🏋Как тренирам - 34 💪

• 1 769
  • 38
  •   1
Отговори
# 15
Agent - благодаря за новата тема! За пулса в минута ли става въпрос тук?
Моля Simple Smile
Не, както NFB вече е обяснила, а мисля че и аз го бях дефинирала в първия пост това е "HRV измерва интервала от време между отделните удари на сърцето в милисекунди (ms)".

Когато Надето ме помоли да пусна нова тема прегледах набързо предишните теми и уводни им постове и реших в духа на темата да предложа нещо различно и полезно за всички, които работят върху себе си във и извън фитнеса. Та така стигнах до HRV - самата аз не го проверявам "редовно", но имам дни в които не се чувствам добре в кожата си и тогава хвърлям по един поглед. Tака или иначе носим ежедневно технологии, които бяха в сферата на научната фантастика допреди 20-25 год и според мен не ги ползваме дори на 50%, независимо дали става дума за телефоните ни или за другите ни "джаджи".

Не зная дали всяка гривна и часовник го "засича" - аз лично ползвам от 2015 год часовници на Polar, в момента съм със Vantage V3, но според AI доста го поддържат:

Top Smartwatches Supporting HRV
Скрит текст:
* Apple Watch Series 10, Series 11 & Ultra Series (Ultra 2 / Ultra 3):
Automatically records SDNN (Standard Deviation of Normal to Normal intervals) throughout the day and night, accessible via the Health app or third-party apps.
* Garmin Fenix 8, Forerunner Series (265, 965), & Venu 3:
Tracks continuous overnight HRV status to establish a baseline and measure recovery readiness.
* Google Pixel Watch 3:
Uses integrated Fitbit health metrics to track daily stress and recovery trends.
* Samsung Galaxy Watch Series (Galaxy Watch 4 and newer):
Provides sleep score and energy/wellness tracking that incorporates heart rate variability metrics.
* Polar Vantage V3:
Offers precise recovery tracking using RMSSD (Root Mean Square of Successive Differences) metrics.
PS Апликацията на телефона ми го показва ето така:

PS Maroonka, дълбок респект за вайб-коднатото ти приложение!

Последна редакция: нд, 23 авг 2026, 22:42 от Agent Provocateur

# 16
Ok, благодаря ви и на двете. Не бях чувала за този показател досега. Научих нещо ново Simple Smile.

След малко здравословни проблеми, тази седмица се върнах към тренировките. В четвъртък пол денсинг, вчера въздушен обръч. В момента изпробвам една нова за мен платформа с онлайн уроци, на треньорка, чийто стил много харесвам и съответно нямам търпение за всяка следваща тренировка 😊.

# 17
  • Шоплука
Как сме? Тренираме ли? Нещо заспа нашата тема - мен признавам си, въпреки, че ме мори много жегата продължавам упорито да тренирам всеки ден.
Силовата вече я намалих на час и половина, т.е. скипнах кардиото изцяло и го правя в дните без силова / тука сума ти четох за кардиото, как било надценено, как не било добра идея да се прави всеки ден, особено тичането, че даже увеличавало приема на калории и прочие/.
Питай разбира се и ЗЛ, който чисто като спортист каза, че този, които има воля да не надхвърля калорийният прием никакво кардио няма да му повлияе, а по отношение на правилността 45+ / ходене, задължително всеки ден включ. и в дните със силова, поне по 30 мин дневно, оптимално час, степер - 15 мин, скачане на въже, тичане - 15,20 мин дневно, с две думи час кардио дневно си е ок/

Вие какво мислите?

# 18
Питай разбира се и ЗЛ, който чисто като спортист каза, че този, които има воля да не надхвърля калорийният прием никакво кардио няма да му повлияе, а по отношение на правилността 45+ / ходене, задължително всеки ден включ. и в дните със силова, поне по 30 мин дневно, оптимално час, степер - 15 мин, скачане на въже, тичане - 15,20 мин дневно, с две думи час кардио дневно си е ок/

Вие какво мислите?
Aз съм фен на кардиото или по-точно казано аз съм фен на всичко, което е някаква форма на движение различна от шофиране. Моят лайфстайл е типично американски и ако не се наритам да си обуя маратонките и да изляза да походя, то движението ми за деня е макс. 2-3 000 крачки (засичала съм на различни часовници), което е толкова смешно малко, че никаква силова тренировка не може да компенсира липсата му. Та затова ходя, карам колело, карам ролери и кънки на лед, а понеже и климатът ни е доста калпав в мазето съм събрала крос тренажор, гребен тренажор, спин байк + пътека за ходене и си ги ползвам  за да нямам извинение, че било заледено или че вали проливно. Всякакви такива активности си ги планирам предварително и си ги пиша за "кардио тренировка", макар, че реално погледнато те просто ми заменят естественото движение, което вие в Европа правите ежедневно без дори да се замисляте.

