Трябва ли жената да е "послушна"?

• 206
  • 16
  •   12
Отговори
Здравейте, трябва ли жената да бъде "послушна"? В религията ясно пише за това, но все пак живеем в други времена (православна християнка съм, но за мен религията е в добрите взаимоотношения с другите) . Интересно ми е дали жената винаги да е тази, която прави компромиси в брака и не противоречи на мъжа си? Разбира се, тук не включваме домашно насилие, а нормални взаимоотношения в брак, където максимума е повишаване на тон от мъжа, заради самият му темперамент.

# 1
Не, разбира се. От семействата, които аз познавам, Послушни Жени са 0,00001 процента. Само една такава познавам. Останалите са равностойни партньори.

# 2
Що за тъп въпрос в 21 век?!! Без извинение.

# 3
.

Последна редакция: сб, 29 ное 2025, 19:13 от Di Soleil

# 4
Това е присъщо за мюсюлманската религия. В нашите ширини, отдавана не е така. При така формулирана темата и пост, защо послушна е в кавички? Или просто аз съм твърде изтощена, че не разбирам Sleeping

# 5
  • София
Не съм от послушните. Винаги съм заявявала и отстоявала мнението си пред мъжа ми. Едно е да правиш понякога компромиси в името на семейното благо, съвсем различно е да сведеш кротко главица и да си безгласна буква. Не е за мен тая работа.

# 6
  • София
Толкова абсурдно ми звучи такъв въпрос, че буквално не знам какво да отговаря.

# 7
  • Далечният изток
Мъжът ти ли те обработва в послушание?
Като ти видях и другите теми, явно да...
Не обобщавай само моля за всички жени. Има жени, които са послушни, има, които не са, има и които са равни с мъжете в отношенията им.

# 8
  • София
Послушанието се цитира, за да се оправдаят контрол или неравенство, но това не е смисълът в оригиналните библейски текстове, нито в съвременните тълкувания.
Както воденето, следването, послушанието.

Не съм религиозна.

Иначе, съм си послушна. Ако не ме изкарат от това ми състояние.

# 9
  • София
Защо да трябва?

Аз не съм, няма как да съм. Мога да съм разбрана, ако насреща си срещам същото. Нямам проблем да се съобразя, не държа да става само моето - държа да бъда уважавана и мнението ми да бъде зачитано. От разни ентусиаст-патриарси винаги съм стояла надалеч.

# 10
Като цяло повечето религии поставят жената едно стъпало под мъжа. В християнската няма жени свещеници, на жените им е забранено да влизат в определени части на църквата и т.н.
Това е начин мъжете да си осигурят лесен живот.
Аз в отношения с Господар нямам намерение да живея. Искам човек, с който заедно да се вслушваме един в друг. Така че не, не виждам никаква логична причина да следвам подобни принципи. Както и обратното, ако искам някой да мму послушен, значи не го уважавам като човек, смятам, че е по-долу от мен.

# 11
Не. Никога, от ден първи  до ден последен послушание - не. Само деца под риск за беля, застрашаваща живота им слушат, Трябва да слушат  и знаят, че родител отговаря за тях и му вярват на преценката. Пример - оглеждай се като преминаваш.

# 12
Никой не харесва послушни жени. Те са асоциация на робини.
Разбрана съм с мъж, който заслужава уважение.
Вие с мюсюлманин ли сте? Кое ви кара да сте послушна/подчинена?

# 13
Не знам в коя религия какво пише, но пък в Библията пише, че мъжете трябва да се отнасят с жените си, както Христос с църквата(!), да ги обичат, както обичат себе си... Сега, ако мъжът се отнася с такава любов към мен, не виждам защо да не съм "послушна" (не разбирам и какво се разбира под това). Аз предпочитам да го разбирам, като да се отнасям с уважение (примерно). Но това, както споменах по-горе, не се предполага да е едностранно.

# 14
Мъжът ти ли те обработва в послушание?
Като ти видях и другите теми, явно да...
Не обобщавай само моля за всички жени. Има жени, които са послушни, има, които не са, има и които са равни с мъжете в отношенията им.

Не съм покорна в никакъв случай и си изказвам ясно мнението, като си позволявам да критикувам открито какво не ми харесва. Исках да знам какво мислят и други жени, защото знам, че мнозинството си отстояват мнението. И да, в брак съм с мюсюлманин, но с взаимно уважение и към моята религия и традиции. Бракът не е лесна работа като цяло и много хора се провалят в това в днешно време.

Общи условия

Активация на акаунт