Искам да споделя личния си опит, за да предпазя други и защото смятам, че отношението към пациентите е не по-малко важно от медицинската компетентност.
Бях на почивка, близо до Панагюрище и отидох в Уни Хоспитал, заради малко образувание в дясната ми гърда. От регистратура ме насочиха за профилактичен преглед при д-р Юрий Стоянов. След прегледа Стоянов прецени, че трябва да ми бъде направена биопсия. Думите му към мен бяха:
„Ще те приемем в болницата, ще дойдеш за изследвания утре през деня и в други ден само ще те боцна и си тръгваш. На изписване може би ще трябва да си платиш допълнително."
Бях настанена в болницата по НЗОК и първоначално не можах да разбера, какво точно трябва да платя "допълнително"....
След като реших да попитам как точно ще протече процедурата и дали наистина е необходимо да бъда подложена на нея, се оказа, че ситуацията е доста по-различна от това, което първоначално ми беше представено като „само ще те боцна и си тръгваш“.
В продължение на два дни чаках за различни изследвания и консултации. На сутринта, непосредствено преди манипулацията, при визитация от друг лекар в стаята на отделението, в която чаках за ред, попитах как ще протече тя. Тогава ми се каза, че ,,приспана", а малко след това дойдоха да ме вземат с инвалидна количка!
За мен това беше огромна разлика между начина, по който процедурата ми беше представена първоначално, и това, което реално се оказа, че предстои.
Аз, естествено, отказах да се подложа на манипулацията, защото имах нужда първо да получа второ мнение.
Тук започна и друг неприятен момент.
Дама от административния персонал на отделението започна да ми обяснява в изключително „майчински“ тон, че съм прецедент, че ако се откажа сега, после щяло да бъде късно, че щяла да се върна с усложнения, с течаща гной от гърдата и други подобни сценарии.
Уважаема госпожо, независимо от доброто Ви намерение, не е редно немедицинско лице да дава медицински съвети, да прогнозира усложнения и да убеждава пациент да се подложи на процедура, използвайки страх и натиск!!!
Пациентът има право да задава въпроси, да се страхува, да откаже процедура и да потърси второ мнение.
За съжаление, отношението на самия д-р Стоянов също беше изключително грубо и непрофесионално.
След като изразих нежелание да бъда приспивана, той ми каза:
„Щом не искаш пълна упойка, ще ти направя местна, но ще те боли, то си е за теб. Аз няма да се занимавам с теб цял ден. Ако искаш, си тръгвай.“
Смятам подобно отношение за абсолютно недопустимо към човек, който е притеснен за здравето си и задава напълно нормални въпроси относно предстояща инвазивна процедура.
За съжаление, станах свидетел и на отношението му към друга пациентка, в стаята, която по това време преминаваше през тежка операция на гърдата. Тя беше видимо притеснена, и в болка, но вместо спокойствие и подкрепа получи повишен тон и забележки, че „се лигави“ и проявява „капризи“.
И тук идва най-голямата изненада.
След като си тръгнах, отворих амбулаторния лист, който ми бяха издали.
В него като диагноза беше записано:
„ДОБРОКАЧЕСТВЕНО НОВООБРАЗУВАНИЕ НА МЛЕЧНАТА ЖЛЕЗА“ и „КИСТОЗНА МАСТОПАТИЯ“.
След това потърсих второ мнение при мамолога, който ме проследява. Тя познава случая ми и е виждала това образувание още при профилактичния ми преглед миналата година. След повторния преглед ми каза, че според нейната оценка образуванието е доброкачествено и не се налагат допълнителни изследвания към момента....
Не знам колко добър хирург е д-р Стоянов и не бих си позволила да давам оценка на хирургическите му умения....
Но поведението му към мен беше в разрез с елементарните човешки и професионални норми.
Медицината не е само манипулация, диагноза и операция. Зад всяка диагноза стои човек, който не заслужава да бъде третиран като БАНКОМАТ!
Уважаеми д-р Стоянов и екип, полагането на Хипократова клетва би трябвало да означава не само да лекувате, но и да не вредите— включително чрез отношение, което поражда страх, унижение и недоверие.
За мен този случай беше точно такъв.
Искрено се надявам никой друг пациент да не се почувства така, както се почувствах аз.