PS Целта ми този зимен сезон е да стигна до 10 000 км изгребани (в момента съм на 9,336 км)

# 19
  • Шоплука
Агент то американският лайфстайл се е пренесал и тука - мани я ти Европата - тука с колата се тътрят 500 метра сакън да не изтъркат подметките.
Добре, че е пътеката във фитнеса.

И аз ужасно съм се омързеливила, така се бях затлъстила, че от дома, колата, офиса - дома. И като ми откриха астмата, доктора ми вика - не ви ли е срам госпожа, на планината да живеете и да не знаете какво е това чист въздух, всеки ден минимум 15-20 минути, трябва да ги прекарване навън - вали/гърми - вън.
И нали страха е голямо шубе, да видиш как купих гуменни ботуши/дъждобран и се запознах от близо с ГТ.
Сега - обратното, избягвам колата колкото мога, даже вече мисля, че и да шофирам не мога.

# 20
  • sofia
При мен почна зорът в работата, но няма да се давам - три пъти седмично трябва да ги докарвам.
Кардиото е хубаво нещо, но хич не го обичам. В единия от фитнесите (дето ходя) има пътека, която я задвижваш ти, като си нагласяш съпротивлението. На нея се мъча, на другите имам чувството, че ще се спъна.
Иначе си ходя на работа с метрото и въобще гледам всякакви малки разстояния да ги взимам пеша. Примерно има десетина минути до някакъв автобус - тръгвам пеша към следващата спирка, вместо да вися на едно място. Вече си знам разстоянията и за колко ги изминавам.

# 21
  • Шоплука
Аз поднових степера, който зарязах в кардио дните, последният път направо ми изкара джигера, разби целулита и сега чакам другият месец да се освободи малко масажистката и да почваме със заглаждащите масажи, че като се гледам ми се плаче. Прави краката един път / + 1 ден силов за крака, лег преси и прочие, не става само с ходене/пътеки/степери/

Веси, това е най-коварното в работата - и аз като съм скапана някой ден и предпочитам да си лежа на дивана и да си чатя в Мамата вместо да се вдигна и да се завлека в залата, но въпреки това отивам - зор е, но красотата не трае отлагане Laughing

# 22
  • sofia
Красотата не знам, ама напиращата дъртоза 🤣🤣
Вчера се събудих схваната, ей цял ден не можах да се оправя. След тренировката по обяд ме отпусна, ама после пак.
Днес се събудих нов човек - нещо ми няма, иди разбери какво се случва.

# 23
Благодаря за темата 👍🏼
Записвам се с текущата форма 💪 Флекснала съм, не се стряскайте 😀😅
После ще го махна, моля да не ме цитирайте…..

Последна редакция: сб, 29 авг 2026, 17:31 от Nona M.

# 24
Ха, че от какво да се стреснем, Нонче? Прекрасна си!

Аз реших да преместя кардиото сутринта. За съжаление повече от 30 мин, 2-3 пъти седмично не мога да отделя. При това ходене. Вчера направих 3 км за това време, което е скорост от 6 км/час. Ще има ли ефект, според вас?

# 25
  • Шоплука
Нона раменете са ти един път! Машала!

Елиф или си дай реалните параметри, като си описваш нещата, как може някой да ти каже - да, ще има ефект кардио 30 мин ?!?
Ако лежиш по цял ден и 30 мин кардио е нещо, ако си сериозно трениран човек е нищо.
За мен кардио под час е нищо. Гледам поне час и половина да го докарам.
Вчера заради това пусто кардио едва избутах краката, постоянно се опитваха да ме мъчат крампи и на бедрата даже, въпреки че приемам по 2 капсули магнезий на ден /200 гр капсулата/. Магнезиево олио купих и с него даже се мажа, че да се абсорбира по-бързо.

