Все още на 17/Daha 17, Kanal D

• 1 030
  • 124
  •   1
Отговори
# 120
На досието пише Т.А., остави да е чул Шебнем и Хакан, но ако види това и пак не разбере-този момък погрешно е първенец!!

# 121
Ако Демир е бил болнаво дете е ясно защо Арас го помни все щастлив и иска да е бил така и след това.
Не наистина гадняри съм гледала бол на килограми но това което се прави на тези деца бие всичко по всички параграфи дори и Шениз която тормозеше Недим в Жесток Истанбул и синът си с психодрами спокойно мога да кажа ,че са роднини с Аккая.

mood.

Интересна статия от Х :

Защо трябва да е първият, който ще разбере, че е Теоман -Демир?

Според мен човекът, който трябва да научи истината за Демир пръв, категорично е Теоман. Защото тази тайна не означава едно и също за Арас и Теоман. За Арас това означава най-сетне да намери брата, когото търси от шестгодишен и заради когото е поставил живота си на пауза; докато за Теоман означава в един-единствен миг да рухне целият живот, който познава — семейството му, миналото му и дори собственото му име.

Затова според мен драматично е много по-слабо, ако Арас първи научи истината и я разкрие на Теоман. Много по-силно би било Теоман да понесе тежестта на тази истина сам известно време. Защото за него въпросът не е просто „Аз съм Демир.“. В същия момент той трябва да се изправи и пред истината: „Аз съм братът, когото Арас е прекарал целия си живот в търсене, и аз съм причината за всичко това.“

Освен това Арас вече му беше казал в очите: „Добре, че не си ми брат. Ако беше ти, щях да си тръгна, без да се замисля и без да погледна назад.“ В мига, в който Теоман научи истината, би било много въздействащо тези думи да отекват отново и отново в съзнанието му. За персонаж, който толкова силно се пази от обич и привързаност, може би за първи път в живота му ще се появи страхът, че Арас ще го изостави и ще си тръгне. И именно заради този страх той няма да успее да му каже истината. Това би създало изключително силен вътрешен прелом.

Защото в този ден Теоман няма да научи само, че е Демир. Той ще научи и че не е Акая, че на тригодишна възраст е бил поставен на мястото на истинския Теоман, който е починал, и че хората, които години наред е наричал „мамо“ и „татко“, всъщност не са неговото семейство. А когато научи какво се е случило с истинското му семейство, почти всичко, което знае за детството си, ще придобие съвсем друг смисъл.

Истинската цел на Хакан не е била Арас или Демир, а баща им. Когато е наредил да бъдат прерязани спирачките на автомобила, той не е знаел, че цялото семейство ще бъде в колата. В крайна сметка майката и бащата на Арас и Демир загиват на място. Арас е откаран в моргата, тъй като са го помислили за мъртъв, докато Демир оцелява. А Хакан, след като научава от новините, че Арас е загинал, години наред не разбира, че той всъщност е жив.

А когато Арас се събужда след едногодишна кома, научава, че майка му и баща му са загинали, а брат му е бил даден за осиновяване. Още на шестгодишна възраст започва да търси Демир. Обикаля едно по едно тринадесет сиропиталища в Истанбул, но не успява да го намери. Години по-късно, когато получава онова писмо с думите: „Брат ти е в Бодрум“, той тръгва за Бодрум.

Тоест за Арас Демир не е просто изгубен брат. Той е единственият човек, останал от детството и семейството му.

И именно тук започва трагедията на историята. Арас идва в Бодрум, за да намери брата, когото търси от години, но Демир вече е пред него — като Теоман. Единият търси брат си, без да осъзнава, че несъзнателно се бори именно с него; а другият, без дори да знае, че някъде има семейство, наранява единствения човек, останал от това семейство.

Когато Теоман научи, че е Демир, той ще трябва да преосмисли и мястото на Хакан в живота си. Човекът, когото години наред е наричал „татко“, всъщност е този, който е планирал смъртта на биологичния му баща и е причинил катастрофата, в която е загинала и майка му. Нещо повече — през цялото си детство Теоман е търпял физическо и психическо насилие от същия този човек, бил е затварян в шкафове, изолиран от външния свят, за да не бъде разкрита самоличността му, а в един период дори не е бил изпращан на училище.

