Вече няма да има засилено изучаване на чужди езици в България.

• 96
  • 9
  •   4
Отговори
Какво мислите за това, че тази година е последната, в която ще има осми подготвителен клас и последната, в която ще има засилено изучаване на чужди езици в училище?

Правителството възнамерява да остави засиленото изучаване на чужди езици на чуждоезиковите гимназии - англисйска гимназия, испанска гимназия и подобни.

Намаляват се драстично часовете по английски език, за сметка на тези по математика, български и природни науки.

В осми подготвителен клас от 18 часа седмично стават на 12 часа седмично.

"Обяснението е, че през последните години чуждоезиковото обучение се е разраснало, получило се е изкривяване и сега учениците знаят по-добре езици отколкото математика и природни науки." - БНТ

# 1
  • София
Линк за информацията? Говореше се за това преди година и половина, но се отказаха. Пак ли подхванаха тая нелепа реформа?

# 2
  • Варна
Явно пак. Надявам се, че няма да изкарат мандата си и няма да приведат това и други безобразия в действие.

# 3
  • София
На 15.09 има протест. Ще е нужна активност за идните месеци иначе няма да учат английски, а ще зубрят Библията.

# 4
Не съм следила тази умна идея и за мен е новост.

# 5
  • Варна
На 15.09 има протест. Ще е нужна активност за идните месеци иначе няма да учат английски, а ще зубрят Библията.
плюс военна подготовка и патрЕотизъм. По примера на империята на Zлото. Ще се кръстят, ще се молят и ще редят "Нас червеното знаме роди ни", тогава PISA няма да им трябва.

Последна редакция: чт, 10 сеп 2026, 21:23 от Месечинка виторога

# 6
Донякъде подкрепям идеята, ако това ще доведе до по-качествено обучение по БЕЛ, математика и природни науки. Мисля че засиленото изучаване на език си е за езиковите гимназии (като човек учил в такава, преди да въведат подготвителния клас навсякъде).

# 7
И аз не я намирам за съвсем лоша. Все едно в училище език не се научаваше, а който иска си го учи в школи. За сметка на това неграмотността по математика и БЕЛ е въпиеща. И няма как да се набутат още часове, освен ако не се махне нещо.

# 8
  • Варна
Мда, а какво ще махнат, за да набутат вероучението и военната подготовка? Да се чудиш навремето в МГ как успяхме да изучим и БЕЛ, и математика, и информатика, че и език интензивно! Май другаде е ключът за палатката, а? А именно - брутално остарелите програми, брутално СКУЧНОТО и БЕЗОБРАЗНО преподаване с цел наизустяване на модели без грам критична собствена мисъл! Айде от  там да тръгнем, а??? Да не говорим, че езиковите гимназии обикновено са в ТОП класациите по БЕЛ и математика!

# 9
Да, ама не говорим за езиковите, а за обикновените, където е ужас. И английски там не се научава. И това с наизустяването пак е въпрос на училище, а не на система. Пак според училищата и учениците някъде преподаване с мислене просто не се получава.

Общи условия

Активация на акаунт