Вашата реакция на името "Есин"

• 1 263
  • 61
  •   1
Отговори
# 30
Май само на мен първата ми асоциация е Есен, но с правописна грешка. Не бях го чувала до сега.

Но ако е нормално име за вашия етнос, не би трябвало да е проблем. В комбинация с фамилията българите ще се ориентираг веднага откъде идва.

# 31
  • Sofia
Здравейте,
Избрали сме това име за бъдещата ни дъщеричка и ми е любопитно на вас как ви звучи?

Във вашата глава минава ли за българско име или веднага го усещате като чуждестранно? Ако да, на коя държава/националност/култура ви напомня?

Звучи ли ви сложно за разбиране, дали дъщеря ми ще трябва да го повторя на няколко пъти при представяне?

На мен ми звучи красиво. Харесва ми.

В никакъв случай не го възприемам като българско име. Приемам го за турско.

Не звучи сложно, едва ли ще има проблеми с разбирането от другите хора.

# 32
  • Най-красивата страна
Въпросът на авторката е за коя държава,националност ни напомня името.И понеже името е мюсюлманско е логично да го свързваме с турците.В България болшинството мюсюлмани са турци.
Затова реакциите са такива.
Не е предразсъдък.

За името-изобщо не минава за българско име.
Чувала съм Есен,което е много рядко срещано.Но няма нищо общо с Есин.
Дали детето ще трябва да повтаря името при представяне?-Не ,няма да се налага.Не е сложно за разбиране. Благозвучно е.

Последна редакция: нд, 23 авг 2026, 14:06 от Veronikaaa

# 33
Чувала съм и друг път името. Звучи добре, произнася се лесно от деца. Мисля, че ще става все по-популярно. Както някой вече спомена, в момента Лия е хит сред турските имена за момиченца.

# 34
Лия е име от Стария завет - оттам е заимствано от мюсюлманите. Има и други такива имена - Адам, Авраам - Ибрахим, Зекерия - Захарий, Йов - Еюб, Яков - Якуб, Йона - Юнуз и др.

# 35
Не знам защо, но първото, което ми хрумна, когато прочетох заглавния  пост, беше “Дъщеря ми Есин/ е син”. Ако ще е с българска фамилия, бих избрала Есен. Леко раждане! 🩷

# 36
  • София
Внучка ми е Лия и е наполовина италианка, наполовина българка. Католичка по вероизповедание.

Относно връзката мюсюлманин-турчин, точният предразсъдък е, че у нас повечето мюсюлмани СА турци. Всъщност те СА българи, но се турчеят, говорят турски някои от тях и т.н. Някои наистина СА от турски произход.
Иначе са българи/български граждани, изповядващи исляма. Има немалко от тях, които дори се обиждат на определението, че са турци.

Последна редакция: нд, 23 авг 2026, 18:02 от Fever Ray

# 37
Турци ли сте?

# 38
Това е турско име. Ако сте от този етнос,няма проблем.Иначе не го причинявайте на детето. Има при достатъчно подобни имена.

# 39
Това е турско име. Ако сте от този етнос,няма проблем.Иначе не го причинявайте на детето. Има при достатъчно подобни имена.

Какво точно имаш предвид под "не го причинявайте на детето"? Моля, уточни

# 40
  • 2860 км северно от Екватора

Какво точно имаш предвид под "не го причинявайте на детето"? Моля, уточни
Защо се правите на ущипани? Разбира се че неподходящо име причинява щети.

Ако детето е българче, семейството е българско, живее в България, но му сложат чисто турско име, цял живот ще има да уточнява как точно се казва. Или примерно в училище Климент Охридски, първокласничката Есин ще се приема или за чужденка или туркиня. Авторката пита какви ще са реакциите, ами такива.

Аз живея в чужбина и мога да ви кажа, че името на човека предопределя много.

# 41
Ако сте мюсюлманка или бащата на детето е такъв, Есин е подходящо име - Есин Ахмедова Коджабашева / Хасан и т.н. - нормално. Ако сте християни/ с български имена, Есин Тодорова Петкова би пораждало въпроси и е неприемливо също като Ричард Груев, ама и малко отгоре.
И да, името е показател за произхода на човека.
Ако целта е нещо различно, в Русия набира популярност Есения - близо е до Есин, но не е турско.
Елвира е татарско, но е прието в българската именна система и не предизвиква въпроси. Елжана и Елмира също биха се приели нормално.

# 42
И аз да кажа за “причиняването”. Името е “етикет”, който даваме на детето и по който ще го оценяват докато го опознаят. Казвам ви го като българка, живееща в чужбина.
Може да дадете на детето си каквото искате име. Не можете обаче да влияете на това как хората ще го възприемат и какви интерпретации ще правят.
Питаш във форума и ти се отговаря.

# 43
Ние, българите си кръстихме дъщеря ни Лия.
Нищо турско не виждам в името.

Но да, имам в родата бебе. което носи мюсолманско име. Не го казвам, защото форумния линч е много силен.

# 44
  • 2860 км северно от Екватора
Лия е хубаво име, не носи този "вайб" като Есин.

Особено в интернационална среда, няма да насочи към турско в никакъв случай. И както казаха, фамилното име също е много важно. Дали има синхрон или не.

Последна редакция: нд, 23 авг 2026, 19:23 от So Lucky*

Общи условия

Активация на акаунт