# 26
Чуби, права си, че параметрите имат значение, но аз търсех по-генерален поглед. Нещо като задължително ли е кардиото да е между 40 мин и 60 мин, ако е ходене - под наклон, ако е стълби на 5-6 та степен, степер пак така. Кардио 1ч30мин за мен е прекалено. Твоят треньор ли препоръча тази продължителност или ти си я самопредписа?
Слушах подкаст с Боян Савчев, топ специалист, който казва, че трябва да се тренира умно, да не се прекалява, да се почива достатъчно и пълноценно.
Между другото, такъв умерен подход скоро обсъждаха в една фб група, но за калорийния дефицит. Тезата беше, че при -500 кал ще отслабнеш, да, но твърде възможно е да е с цената на дефицити и изтощение. При -200 също ще отслабнеш, но по-плавно, тялото ще се адаптира по-добре, стреса ще е значително по-малко.

# 27
  • Бургас
Нона раменете са ти един път! Машала!
Абсолютно съгласна, резултата от качествени тренировки и постоянство е страхотен!

Eliff, според мен е достатъчно 30 мин. кардио в комбинация с други тренировки. Преди години бях чела нещо, че след 20-та минута тялото започва да използва енергия от собствените си запаси. Не знам колко е вярно, но съм го запомнила и винаги гледам да е повече от 20 мин. Това в залата или като цяло нещо по-интензивно. Ако ходя по улиците пеша с бързо темпо не е проблем 60-90 мин, иначе не.

# 28
  • Шоплука
Страшно много треньори, инфлуенсъри, хора преминали драстични отслабвания, лекари има, които всички ще дават най-различни и разнопосочни мнения.
И те всички могат да са прави, защото някаква група хора влизат в техните аксиоми.
Но нещата са много, много индивидуални.
Според мен, хората които качват от интензивно кардио чисто и просто повишават калорийният прием, защото си мислят, че интензивното кардио гори много мазнини, за това вместо ефект, получават дефект.
Чисто научно уж беше доказано, че горенето на мазнини започвало след 40 мин кардио, сега и това оспорват.

Преди силовата и диетата, особено след плуване от час, когато се чувствах гладна като вълк, нахлувах в пицарията срещу басейна и вършеех. Колкото и да гориш, после като набавиш ефекта си остава нисък. Кардиото също развива мускули и те горят, както и при силовата, но първо са по-малко и второ развива брутален глад / това съдя по себе си, след час кардио направо умирам от глад, а не е така след час силова/.

Моята хитрост е протеин пудрата с вкус на шоколад, купувам изолат / поръчвам го на ЗЛ, най-висококачественият изолат хидратат на нашият пазар/ и това много ми намалява желанието за ядене.
Пия и добавки за отслабване, отводняване и намаляване на апетита и определено имат ефект ПРИ МЕН. Не искам никакви марки да рекламирам.
Моят тренер има изключително индивидуален подход, но е като цяло против моето брутално кардио, защото почивам де факто само събота, понеже плувам в неделя, някой път като се омая в басейна и 2 часа са отишли.
Поне сега вторник го смених с йога, та да не дивея, но съм такъв човек, така съм израстнала и от дете бях постоянно по тренировки за какво ли, ако не беснеех пред блока по цял ден и не се люлеех на люлките до припадък.

Много е индивидуално определено.
Ти като човек трябва да прецениш колко и как ти влияе всяка двигателна активност, но ако имаш само 30 мин, аз бих правила - степер / тичане/ гребен тренажор, всяко по 10 мин.

# 29
Nona Heart Eyes Прекрасна жена в отлична форма Hug

Аз си тренирам, макар че не пиша. Само силови през последните седмици, тук-там някоя ин йога сесия.
Кардиото ми куца, трябва да включвам повече. Вчера след силовата тренировка направих дълго ходене на пътеката, супер беше, но ми липсват 15-минутните високоинтензивни сесии, които толкова обичам, но кой знае защо напоследък не правя. Не е като да нямам време.
Днес по план беше долна част, но нещо не съм във форма и си давам почивка. Ще направя само 30 минути стречинг или йога по-късно през деня. Утре също ще почивам, че съм в София на Dexa скенер + RMR (изследване за базов метаболизъм в покой).
В понеделник се надявам да съм отново себе си и да открия седмицата с ден 43 от INTENT на Карълайн (долна част с големи тежести и малко повторения). Смятам да приключа трети рунд на програмата навреме, за да започна новата FUEL, която ще излезе от 7. септември. Винаги започвам новите програми с няколко дни закъснение, за да се ориентирам в тях. Последната програма - PLAY - не ми допадна като концепция и я изоставих след 5-6 тренировки. Ако и новата не ми допадне (има такава вероятност предвид споделеното за програмата досега), ще повторя IRON Pro.

Общи условия

Активация на акаунт