Тоест това дете не е било просто отвлечено. От него са били отнети семейството, името, миналото, детството и самоличността му.

Тук се намесва и най-мрачната страна на отношенията между Шебнем, Хакан и Теоман: смесването на болката от загубата на дете, отричането и обсебването от идеята за съвършено семейство.

Връзката на Шебнем с Теоман много напомня на динамиката, позната в психологията като „заместващо дете“. Ако след смъртта на истинския Теоман на тригодишна възраст Демир е бил поставен на негово място, тогава вместо да приеме смъртта на сина си и да преживее скръбта си, Шебнем е създала изкуствена реалност, в която може да си казва: „Теоман все още е жив.“

Но според мен проблемът на Шебнем не е само в това, че не е успяла да преживее загубата на сина си. Още от самото начало в характера ѝ много силно се усеща идеята, че „в живота на Шебнем Акая нищо не може да бъде несъвършено“. Семейството ѝ, децата ѝ, бракът ѝ, социалното ѝ положение — всичко това сякаш е част от образа на безупречната Шебнем Акая, който тя представя пред света.

Тя не възприема семейството единствено като пространство, съставено от хората, които обича, а и като продължение на собствената си идентичност и социален статус.

Това поведение силно напомня за нуждата, характерна за нарцистичните модели, да се запази идеализираният образ на собственото „аз“, да се изглежда безупречно и да се контролира начинът, по който човек е възприеман от околните. Вместо да приеме реалността такава, каквато е, Шебнем я оформя така, че да съответства на създадения от нея безупречен образ. Ако истинският Теоман е починал, вместо да преживее скръбта си, тя превръща друго дете в Теоман; вместо да се изправи пред пукнатините в семейството си, ги прикрива с нови истории. Стига отвън да изглежда, че семейството на Шебнем Акая все още е цяло, силно и под нейния контрол.

Именно затова не е случайно, че толкова лесно се адаптира към лъжите, показните емоции и всички онези театрални постановки, които създава, когато е необходимо. За нея понякога не е толкова важно какво реално се случва, колкото как изглежда случващото се. Докато всеки изпълнява отредената му роля, редът продължава: Теоман е „синът“, Хакан е „бащата“, Лейля е „перфектната дъщеря“, а Шебнем е безупречната майка, която поддържа цялата тази система.

А това Теоман да излезе от тази роля за Шебнем означава не просто семейна криза, а рухването на цялата реалност, която е изграждала с години. Защото Шебнем не приема и не обича Демир такъв, какъвто е. Тя го моделира така, че да отговаря на собствената ѝ загуба и на идеала ѝ за семейство. В момента, в който миналото на Демир, семейството му, брат му и дори името му се превръщат в заплаха за тази конструкция, тя е готова да позволи всичко това да бъде заличено.

Затова не е достатъчно нейната страна от историята по-късно да бъде приключена с: „Но ние те обичахме, отгледахме те.“ Тук не става дума само за любов. Става дума и за отричане, контрол и за това да промениш самоличността на едно дете според собствените си нужди. Именно затова и фактът, че Шебнем стига дотам да казва „Аз те родих“, е още по-плашещ. Лъжата, която е повтаряла години наред, вече може да не е просто история, която разказва на другите, а да се е превърнала в реалността, в която самата тя вярва, за да запази собствената си идентичност и семейството си.

И когато един ден Демир застане пред нея и каже само: „Аз не съм Теоман.“, това за Шебнем ще бъде много повече от обикновено разкриване на самоличността. Защото с това изречение тя няма просто да загуби сина си за втори път. Ще рухне и илюзията за съвършеното семейство, върху която е изградила целия си живот.

А Хакан стои на точно противоположния полюс. Докато Шебнем гледа детето пред себе си и вижда в него изгубения си син, Хакан може би никога не е забравял, че това не е истинският Теоман. Нещо повече — детето пред него е синът на най-близкия му приятел, за чиято смърт самият той е отговорен. Затова изобщо не би било изненадващо, ако зад насилието, което упражнява върху Теоман, стоят потиснатата скръб, чувството за вина и пренасоченият гняв.

