Деца и алкохол?

• 4 036
  • 154
  •   1
Отговори
  • here and now
Разбрах за случай, в който родител купува и оставя алкохол в наето помещение за РД на 15-годишния им син. Гостите са предимно деца точно на тази възраст. Другите родители не са нясно с инициативата на родителката и когато децата им се прибират пияни вкъщи те ѝ търсят сметка за това, което е направила.
Всички са от "добри семейства", родителите на рожденика са в системата на МВнР.
Не знам какви са мотивите на майката, която за мен е постъпила изключително глупаво и безтоговорно.
Ако вие сте родител на поканено дете и то се прибере у дома подпийнало, как бихте реагирали? Ще подадете ли сигнал някъде, ще се саморазправите майката, ще търсите проблема у вас или ще направите нещо друго?

# 1
  • Melmak
Глупаво е постъпила, но и ние сме ги вършили такива. Не бих се разправяла с майката, по-скоро бих говорила с детето си как да реагира в такива ситуации.

# 2
Грешката на майката е, че тя е осигурила алкохол. Може би е искала да се предпази децата сами да не вземат някое менте? Но иначе вината си е в самите деца. И ние сме пили по купоните на тази възраст, като сами сме си носили пиене. Тоест ако детето ми се върне пияно от купон ще си говорим за неговата вина и липса на разума, а няма да съдя родителите.

П.П. Сега се сетих, че дъщеря ми ми е разказвала, че в барчето на университета в първи курс (на студентите им е разрешен алкохол, пълнолетни са) доста разреждали питиетата за да опазят разпасалите се (не като невидели, а наистина невидели алкохол западняци в голямата си част) първокурсници. Та може майката да искала хем да купи нещо качествено, хем да го е поразредила с водица?

Последна редакция: вт, 08 сеп 2026, 22:46 от Черна станция

# 3
  • София
Не бих търсила сметка на другите, не бих търсила и скандал с детето.
Като преспи ще му разкажа някои работи.

Така или иначе темата за алкохола се обсъжда доста по- рано, многократно.
Употребата му, свойствата му, количество, последици.

# 4
  • Down south
Интересно ми е да прочета различните гледни точки, които съответно отразяват модел на възпитание, образование и  съпровождащи ги фактори.

Аз бих адресирала ситуацията в полицията. Родителите осигуряващи алкохол на деца, нямащи необходима възраст за употреба, биват подведени под съдебна отговорност. Веднага!
Това е действителността около мен и горещо я аплодирам.

# 5
При нас, по закон, младежи под 16 години нямат право да купуват, притежават и употребяват алкохол. В училище биват информирани и подписват декларация, както и родителите, т.нар. Закон за защита на младежта.  От навършени 16 години имат право да купуват и употребяват бира и вино, без твърд алкохол. По закон е определено още, до колко часа на каква възраст имат право да са навън, какви никотинови средства са забранени и т.н.

В случая, дали само 15 годишните носят отговорност или и родителите, не мога да определя. (В почти всеки дом има някакъв алкохол, дали ще пие или не, зависи и от младежа. Родителите не могат да са навсякъде с него.)

Моите деца са били на събирания, където е имало и по-големи и алкохол, но не са употребявали. Ако бяха, не знам дали бих могла да търся от другите отговорност. Все пак знаят какво може и какво не.

# 6
Имах аналогичен случай с тийна преди време. В българската действителност, избрах сериозен разговор с него. В този етап на развитието му като личност и социалната среда на неговата възраст, доверието между нас ми е най-важно.

# 7
Моят син не употребява алкохол, да му се събират 200грама вино за Нова година за целия до сегашен живот и то не всяка Нова година,  а е почти на 21г.Бил е на събиране с алкохол, на 16 години беше, но не е употребявал. Това, което е видял не му хареса особено. Ние у дома употребява е умерено, предимно бира, но но той не.

Не е редно да се предлага алкохол на непълнолетни, независимо от подбудите. Няма логика да се санкционират продавачи и сервитьорите, а родителите да прекрачват забраната.

