Име за момче

• 927
  • 57
  •   1
Отговори
# 30
Марчело, Франциско, Франческо, Ренато, Мануеле. Сетих се и за Джан Микеле от Ергенът - любов в рая.
В България има католически общности и италианските имена са широко застъпени там.

Последна редакция: чт, 18 сеп 2025, 21:20 от @NoName

# 31
Джулиан(о) също ми допада.

# 32
Вземете един именник, изберете няколко подходящи и тук може да попитате как биха се възприели. Няма смисъл да откриваме топлата вода отново.

Последна редакция: пт, 19 сеп 2025, 05:58 от Leonie

# 33
В България познавам двама Вито-вци, ако освен всичките си изисквания сложите и "да не се появява във филм" вече съвсем си стеснявате кръга Simple Smile
Познавам и Бонети, от българо-италиански брак. Ми... като сложиш българска фамилия отзад за мен не е ок. Иначе е име като име, свиква се.

В общи линии, освен тези, които имат и италиаснки, и български вариант, италианските *за мен* не звучат добре за тук, защото са италиански и нямат български вариант Simple Smile

Може би просто Тони? И него го има в Кръсникът, де.

Последна редакция: чт, 18 сеп 2025, 22:50 от Inferiya

# 34
Авторката каза, че ще е с италианска фамилия детето.

# 35
  • Австрия
Лука много ми харесва и го предлагам, въпреки че е библейско.. може пък да промените изискванията си.
Още.. Ромео, Марио. Но са комерсиални. То и Леонардо, де.. че и всички останали италиански имена - все са известни и ползвани, полулярни.. Но си мисля, че Марио и то с италианска фамилия ще се приеме без никакъв проблем в България. И не му е необходимо търсене на умалително или звателно име.

# 36
# 37
Велио - добавям...
Преди известно време -
една майка се спря на името Велия -
тук във форума...
https://www.bg-mamma.com/?topic=1239432.45#msg41209642

И познавам момче Велизар -
Вели на галено...
Много ми харесва името...
И намирам...
Велио Карратони е италиански издател...
Музикален критик и писател...
Велио Спано - италиански политик.

Невио ми харесва...
Написано е, че е вариант на Нивио -
от латинската дума "nivis" - сняг.
Неви на галено...
Има и българско име Невен...
Харесват ми предложенията -
Милан, Миро, Мирко, Владо, Дарио.
И Амедео харесвам - Део на галено...

Последна редакция: пт, 19 сеп 2025, 12:15 от Велеслава

# 38
Здравейте, много благодаря за предложенията, следобед ще седна да напиша подробен коментар, наистина съм ви благодарна, че сте отделили време и енергия, за да се включите!

# 39
Марио ми е любимо име на всички езици, но авторката го е сложила в условие още в първия пост.
Отделно изискването "да не е библейско" зачертава повечето от имената, предложени в темата - Лука, Марко, Паоло, Пиетро, Джовани, Франческо, Антонио, Даниеле...

Явно никой не е прочел първия пост до край, защото масово се предлагат имена, които не отговарят на първоначалните условия Smiley

# 40
Автораката написа, че Лука й харесва, но се притеснява да не му викат Лукчо.

# 41
Марио ми е любимо име на всички езици, но авторката го е сложила в условие още в първия пост.
Отделно изискването "да не е библейско" зачертава повечето от имената, предложени в темата - Лука, Марко, Паоло, Пиетро, Джовани, Франческо, Антонио, Даниеле...

Явно никой не е прочел първия пост до край, защото масово се предлагат имена, които не отговарят на първоначалните условия Smiley

Е, тя авторката иска и във филм да не се е появявал името, иначе Леонардо харесвала... Има безброй много филми, сигурно няма популярно име, което да не се е появявало в някой филм, пък Леонардо със сигурност се е появявал. Тъй че критериите ѝ явно не са чак толкоз твърди.

# 42
Бруно предлагам, не е библейско, няма български аналог.

# 43
Извинете, но не съм написала никъде, че не искам да се появява във филм, ставаше дума конкретно за името Вито, малкото име на дон Корлеоне, символ на мафията. Леонардо го свързвам първо с да Винчи, после чак с ди Каприо, което изобщо не ми пречи. Проблемът ми е по-скоро, че е най-популярното име в момента в Италия и че децата ще го свързват с Костенурките нинджа - като родител се чувствам длъжна да помисля и за възможни прякори, умалителни, асоциации, такъв си ми е подходът.

Е, тя авторката иска и във филм да не се е появявал името, иначе Леонардо харесвала... Има безброй много филми, сигурно няма популярно име, което да не се е появявало в някой филм, пък Леонардо със сигурност се е появявал. Тъй че критериите ѝ явно не са чак толкоз твърди.

# 44
Роландо
Ромео
Самуеле
Пиерино
Рики
Алфио
Луиджи
Донатело
Роко
Росано
Дианджело