Едно от най-впечатляващите неща в отношението на Хакан към Теоман е, че той сякаш наистина не може да го понася. Дори самото присъствие на Теоман до него вероятно постоянно му напомня за изгубения му син, за собствените му действия и за трагедията, която е причинил в миналото. Затова дори в моментите, когато би трябвало да се държи добре с него, не успява да го направи естествено. Да не говорим за любов — дори да покаже най-малката частица обич му се струва прекалено много.

И това, че не успява истински да приеме думата „татко“, когато Теоман го нарича така, също може да бъде разбрано именно по този начин. За Хакан детето пред него никога не се превръща напълно в негов „син“.

Нещо повече, гневът на Хакан към Теоман не произтича единствено от факта, че той не е истинският Теоман. След пожара той до голяма степен прехвърля върху него и отговорността за това, което Лейля е преживяла. Така в очите на Хакан Теоман се превръща едновременно в детето, което е заело мястото на починалия му син, и в детето, което е причинило страдание на дъщеря му.

В един момент Теоман се превръща в изкупителната жертва за почти всичко, с което Хакан не иска да се изправи лице в лице.

Но тук има и още по-жестока страна: Хакан не може да понася не само самото присъствие на Теоман, но и това какво дете е той. Той иска покорен, спокоен, зрял син, който може да се контролира. А пред себе си вижда Теоман — гневен, импулсивен, трудно проявяващ емпатия и постоянно създаващ проблеми.

Най-ясният пример за това е начинът, по който Хакан постоянно дава Арас за пример на Теоман още от времето, когато дори не знае кой е той. Очевидно е впечатлен от зрелостта на Арас и почти стига до: „Трябва да му завиждаш, трябва да бъдеш като него, но така или иначе никога няма да можеш.“ Още по-потресаващо е, че дори след като разбира, че Арас е братът на Демир, Хакан може да каже на Шебнем: „И ти ли не си мислиш понякога, че би било по-добре на мястото на Теоман да беше Арас?“

Това вече не е обикновено сравнение. Арас представлява „идеалния син“ в съзнанието на Хакан, докато Теоман се превръща в носител на всички качества, които Хакан не иска да вижда.

Но тук има една ужасяваща противоречивост: Хакан е един от хората, които имат пряка роля в изграждането на личността, която мрази у Теоман. Години наред отглежда детето с насилие, страх, унижение и липса на обич; изолира го от външния свят и не му позволява да изгради сигурна емоционална връзка. А след това се дразни от гневното, агресивно дете, което стои пред него и трудно проявява емпатия.

Тоест по някакъв начин той се отвращава от резултата, който сам е създал.

Всъщност Хакан прехвърля върху Теоман голяма част от гнева, който би трябвало да насочи към собствената си загуба, към собствените си действия и към трагедията, която е причинил в миналото. Нещо повече — въпросът вече не е само в поведението на Теоман. В очите на Хакан той е дете, което още от самото начало се намира на грешното място.

Затова никога не се създава истинско пространство, в което Теоман да може да спечели любовта на Хакан. Ако се държи добре — той не е истинският Теоман. Ако се държи зле — той така или иначе е „проблемното дете“. Виновен е, защото е наранил Лейля; недостатъчен е, защото не е като Арас. Каквото и да направи, той винаги е грешното дете, грешният син и човекът, който стои на грешното място.

Получава се ужасяващ контраст: докато Шебнем го гледа и си казва „Синът ми е жив“, Хакан вътрешно сякаш му казва „Синът ми умря, а ти си на неговото място“.

И в центъра на всичко това отново стои Демир. Единият го е поставил на мястото на изгубения си син, а другият никога не го е възприел истински като свой син. И двамата по свой начин не са му позволили да бъде Демир.

Имаме и много важен пример за начина, по който Теоман осмисля насилието, което е преживял от Хакан — историята с Лейля и пожара.

Когато Теоман научава, че като малък именно той е подпалил дома им, че след пожара по тялото на Лейля са останали белези, че заради вдишването на дим тя има проблеми с дишането и не е могла да продължи желаното от нея обучение по танци, той свързва всичко това с начина, по който Хакан се е отнасял към него през годините. И стига до ужасяващия извод:

„Баща ми се държеше така с мен, защото съм чудовище. Заслужавах всичко това, защото нараних сестра си.“

Тоест вместо да постави под въпрос насилието, упражнявано върху него, Теоман го е интернализирал и го възприема като заслужено наказание. Дори вярва, че Лейля също трябва да го мрази.

