колко килограма е човекът? И на какъв ръст? В случай, че това няма да наруши анонимността, разбира се.

Ами нямаше май уточнение, обаче е напълнял със 70 кг. Това смятахме, че ако е бил 70 или 80, то на определен ръст от 1,80 м до към 2м ще стоят различно тези кг.

# 276
Авторке, изгледайте заедно това видео. Може пък да се окуражи за промяна.

# 277
Не му трябва да гледа нищо.
Той не иска.
Като поиска, ще гледа.
Дори ако му предложи да гледа, той пак ще я сиктердоса, обиди и навре изследванията в лицето и.

# 278
Абсолютно е безсмислено да му се пращат клипчета, статии и тн. Не знам дали само изследвания е пуснал или е говорил с лекар, но евентуално единствено от авторитет като лекар може да се стресне

# 279
Ако имат хубави доходи може да не им е проблем парите.
Но ако имат стандартните доходи, на фона на инфлацията, някой да ми яда пет пъти повече, ами смятам, че е проблем.
Ако реално има нужда да яде тази храна ок, но това не е така, става дума за тъпчене на търбух, за тотално разширен стомах. Защото по принцип една жена 150, която не тренира и мъж 190 трениращ пак ще имат разлика 5 пъти в яденето, но това е различно. За какво свидене става въпрос в тази ситуация, безобразно е някой да яде 3 баници и 2 сандвича после, отврат е да гледаш някой как се тъпче, чисто физически не бих изтърпяла, гнусно е, хората нямат нужда от толкова храна. Някакво смирение може би...да се сети монасите как се хранят, или за хилядите, които ядат по веднъж на ден, или и толкова е борба. Направо е срамно да не се замисля и просто да унижощава храна, от която няма нужда.

# 280
  • гр.Пловдив
Пак не стана ясно дали работи този човек и как се справя на ежедневна база с тези потребности и стигат ли финансите,понеже аз съм далече от мисълта,че ако нямаш средства ще се тъпчеш и ще водиш този начин аживот 365 дни....Най-малкото си абсолютно осакатен откъм това изобилие...все пак не сме в САЩ и моето 300кг тяло-за тези своеволия в БГ си си жив умрял от глад с тези средства...

# 281
Както и предположих, човека се тъпче и все още нищо му няма по изследванията.
Нищо не може да се направи ако сам не реши.

Сетих се за още един екземпляр около мен, от време на време  казва - спирам с аперитив и карам на краставици, гаранция 10кг за 4 дни са в тоалетната.
И това е пречистването.
Преди караше колело, после реши, че го болят коленете и не си струва усилие за  някакви 27 кг
През другото време има постоянно един бюфет със сладко - вафли, кроасани..
И за контра няма нито един кариес или правен зъб в устата

До преди 5-6 години не му се налагаше да върши, работата била за маймуните, два дена в седмицата били достатъчно

Сега поработва, но тялото постоянно подхранва.
Вече на дневен ред въобще не стои режим с жена и дете
Довода е, че на профилактични е перфектен

# 282
  • Шоплука
Зависимостта е страшно нещо, само ако зависимият си даде сметка до какво дъно се е докарал, ако е в състояние да изпитва срам от себе си и своите действия, може да обърне процеса.

# 283
  • ...живея на последния етаж...
Човекът вероятно е с инсулинова резистентност, има много теми тук, авторката да вземе да прочете някоя от тях. Лошото е, че ако не се вземат мерки, състоянието отключва диабет и става страшно. Но понеже не боли, няма проблем. Колкото до изследванията, при ИР кръвната захар обикновено е около референтната стойност, и това е голямо успокоение. За мен човекът не е лаком, а болен. И друго -  не познавам спокоен диабетик, всички са нерваци, за тези с преддиабет да не говорим.

# 284
  • София
Слънчезара, стига си вменявала вина на жената за неговата неспособност да спре да плюска. Явно нещо лично те засягат разговорите на тема храна, но тук не е мястото да си избиваш личните комплекси.

Значи той да си прави каквото иска, а тя да чете и да се информира, и да му прави диетата?! Тя пък защото като не купи джънк, той няма да отиде да си купи сам. Не прехвърляй отговорността да мисли за неговото здраве върху нея.

О, аз вина не вменявам. Никаква Simple Smile Като иска - да продължава в същия дух - той няма да спре да яде точно толкова, колкото му се яде, тя ще се ядосва, ще брои кой какво е изял и ще си развалят отношенията.

Защото аз знам, какво е да имаш 30 кила излишни, натрупани поради заболяване. И знам какво е да се бориш. И знам как мисли дебелия човек. Когато не си се сблъсквал с такъв проблем, ползваш думи като "плюска". А в неговите очи - той е гладен и се храни. И на всяка забележка приема лично, че не му дават да се нахрани. Авторката, явно за нейна радост, никога не е била дебела, което е чудесно, но точно, защото, не е била в тия обувки, не знае как мисли пълния човек. Аз бас ловя, че ако го попита що яде толкова много, веднага контра отговора ще е - е какво толкова съм изял. НО да, мислете си, че като му каже и той веднага ще се завърти на пета и ще тръгне по психолози. Не работи така, в момента тя само му вреди.

Той със себе си проблем не вижда, тя вижда. Ето, изследванията вече се навират като аргумент, че е здрав и може да си яде. Тя няма да прави неговата диета, а семейството, цялото, ще се храни нискокалорично и здравословно. Тя няма да готви за него, а за децата и семейството. Така че никакви допълнителни усилия не се изискват от нейна страна, защото, вярвам, че с деца така или иначе готви. И като усилие е горе-долу еднакво дали ще хвърли във фурната вратни пържоли или пилешки бутчета.

Вкъщи шоколади не се купуват, съответно никой не яде по тази причина. В магазина просто не се взема и не се внася. Същото е за бисквити, вафли, сухи пасти и т.н. Единственото сладко, което се купува, са плодове, сезонни и разнообразни - ябълки, круши, диня, портокали, мандарини, пъпеш, сливи, кайсии. Ограничаваме грозде, банани и др. от сорта, защото са много калорични. И като ти се яде сладко, поради липса на друго - ядеш ябълка. Не се юрваш да ходиш да купуваш шоколади. Постепено свикваш. Вярвам, че за авторката няма е е също кой знае колко допълнително усилие вместо да купи шоколад, да купи 2 кила ябълки и т.н.

Тя се държи грозно. Аз на мястото на съпруга ѝ бих била доста обидена, но тя продължава и намила. Ок, не го харесва дебел - да му го каже, ама да не се преструва, че е много загрижена, защото не изглежда така. Изглежда ми и леко свръх контролираща, налагаща се, но то си е за нея. Аз казах каквото имам да кажа, а то е, че с действията си не му помага, а му вреди от инат да се наложи и да е на нейната.

Общи условия

Активация на акаунт