Вашата реакция на името "Есин"

• 1 263
  • 61
  •   1
Отговори
# 45
И аз щях да предрожа Елмира или Ясмин: https://dumite-bg.com/names/%D0%95%D0%BB%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0

Авторке, никой не ти е написал нищо обидно. И според мен името трябва да съответства на произхода/религията. На мюсюлмани също не бих препоръчала да нарекатт детето си с типично християнско име.

Преди няколко години бях гледала в едно предаване български имам, живеещ в България, който е нарекъл сина си Кристофър. То е като Христофор и означава „христоносец“. Ами звучи ми нелепо. Също като да кръстиш българче Есин. Ако сте мюсюлмани - няма проблем.

Последна редакция: нд, 23 авг 2026, 23:46 от Radilena

# 46
Кръщавай смело, щом ти харесва.
И на мен името ми е нежно. А и ако има хубаво значение още по хубаво.

# 47
  • Sofia
Тук не става въпрос за това, което ние искаме и за това дали детето е "по-малко".
Темата е за това как се възприема името и какви асоциации имаме като го чуем.
Това е и отговорът - Възприема се като турско име и най-логичният въпрос, който идва, е дали детето е с турски корени. И това ще е така и след като детето се роди. Няма да го питат как му се пише името (с две нн, с а/я и т.н.), но ако е с българска фамилия, ще го питат дали е с турски корени. Ако за вас това не е проблем, значи всичко е наред.
Всеки е свободен да си кръщава децата, както иска, и последното нещо е да се съобразява с другите.
То Касандра имахме, то Кортеза, та една Есин ли ще ни впечатли.

Последна редакция: нд, 23 авг 2026, 20:52 от Brin de muguet

# 48
  • София
По темата - моята реакция на името Есин е, че момичето е с турски/мюсюлмански корени. Аз лично нямам никакви негативни асоциации с това, но, трябва да се съглася със So Lucky, ще има намръщени физиономии и предразсъдъци.
И, честно казано, подобни може да има и на запад в някои държави, в които ситуацията с миграцията е по-деликатна.

# 49
  • София
Ние, българите си кръстихме дъщеря ни Лия. 

Името Лия е с древни еврейски/библейски произход, подобно на много други.

# 50
Знам добре и значения и произход. Но турско не е.

# 51
  • София
Разбира се, че не е. Аз го написах още вчера, че не е и ме изненадва, че се спряга като такова.
Дори и да се ползва от хора с турски произход, то не е.

# 52
  • Пловдив
Името Елвира не е татарско. Среща се из цяла Европа още отпреди да има татари.

____

Ако авторката и мъжът и не са турци, намирам поведението и в темата за откровено глупаво. Ако пък са турци, не знам защо питат нас как ни звучи името, тоест пак същият извод - името е напълно ОК с оглед етноса, поведението е пак глупаво. На другите въпроси е отговорено.

# 53
  • Най-красивата страна
Смесен брак може да е .

# 54
Може би авторката не знае какво точно иска и как да попита, или се опита умишлено да провокира съфорумците, но не й се получи.

# 55
Не разбрах за какво се е обиждала авторката. Ако и двамата с мъжа ѝ се определят като етнически турци или ако брака е смесен, не разбирам защо да не го каже в прав текст. Това би повлияло много върху начина, по който се приема името. Не че напълно изключвам някой да повдигне вежда, но все пак се надявам да са съвсем единици тези, които го направят.

И пак, името Есѝн ми харесва, звънко и красиво. Разбирам, че и значението му е хубаво.

# 56
sigma, извини ме. Не съм искала да те засегна.

Не знаех какъв е произхода и значението на името Лия, просто отбелязах, че в моя край напоследък стана модерно именно сред турскоговорящите/мюсюлманските семейства. В никакъв случай не твърдя, че е изконно турско име или че се избира само от хора с определен произход - твоето дете и внучката на Fever са само два примера за това.. Отчитам, че има и регионални различия в модата сред детските имена и това е нормално.

# 57
На мен ми звучи като турско. В нашия град има доста турско население и като чуя Есин веднага ще реша, че се отнася за момиче или момче от този етнос.

# 58
А, не съм се засегнала. Няма проблем. Странно ми стана.

# 59
Ами мисля, че отговорихме на въпроса за първото впечатление - кратко, благозвучно, без капани за грешки.
Относно дали ни звучи чуждо и от коя държава - да, това не е българско или християнско име, затова звучи чуждо, така както една Рейчъл или един Джордж в България звучат чуждо. Но ако Рейчъл и Джордж ясно говорят за англоезичен произход/ свят, то Есин говори за турски произход и Турция.
Дали ще се налага да обяснява как се пише? Не, няма нищо сложно в написването на Есин и не е сложно за запомняне.
Ако детето е с българско презиме и фамилия ще предизвиква въпроси какво е (в София) и защо има турско име (в смесените региони много ясно ще бъде възприето точно като турско). Очакванията на деца и възрастни и от турски или мюсюлмански произход у нас също ще бъдат, че детето я с такъв произход, т.е свое

Общи условия

Активация на акаунт