Име за момче

• 648
  • 51
  •   3
Отговори
Здравейте, това може би е любимият ми подфорум, защото обожавам езиците и етимологията, така че се надявам да успеете да ми погонете!
Казусът е следният: трябва ни име за момче, което да звучи добре в България и Италия, фамилията ще е италианска.
Критериите:
- да не е библейско;
- да не е име с български и италиански вариант като Виктор-Виторио, Мартин-Мартино, Матей-Матео;
- да не е Никола, Марио, Марко - имаме роднини с тези имена и са твърдо отхвърлени.
- да не е трибуквено - Лео, Тео, Кай, и т.н.

Единственият вариант, до който стигнахме, е Леонардо, но някак не може да го усетим като нашето.
Според мен мисията е невъзможна, но все пак се надявам на някой да му хрумне нещо.
По ирония на съдбата в темата за странни имена наскоро бях пуснала името Данте, но не знам как би се приело в България. Какво ще кажете за него?
Благодаря предварително на отзовалите се!

# 1
Ето въможни варианти:
Алесандро
Антонио
Карло
Даниеле
Джовани
Повечето италиански имена са много благозвучни и се възприемат добре на български. Особено много ми харесва Алесандро, но и другите са прекрасни.
Данте, Микеланджело, Галилео са ми прекалено с исторически контекст и не бих ги ползвала. Леонардо също, макар ди Каприо да е съвременник. Simple Smile
Лека бременност и здраво бебе!

# 2
Лоренцо и Антонио

Карло ми е странно, испанската версия е по хубава, Алесандро ще го бъркат с Алехандро, пак испанско. Джовани в България звучи като джолан.

Но Антонио си е класика за италианските имена.

Гласувам за Антонио

# 3
Благодаря много!
Алесандро - Александър
Антонио - Антон - библейско
Даниеле - Даниел - библейско
Джовани - Йоан - библейско
Карло сме го обсъждали, не ни допада.
Леонардо е и костенурка нинджа, с което децата в детската и училище ще го свързват според мен... Sad
Лоренцо също е вариант, но бих го сложила наравно с Леонардо.

# 4
На мен Данте ми харесва, Леонардо не.

# 5
  • Варна
Стефан, Филип? Предлагам без да съм сигурна дали имат италиански вариант. Ако нямате против гръцкия произход на имената. Максим, но пък на италиански има Масимо.
Евентуално българско име, което да се съчетава добре с фамилията? Така ще има в името си и от двата рода. Примерно Борис е възприето в цял свят, лесно за произнасяне и не би се бъркало.

# 6
# 7
Стефано, Филипо - само сложете по едно о Grinning
Мислили сме и за българско име, за момента нямаме фаворит Sad
А Фабио значи боб и за мен е твърдо не. Grinning

# 8
Фабио е латинско име и е много популярно в Италия - плодороден е като значение.

Alessandro – Александър
Davide – Давид
Simone – Симоне
Federico – Федерико
Gabriele – Габриеле
Stefano – Стефано
Riccardo – Рикардо
Filippo – Филипо
Michele – Микеле (Михаил)
Tommaso – Томазо
Emanuele – Емануеле
Claudio – Клаудио
Roberto – Роберто
Enrico – Енрико
Giorgio – Джорджо
Salvatore – Салваторе
Edoardo - Едоардо

# 9
  • Далечният изток
От мен - Алберт(о), Дамиан, Едуард(о), Емануел, Марсел(о).
Определено ми харесват без О накрая.

# 10
Италианските и испанските много си приличат, може да изберете испанско, например.

# 11
Предлагам Валерио.

# 12
Константин
Давид

# 13
Благодаря ви, всички тези имена ги знам, не искаме името да е библейско и да има два варианта - български и италиански - искаме да е едно име. Знам, че е почти невъзможно да се изнамери такова чудо.

# 14
Вито, Силвио, Лука? Лука е библейско, но е едно и също на български и италиански.

Децата гледат ли костенурките нинджа в днешно време?

Общи условия

Активация на акаунт