Sleepover плюсове и минуси

• 443
  • 31
  •   1
Отговори
# 15
Именно, и аз мисля, че това може да се случи навсякъде. И най-често се случва точно в ситуации, различни от пренощуване у приятел. Затова казах, че пускам само у семейства, които и аз познавам много добре и знам, че в жилището живее само това семейство, а не във формация разширена фамилия с чичовци и братовчеди, които не познавам. Освен това знам, че се контролират и гледането, и лягането вечер. Както правя и аз, когато каним вкъщи.

Последна редакция: нд, 30 авг 2026, 20:01 от Мила Атова

# 16
  • 2860 км северно от Екватора
Мразех да ходя на гости там защото имат някаква извратена традиция на гостите да им се прави тур из цялата къща - завирали са ме многократно в спалните си, което ме е карало да се чувствам винаги ужасно неудобно. Сигурно децата не ги развеждат така, но при самата мисъл ме втриса и до ден днешен.
И в щатите я имат същата традиция, като отидеш на гости и да те разведат из цялата къща, да ти покажат спалните, килерите, гаража... Винаги ми е било неудобно да влизам в на хората спалнята, че и със обувки се влиза...

Може би съм старомодна, но това влизане в личното пространство не го разбирам.

# 17
  • Sofia
Разбира се, че сме говорили на тази тема. Тя знае, но дали би реагирала адекватно в дадена ситуация няма как да знам.
Рядко я пускам да ходи при приятелки. Винаги искам да знам с кой възрастен ще са децата и искам да имам телефонния номер на родителя. Но все пак, не съм там и няма как да знам какво се случва и ми е напрегнато.
Не е само опасноста от сексуаллно посегателство. Има и други неща, на които не искам да илзагам детето си. Например лош език...
Другото е, че не позволявам и някои онлайн игри с чат, тип ролблокс. А те на слийпоувър основно това правят.

Поради същата причина не позволявам и на сина си гостуване с приспиване. На 13г е и вече в класа им някои са пробвали алкохол, цигари и вейпове. А неприличните думи и псувните вече са за ''добър ден'' и ''довиждане''. И това са само нещата, за които аз знам. Просто са в една възраст на разгара на тъпотиите. Да го пусна с приспиване някъде си е предпоставка за поредната простотия. Не мога да се пречупя. Знам, че това не гарантира нищо и че рискови ситуации има винаги и навсякъде, дори в училище, но се опитвам поне да ги огранича до някаква степен.
Именно, и аз мисля, че това може да се случи навсякъде. И най-често се случва точно в ситуации, различни от пренощуване у приятел. Затова казах, че пускам само у семейства, които и аз познавам много добре и знам, че в жилището живее само това семейство, а не във формация разширена фамилия с чичовци и братовчеди, които не познавам.
В моя пример родителите от двете семейства са се познавали. Именно затова и са оставяли дъщеря им да приспива у приятелката си. И тук се е стигнало до такъв край, именно защото момичето е ходило многократно да приспива там. По време на тези гостувания бащата е имал възможност да си играе с нея и да й спечели доверието.

Последна редакция: нд, 30 авг 2026, 19:37 от Brin de muguet

# 18
  • 2860 км северно от Екватора
Скрит текст:
Разбира се, че сме говорили на тази тема. Та знае, но дали би реагирала адекватно в дадена ситуация няма как да знам.
Рядко я пускам да ходи при приятелки. Винаги искам да знам с кой възрастен ще са децата и искам да имам телефонния номер на родителя. Но все пак, не съм там и няма как да знам какво се случва и ми е напрегнато.
Не е само опасноста от сексуаллно посегателство. Има и други неща, на които не искам да илзагам детето си. Например лош език...
Другото е, че не позволявам и някои онлайн игри с чат, тип ролблокс. А те на слийпоувър основно това правят.
Поради същата причина не позволявам и на сина си гостуване с приспиване. На 13г и вече в класа им някои са пробвали алкохол, цигари и вейпове. А неприличните думи и псувните вече са за ''добър ден'' и ''довиждане''. И това са само нещата, за които аз знам. Просто са в една възраст на разгара на тъпотиите. Да го пусна с приспиване някъде си е предпоставка за поредната простотия. Не мога да се пречупя. Знам, че това не гарантира нищо и че рискови ситуации има винаги и навсякъде, дори в училище, но се опитвам поне да ги огранича до някаква степен.