# 8
Няколко такива майки познавам. Не е редно, но не съм аз човекът, който ще обяснява законите и правилата щом те така или иначе сипват на децата си. Дистанцирам се и говоря само на моето дете, защото е непълнолетно и за него аз отговарям

# 9
На 15 години вече не е бебе и никой не му налива насила в устата. Разговорите за употребата или правилна такава на алкохол се водят малко по-рано. Не може човек за всяко нещо да се разправя с родители. Като гледам обаче, в нашите ширини постоянно някой с някого за нещо се разправя, а децата се третират като слабоумни.
По същата логика може детето да покани приятели вкъщи. Значи ли това, че родителите трябва да заключат целия наличен алкохол, за да не вземат случайно младежите да се напият?

# 10
На 15 години вече не е бебе и никой не му налива насила в устата. Разговорите за употребата или правилна такава на алкохол се водят малко по-рано. Не може човек за всяко нещо да се разправя с родители. Като гледам обаче, в нашите ширини постоянно някой с някого за нещо се разправя, а децата се третират като слабоумни.
По същата логика може детето да покани приятели вкъщи. Значи ли това, че родителите трябва да заключат целия наличен алкохол, за да не вземат случайно младежите да се напият?

Точно. Моята работа е да възпитавам моите деца и на тях да създавам устойчиви нагласи и добри навици. Не е моя работа да съм пъдар на другите родители - когато виждам, че ценностите им и начина на живот са различни от моите, просто ограничавам контактите и обяснявам на децата си много подробно защо.
Специално по отношение на алкохола, много отрано, съобразено с възрастта, сме разяснявали всички рискове от употребата му и изпадане в неконтролируемо и безпомощно състояние. Има и доста филми и истински случаи, как случка в пияно състояние, снимка или клип, могат да те преследват цял живот, и да съсипят бъдещето ти. Говорене, говорене, посочване и обсъждане на положителни и отрицателни примери - това е, което можем да направим. Със собствените си деца.

Живеем в страна, където законите са "врата у поле". Във всяко малко магазинче деца на видима възраст 9-10 години могат да купят цигари и алкохол без никакъв проблем. Включително близо до училищата. Неприятно, но факт. А сигнал в полицията ще предизвика само насмешка, освен ако няма сериозен инцидент, като някое дете да се е озовало в спешното. За купон без последствия, не мисля, че някой ще обърне каквото и да е внимание.

# 11
На 15 със или без съдействието на родител ще опита алкохол, от тази гледна точка предпочитам да пробва с качествен такъв, а не да ми се крие по градинки и храсти с домашната ракия на нечий дядо. Не бих държала сметка на никого, разговорът за купоните, цигарите и алкохола отдавна трябва да е проведен на 15.

# 12
Преди няколко години, две-три момченца, видимо на около 10 години, минаваха с колела и едното коментираше как е дало еди колко си пари за тази бира (която явно са носили в себе си). Къде спят родителите!? Тези деца, които навярно са почти пълнолетни вече, щом са започнали от по-невръстна възраст с консумацията на алкохол, не искам да си представям с течение на времето какво се случва..!
Аз съм пила предимно вино, когато бях непълнолетна, и то винаги и само вкъщи.
Подчертавам пила, не съм се напивала!

# 13
  • France
Като майка предпочитам да заредя няколко каси бира, отколкото да ги оставя да внесат няколко бутилки концентрат под мантото.
Като цяло предпочитам възпитанието, където от рано се започва с малко количество алкохол, разговори и където напиването не е цел. И където се учат лимитите. Виждала съм млади студенти, които за пръв път пиеха алкохол. Страшно е. Просто е страшно.

# 14
Не го намирам изобщо за скандално, макар и да не е най-правилното. Най-вероятно е знаела, че детето и така или иначе ще пие и ще пият и други с него, решила е да внесе сама алкохола.
Аз не одобрявам пиенето на алкохол като цяло иначе, не само за подрастващи, но това е съвсем отделен въпрос.

Общи условия

Активация на акаунт