Име за момче

• 779
  • 54
  •   2
Отговори
# 45
Рикардо
Паоло
Орландо
Алесио
Енрико

Скрит текст:

# 46
Здравейте, отново искам да благодаря на всички отзовали се, има наистина много добри идеи!
Няма да изброявам тези от предложените, които са библейски или имат вариант на български или италиански.
Колкото до останалите:
Леонардо – все още е в списъка, защото е „лесен и безопасен“ избор, отговаря на критериите, Лео е хубаво галено, Костенурките нинджа ще ги преглътна Grinning
Данте – също още е в списъка, той е „дръзкият“ избор, все повече започва да ми харесва на фона на останалите, нямам против асоциацията с поета, все пак е личност от огромно културно значение, а и е бил бунтар!
Лоренцо – в България като че ли на много хора първата им асоциация би била със сина на Софи Марино или пък с Лоренцо Ламас. Някак си не може да го усетим като нашето, иначе само по себе си името е много красиво и с богата история. Остава в списъка засега, но май клони към отпадане.
Лука – остават си опасенията ми, че в опит да се намери галено или прякор, ще бъде наричан Лукчо. Библейско име е, но поне е еднакво и в двете държави, все някъде компромис може да се направи, не е въпрос на живот и смърт все пак.
Федерико – също красиво име, ще го обсъдим.
Амедео – интересно име, означава „обичащ бог“. Религиозно ни е, но пък наистина е красиво и музикално, първо се сетих за Волфганг Амадеус Моцарт. Ще го обсъдим.
Бруно, Флавио – едното значи тъмнокос, другото значи светлокос, красиви имена, ще ги обсъдим.
Орландо – също красиво име, ще го обсъдим.
Отпадат:
Скрит текст:
Велио – интересно име, не го бях срещала преди, идва от латински и значи скрит, забулен Има име Елио, което идва от Хелиос и значи слънце, много по-популярно е и сигурно ще се бърка. Приятели кръстиха детето си така, роди се това лято, зодия лъв, и много му отива. Не е нашето обаче. Елио също.
Алесио – имаме пряка роднина Алесия, не искаме да кръщаваме на никого, по тази логика ни отпадат Никола, Марио и Марко.
Клаудио – красиво име, но означава „куц, сакат“ и на база значение го отхвърляме.
Салваторе – красиво, но е препратка към Христос като спасител (това е значението) и макар да не е библейско, все пак си е свързано с религията.
Леоне – настоящият папа е Лъв – Леоне.
Дарио – повече ми харесва българското Дарин, но ще се римува с фамилията и няма да стои добре.
Владо, Миро – не бих избрала име, което да звучи като галено или съкратено.
Милан – хубаво име по принцип, но семейството е от района на Милано, а и на английски Милано е Milan. Обсъждали сме Милен, но се отхвърли, в Италия обаче има Милена и ни беше един от вариантите за момиче.
Франко – би означавало да го кръстя на любимата си пицария в София, мъжът ми ще умре от смях и ще предложи да им пиша и да ги питам дали ще ни дават безплатна пица Grinning
Адриан/о (и производни) – също красиво име с богата история, но точно тази мода в момента в Италия момчешките имена да завършват на съгласна не ни харесва и затова бягаме от име, което е с български и италиански вариант.
Бонети – странен избор за име, срещала съм го само като фамилия, има име Боно.
Дианджело – това е фамилно име.
Ромео – ако ще е литературно, нека поне е Дане Grinning
Велизар – ще му казват Велицар в Италия, не става, иначе е много хубаво име. Обмисляли сме Велин, но има нецензурна дума на италиански, която започва с б, така че отпадна и то.
Енрико, Рикардо, Ферарио, Невио, Луиджи, Тино, Дино, Алфио, Нормандо, Бардо, Грациано, Фабрицио, Марчело, Ренато, Роландо, Донатело, Росано, Брандо, Ерминио, Ернeсто, Мирко – не са нашите.

Последна редакция: пт, 19 сеп 2025, 20:03 от Seaglass

# 47
На мен Орландо ми звучи като име на някой георй от сапунен сериал. Бруно пък ми е малко кучешко и немско едновременно. Амедео ще го бъркат с Амадеус в България според мен. Данте ми е недовършено сякаш, но не е лошо де. Просто съм свикнала италианските имена да са по-дълги някак. Лука ми е по-международно някак, и в други държави го има, и все още ми е фаворит от вашия списък. Федерико все го чета като Фредерико.

# 48
Не бих се притеснявала за Лоренцо Ламас. Той беше известен преди 20 години, едва ли някой набор на бебето ще го знае. Също и за сина на Софи Маринова - повечето хора не го знаят това, а след 10 години на никой няма да му дреме.

Бруно - първата ми асоциация е филма на Саша Барон Коен, втората е Бруно Марс, третата - филмчето Енканто на Дисни с песничката за Бруно. Но изобщо не е лошо име

# 49
Бруно отпадна, на таткото не му харесва, съгласна съм, че звучи леко кучешко, но да е жив и здрав Бруно Марс, много го харесвам.
Лоренцо също официално ни отпадна, другите ни харесват повече.
Орландо съм съгласна, че звучи като герой от сапунка, и то най-вероятно ще отпадне. Много харесвам Орлин, но се римува с фамилията и не звучи добре.

Последна редакция: пт, 19 сеп 2025, 20:42 от Seaglass

# 50
Първата ми асоциация за Орландо е Орландо Блум

# 51
Май не видях някой да е предложил Ennio, като великия Енио Мориконе.
Щях да предложа и Remo, ама се сетих за Сан Ремо, та явно ще е библейско и то.

# 52
  • Sofia
От вашите фаворити съм за Данте. Близките в България може и Дани да му викат.
Леонардо също ми допада.
У нас Лука е с ударение накрая, както например Тома, което предлагам, макар да е библейско.
А Дамян?

# 53
  • Австрия
Марио ми е любимо име на всички езици, но авторката го е сложила в условие още в първия пост.

Явно никой не е прочел първия пост до край, защото масово се предлагат имена, които не отговарят на първоначалните условия Smiley

SatisfiedBlush Всъщност прочетох целия начален пост, но преглеждайки коментарите и решавайки да пиша и аз, името Марио ми се е изплъзнало.. Много изисквания, много критерии Wink

Както страници с български имена, така има именници с италиански. Сядат двамата - авторката и бъдещият баща и избират чрез отхвърляне. Поне едно име ще остане. Напълно достатъчно Grinning

# 54
Да ви поправя – Антонио НЕ Е библейско име. То е име на християнски светци, но НЕ присъства в Библията. Така че можете да го изберете. На български е Антон/Антоний, но се среща и Антонио.

Моите предложения са: Винченцо; Леандро вместо Леонардо; Лучано вместо Лука; Тициано; Джулио;, Емилио; Валентин/о; Роберто; Константин... Тези имена НЕ СА библейски.

Винченцо на български е Викентий; Леандро е Леандър – име от древногръцката митология; Лучано е Лукиан; Тициано е Тициан,; Джулио е Юлий; Емилио – Емил, но биха се приели добре в България.

Или двусъставно име от типа: Джанкарло, Джанлука...

Успех!

Допълвам: Лео (на български – Лъв)  и Франческо (Франциск) също НЕ СА библейски имена. Това, че са имена на римски папи, изобщо не означава, че са бибпейски. Това са имена на християнски светци.

Те също са имена на христи

Последна редакция: сб, 20 сеп 2025, 11:53 от Radilena

Общи условия

Активация на акаунт