А нейното отношение към него е точно обратното.

Защото за Лейля Теоман не е само онова закоравяло дете, което виждаме днес. Преди Демир напълно да бъде заличен от него, той е бил най-близкият ѝ приятел. Човекът, който я успокоява, когато има кошмари; човекът, когото тя чака цял ден до прозореца да се прибере от училище; един от най-сигурните хора в детството ѝ.

Затова думите на Лейля към него са толкова важни:

„Извади отново сърцето, което си заровил толкова дълбоко в себе си. Бъди моят брат Теоман, бъди най-добрият ми приятел. Толкова много ми липсваше.“

И когато Теоман ѝ разказва истината за пожара, очаквайки тя да го намрази, отговорът ѝ завършва същата идея:

„Който те намрази, ще има проблем и с мен. Каквото и да се случи, ти си мой брат. Обичам те толкова много.“

Според мен тази динамика е изключително важна, за да разберем как истината за Демир ще се отрази на Теоман. Защото истинският му проблем не е дали другите го обичат или не.

Проблемът е, че той самият не се възприема като човек, който заслужава да бъде обичан.

Лейля успява да научи цялата истина и въпреки това да му каже: „Ти си мой брат.“

А сега, когато един ден същото това дете разбере, че е биологичният брат на Арас, пред него ще стои един още по-тежък въпрос:

„Лейля ме обичаше въпреки всичко това. Ами Арас? След всичко, което му причиних, как би могъл да ме приеме като свой брат?“

Според мен именно тук трябва да започне истинският срив.

Защото Арас го търси още от шестгодишна възраст. Обикалял е сиропиталище след сиропиталище, а години по-късно е тръгнал чак за Бодрум, следвайки едно-единствено писмо. А Теоман, без да знае нищо от това, го е намушкал, бил го е с камшик, унижавал го е и го е тормозил. И на всичкото отгоре, казвайки му „Аз съм брат ти“, без да осъзнава, той всъщност е натиснал най-болезнената рана в живота на Арас.

В мига, в който Теоман научи, че е Демир, всички тези моменти трябва един по един да се върнат в съзнанието му. Всичко, което преди е възприемал просто като сблъсъци между двама врагове, изведнъж трябва да придобие съвсем друг смисъл заради една-единствена истина:

„Той е бил моят брат.“

Затова според мен първата му реакция не трябва да бъде приемането на истината, а отричането.

„Не съм аз. Аз не съм Демир.“

Защото да отрече, че е Демир, всъщност означава да се опита да отрече не само самоличността си, но и цялото минало, което идва с нея, включително всичко, което е причинил на Арас.

Но под това отричане не стои само чувството за вина. Намесва се нещо още по-тежко: срамът.

Теоман няма просто да съжалява за постъпките си. В един момент той може да започне да смята, че не е достоен да бъде брат на Арас. Мисълта „Аз не мога да бъда негов брат“ се ражда именно оттук.

И тогава отказът да приеме самоличността си, отвращението към самия себе си и започването на самонаказание придобиват много по-дълбок и смислен психологически контекст.

След това според мен започва най-силният период в историята: Теоман знае истината, а Арас — не.

Теоман вече няма да може да се държи с Арас както преди. Вместо да го нападне, ще замълчи; когато с Арас се случи нещо, ще изпадне в паника, без дори да го осъзнава; ще започне инстинктивно да го защитава, а след това ще се уплаши от собствените си чувства и отново ще се отдръпне. Арас, от своя страна, няма да може да разбере причината за тази внезапна промяна.

Особено ако Арас продължава да говори за Демир пред него и казва: „Ще намеря брат си.“ — тогава ситуацията за Теоман ще се превърне в пълен безизходен кръг.

Ако му каже истината, ще се страхува, че Арас ще я научи и ще се откаже от него. Ако мълчи, ще смята, че този път съзнателно предава собствения си брат, който го търси още от шестгодишен.

Именно затова изобщо не бих искала истината да излезе наяве и веднага да се превърне в една сцена с прегръдка между „батко и братче“. Първо трябва да бъде разрушена цялата самоличност, която Теоман познава; след това Арас трябва да научи истината и двамата да преживеят скръбта по годините, които са им били отнети.

