Име за момче, да си отива с Анастасия

• 1 014
  • 52
  •   1
Отговори
# 45
Точно - и двете са гръцки, от православния календар, както и Евгений, Евлогий, Кирил, Методий, Теодор, Екатерина, Евдокия, Ирина, Зоя и др. Имена на раннохристиянски светци, някои от тях са и на византийски императрици и императори.

# 46
Гласувах за Богдан, хубаво име, има имен ден на голям празник и звучи добре до Анастасия. От вече предложените от потребителите, много ми харесва Антон, по същите причини.

Как казвате галено на Анастасия? Може би това също трябва да се има предвид при търсене на име за братчето. На познатите Анастасия съм чувала всякакви варианти-Ани, Аня, Ася, Стася, Наси и др. Ако братчето е Антон на галено Ани и Тони звучат много сладко.

Дълго име за момчето, само заради буквите не ми се вижда много уместно. Кой, в каква ситуация ще се обръща едновременно към двете деца с целите им имена, почти изключено е.

Проблемът на дългите имена е, че в един момент, в различни възрасти всеки около тях (приятели, колеги, дори партньори) започва да си ги кръщава с каквито си реши умалителни.Не че кратките са пощадени, но е по-рядко такова творчество.

Има красиви дълги имена, но с ужасни умалителни. Напр, на Калоян-прекрасно име, здрави се казва"Коко", на Ко стантин"Коце" и тн.

# 47
Константин може да е Тино, което на мен ми харесва много за всякаква възраст - от бебе до дядо.

# 48
Познавам две Анастасии, и двете са жени вече. Едната е Настя, а другата - Ани.
На Калоян, като порастне обикновено му викат Кала. На Константин не виждам нищо лошо да се вика Коце, но на кой както му харесва.
От галените имена не могат да избягат нито дългите, нито кратките имена, не се заблуждавайте. Около мен има Рая и Ния, а също и Влади като цяло име. Ами станаха Райчето, Нийчето и Владко.

Последна редакция: сб, 12 сеп 2026, 23:19 от DreamingOfSummer

# 49
  • Sofia
Гласувах за "друго" и предлагам Боян .

# 50
Балаговест ми звучи много хубаво с Анастасия. Като значение също ми харесва и някак успявам да си ги "напасна" също с Анастасия (с Благовещение и Възкресение, въпреки че официално май го водят на 22 дек на Св.Анастасия). Имам позната Анастасия, на която всички викат Ася, та накрая си смени името, защото не харесваше дългата форма.
Не ме съдете, но аз толкова съм свикнала Владислав да е булевард и Владиславово квартал, който свързвам с не много приятни неща + не се сещам за познат с името, че в първия момент, в който го прочетох въобще не вързах, че е реално име, с което може да кръсти някого 😁 въпреки че имам няколко пъти прапрадядо, който се е казвал Владислав (р.~1880г) и от него ни е тръгнала фамилията по мъжка линия.

# 51
  • Варна
Е то и булевардът, и кварталът, са Владислав Варненчик, на реален човек кръстени Grinning

# 52
Е, естествено, че са, ама просто на мен първата асоциация ми беше с тях, защото ежедневно ги говорим вкъщи, а просто аз не се сещам за действителен познат, който да се казва така и не правя толкова връзката с човек 😁 А както казах и назад в семейството сме имали Владислав.

Общи условия

Активация на акаунт