Sleepover плюсове и минуси

• 163
  • 8
  •   2
Отговори
  • София
Здравейте. От родителите, които позволяват на детето си да пренощува при приятел съм. Много по-често вкъщи спят деца. Приятно ми е да ми гостуват и ги посрещам стараейки се да се чувстват като у дома си. Почти не се намесвам в заниманията им освен за вечеря и закуска. Мисля, че децата се чувстват спокойни и добре приети вкъщи. Силно се надявам да е така. Синът ми също гостува у приятели и никога не ми е споделял за нещо, което го притеснява или подтиска когато е в чужд дом. Той си споделя с мен и му имам пълно доверие. В момента в който го притеснява нещо то това веднага ми се казва. Единственото ми условие за да му позволя да преспи някъде е да познавам детето, да имам неговия телефонен номер и той винаги го е спазвал. Децата с които общува най-често са от квартала и познавам поне единия родител, така че това допълнително ми дава спокойствие. Освен това приятелите му са по мое мнение културни и добри момчета, с които или е учил или дълго е общувал. Това е изградило пълното ми доверие в избора му за приятелства, местата които посещава и ситуациите в които не би влязъл. Такива са ни отношенията и се радвам, че е така, но си давам сметка, че може би не всички родители са в такива взаимоотношения с децата си. Особено с дете тийнейджър като моето. Малко шантава възраст е. Затова се питам напоследък дали не съм прекалено либерална и съм наясно, че е напълно възможно не всички родители да са добронамерени към чуждите деца както съм аз. Искам да ви попитам вие пускате ли децата си на гости с преспиване, какви са ви изискванията за да стане това и имате ли горчив или неприятен опит при такова преспиване на детето ви някъде?

Последна редакция: нд, 30 авг 2026, 11:03 от Линдичка

# 1
На мен ми е минало времето за това, но се замислих, че аз не съм склонна да допускам подобно преспиване в моя дом. Прекалено голяма отговорност ми се струва и ако нещо стане аз ще съм отговорна. От друга страна тийновете няма да търпят контрол да им дишам във вратовете.
А и честно казано да ти търчат непрекъснато до банята едно след друго, да цапат, да викат... Ми "не мерси" съм май.

# 2
Това с пренощуване по къщите никога не съм го харесвала и не съм го разрешавала.

# 3
Аз го разрешавам. Не се случва супер често. Даже по-скоро рядко, но нямам против, даже ми е приятно, от която и страна да съм. Но само с много добре познати деца, чиито родители също познавам добре.
Аз също съм го правила като тийнейджърка и имам само хубави спомени. С родителите на тези приятелки, които са ме "отглеждали" в тези моменти, имаме хубави отношения и досега и сме си помагали доста през годините.

# 4
Линдичка,

Моето дете е на 10 и още не съм го пускала за през нощта, но си “разменяме” децата с една от майките на негов съученик през деня.
Като порасне - със сигурност ще му позволявам преспиване, аз лично имам най-прекрасните си спомени като тийн от такива изживявания. Слава Богу - майка ми, която беше супер квачка и не ме пускаше много-много насам-натам, поне ми позволяваше да гостувам в къщите на мои приятелки. Една от тях имаше вила близо до града и сме ходили за по 2-3 дни, беше чудесно и пълно с толкова много смях.
Тъй че - няма нищо лошо в това, което правиш, за мен лично условието би било да познавам детето, родителите и да имам връзка по телефон.

# 5
  • София
Mila 1331 синът ми е малко по-голям от дъщеря ти и е малко късно да се замислям след дъжд качулка - отдавна му давам, но вчера имах един разговор,който ме накара да се замисля, че не винаги средата на семейството където се нощува е съвсем безопасна и здравословна за детето. Не говоря за удобства изобщо, защото вкъщи не е страшен лукс, няма допълнително легло, а разтегаем фотьойл и често се спи на него, но винаги се стремя да е подредено, да не им се мотам и меся много и да са спокойни. Пускам винаги алармата когато чуждо дете е вкъщи, защото сме на 1ви етаж. За всеки случай.
Другия момент, е че тийновете се събират да играят онлайн до късно и аз обикновено заспивам много преди тях. На мен не ми пречи, но те явно възклицавайки и коментирайки са шумни и на съседката отгоре чиято спалня е над детската му стая изобщо не й харесват тези събирания. Няколко пъти ми го намекна, правя забележка деликатно да говорят и обсъждат по-тихо. Напоследък нищо не е казвала. Това са ми драмите на мен иначе за държанието на сина ми на чуждо място залагам главата си че нарочно не би се държал грубо или невъзпитано. Някой каприз с храната допускам, че може да прояви, но това не е кой знае колко фатално.

# 6
И аз имам син,  не е дъщеря. И сам да е, пак е шумен Grinning.
Тъй че не се изненадвам, че като се събират са пречили на съседката, но това също е един вид опит - да се научат на такъв вид правила.
Иначе - да, за чуждата среда не може да се гарантира, затова трябва много внимателно да се подбират хората, при които си пускаме децата. И също така да се говори много с тях. Аз моето вече съм го подхванала с разни теми за опасностите, които дебнат наоколо.
Но смятам, че децата трябва да имат различен вид опит. Мен лично майка ми не ме е пускала по разни зелени училища и лагери, за което много страдах, затова моето дете го пуснах сам още в първи клас. И пускането с приятели мисля да го осъществя съвсем скоро, просто детенцето, с което общува моето, има проблем с нощно напишкване и затова майка му не му позволява преспиване.

# 7
У нас е като хан от чужди деца, сега приятелката на единия ми син е нон стоп у нас. Идва дори когато него го няма . На мен нищо не ми пречи, важното е децата да са щастливи. Слииповър е от както имам деца. Никакви проблеми не съм имала, като бяха по-малки по цяла нощ си играеха разни игри на телефона, а големият и на компютъра. Детството е веднъж в живота, това е моята максима и почти не налагам никакви правила, защото и аз мразя правилата.

# 8
  • София
Ми и аз съм така Yellow flower 12. Много консервативно семейство беше моето. С баща ми и до ден днешен на глава не може да се излезе. Аз правех какви ли не магарии за да изляза или за да ме пуснат някъде. Затова на сина ми е дадена свобода сам да решава и да избира къде да е. Винаги го питам преди да реша за двама ни къде да отидем. Съгласувам го с него и той е свикнал на същото. Няколко пъти се случи да покани дете без да ме предупреди, а аз точно този ден съм решила, че няма да готвя. Обясних му, че трябва да ме предупреждава за да съм подготвена или да измисля нещо набързо, дори да откажа ако не е момента. Прави го и това ми е достатъчно за да му позволявам почти винаги когато пожелае да иде някъде или да се гостува при нас. И вчера вкъщи нощува негов приятел. Питам винаги детето дали родителите му знаят къде е.
Само по време на учебната година не давам през седмицата и неделя срещу понеделник, защото е първа смяна целогодишно и трябва да става рано, а и аз работя. Това са ми общо взето условията.

Общи условия

Активация на акаунт