Абсолютно, не можем да ги предпазим от всичко, а и не трябва. Но поне доколкото зависи от нас да ограничим досега до простотии.
Те са едно много интересно поколение, много дигитални, бързо губят интерес, но искат да опитат всичко, нямат страх от нищо...

# 19
Аз абсолютно нямам съмнения в "моите семейства". Е, гаранция никога и в нищо няма, но все пак...
Освен това децата вече имат телефони, периодично си звъним и пишем, казала съм, че при най-малкото притеснение или дискомфорт дава знак и веднага идваме да го приберем, виждаме му и локацията и т.н.  Т.е. рискът е сведен до минимум. Не че е елиминиран напълно. Но много повече опасности има навън - свързани и с хора, и с инциденти, и с коли, и с уреди и пр.

# 20
А тия хора, дето си показват спалните, с каква цел го правят? За да се похвалят ли? И всичко им е лъснато до блясък, като за пред чужди хора, впечатлена съм.
Аз възрастни гости не каня, мога да изтърпя само приятелите на децата ми, то единият е пълнолетен, но за мен си е дете.
Всички други гости ги каня или в градината или в къщичката за гости, а пък ако някой влезе с обувки, ще ми е супер неприятно, аз у дома ходя или боса или по чорапи, никое дете не си позволява да влиза с обувки, а лятото ги пращам в банята да си измият и краката. Направо съм изумена от чуждите традиции, сега ако са много богати и имат чистачка, бива, ама работещи хора, без домакинска помощ, направо не знам как го приемат това с обувките и в спалнята.

# 21
  • shumen
Аз моят на гости с преспиване не го пускам.До скоро и вкъщи не давах да ми идват,ако няма голям човек.На 14 е.Това лято започнах да давам да идват вкъщи,но онзи ден сподели как едното гостенче момиченце  можело и искало да им прави кекс и ме пита може ли и му казах,не и ако още веднъж им дойде такава идея ще забраня пак да идват вкъщи като няма възрастен.

# 22
Имам дъщеря във 3ти клас.
Категорично не позволявам да ходи на гости с преспиване. Живеем с страна където това е норма, и масово се прави. Ние сме различни, не позволявам.
Точно миналата седмица ми излезе във фида, 13 годишна изнасилена от чичото (или май вуйчо) на приятелката си в която си гостуват от бебета. 20 годишен вуйчо я примамил в колата и така.

Не мога да се пречупя и не желая на лежа някой.

Моите деца са още малки, но споделям това мнение. Моите родители не са ни позволявали да преспиваме в приятели и не го намирам за прекалено строго.

В бъдеще не бих имала против приятелите на децата ми да спят вкъщи, но не бих се чувствала спокойно моите деца да преспиват другаде, колкото и добре да познавам семейството. Никога не можеш да познаваш някого на 100% и не бих поела риска.

И не е вярно, че рискът е по-голям навън. Статистически такива посегателства се извършват от близки и познати на жертвата. Рядко е непознат.

# 23
А, тук правя уговорката, че коментирам преспиване само в присъствието на възрастни в къщата. Поне на този етап. След година-две (в нашия случай, в момента е на 15) може и съвсем сами, но кой знае...

# 24
У нас идват приятели и приятелки на големия и когато ме няма. Готвят си, но моите не ходят на слииповър, никой освен мен, не приема чужди деца. Така че, според мен опасенията са ви напразни. Тези, които са в бг е почти изключено да получат такава покана.

# 25
  • shumen
Yellow,на колко е твоят големият?Моят е на 14 и без възрастен вкъщи не му давам да си готви сам,камо ли на чужди деца.Не искам бели на главата.

# 26
Аз съм си в БГ и около мен масово се практикува това. Под "масово" имам предвид много родители разрешават, но не се случва супер често. Примерно два-три пъти в годината, не е всяка седмица или всеки месец.

# 27
Големият на 19, малкият след няколко дни става на 12, но у нас от едногодишни са нон стоп деца. Винаги съм искала да има с кого да си играят, докато бяха малки, аз така го разбирам живота, фън, забавление.

# 28
  • shumen
Мила,аз не съм се изказала правилно.Вкъщи давам да идват,но без преспиване също.Но тази гениална идея с готвенето им е дошла тогава.Добре,че моят споделя всичко все още.

# 29
Могат да ди играят и да си правят колкото си искат социални контакти през деня. Вечерите са за семейството, да седнем на масата, да си говорим, да си хапнем. Семейството е преди всичко. Така разбирам нещата.

Общи условия

Активация на акаунт