Защото в момента, в който Арас намери брат си, Теоман няма просто да изчезне и на негово място да се появи един напълно невинен Демир. Човекът срещу Арас ще бъде едновременно братът, когото търси от шестгодишен, и Теоман — човекът, с когото се е борил години наред и който му е причинил болка.

Следователно истинското изпитание пред Арас няма да бъде да обикне Демир. Ще бъде да приеме, че Теоман и Демир са един и същи човек, и въпреки цялата натрупана болка и обида да успее отново да бъде негов брат.

А за Демир въпросът също не трябва да бъде: „Разбрах истинската си самоличност, значи всичко приключи.“ Превръщането му отново в Демир не трябва да заличава Теоман. Да поеме отговорност за всичко, което е направил като Теоман, и едновременно с това да изгради отново самоличността си като Демир — именно това трябва да бъде един от най-важните етапи в развитието на героя.

Когато Теоман научи, че е Демир, той изведнъж ще загуби името, семейството и миналото, които познава, но това не означава, че всичко, което е преживял като Теоман, е било фалшиво. Именно тук е мястото на Лейля: докато Арас му връща истинското минало и семейство, Лейля му напомня, че от това минало до днес не е изчезнало всичко — години наред тя му казва: „Онзи човек, който е в теб, все още е там.“

Когато Теоман започне да се възприема единствено през постъпките и преживяното като „лош“ или „недостоен за обич“ човек, Лейля е една от малкото хора, които знаят, че в миналото му е имало дете, което е умеело да обича и да бъде обичано.

Иронията на съдбата тук е достатъчно силна сама по себе си: докато Арас години наред търси изгубения си брат Демир, Лейля години наред търси онова старо дете вътре в Теоман, което се е променило и отдалечило от нея. Без да го осъзнават, и двамата търсят различни части от един и същи човек.

И според мен всичко това отново ни връща към първоначалния въпрос: Защо Теоман трябва да научи пръв, че е Демир?

Ако първи научи Арас, историята естествено ще се развие около това как той намира брат си. Но ако първи научи Теоман, тайната за Демир директно се превръща в центъра на неговата трансформация.

Неспособността му да каже на Арас, страхът, че Арас ще се откаже от него, убеждението, че след всичко, което му е причинил, не заслужава да бъде негов брат, и едновременно с това тежестта да разбере, че някой го е търсил още от шестгодишен...

Именно тук според мен се крие истинският драматичен потенциал.

Докато Арас години наред търси изгубения си брат, Теоман е израснал, без дори да знае, че през целия му живот някой го е търсил.

И според мен истинската повратна точка на историята трябва да бъде моментът, в който Теоман разбира, че самият той е онова изгубено дете, което някой е търсил през всичките тези години.

Последна редакция: вт, 25 авг 2026, 01:48 от x BlackRose x the guardian team :)

# 122
Диди, ама много негативно си настроена. Вторачила си се в Тео и само болести му приписваш. И да е болен, ще оздравее. Турската медицина умрелите на крак вдига, ще се справи и с Тео. Stuck Out Tongue Winking Eye
Шегата настрана, аз също се възмущавам, че в този сериал само един свестен родител виждам  в лицето на Йозлем (дано не съм сбъркала името на майката на Баръш).
Останалите са измет - кой от кой по-жестоки и лицемерни. Жалко за децата, но възмездие трябва да има за техните насилници и за този мазник.

# 123
Еми това виждам това казвам на мен ми се гледа екс драма нямам проблеми ама дроб сърма да не става никой накрая.

Спойлер:

Епизод 14 ще бъде невероятен, очевидно включва емоционален разговор от сърце с ТеоДен, сцена у дома и сцена на плажа. Казаха също, че сцените с АрЛей и ТеоДен ще бъдат по-балансирани в бъдещите епизоди.

# 124
Диди, едва сега видях, че си допълвала предишния си пост, но утре/днес със сутрешното кафе ще чета и коментирам статията.
Спойлер:

Епизод 14 ще бъде невероятен, очевидно включва емоционален разговор от сърце с ТеоДен, сцена у дома и сцена на плажа. Казаха също, че сцените с АрЛей и ТеоДен ще бъдат по-балансирани в бъдещите епизоди.
Спойлерът ми допада. Дано да станем свидетели на такива сцени и емоционални разговори. Hands Pray

Общи условия

Активация на акаунт