Гръбначно изкривяване и психическа подкрепа ПОМОЩ!

• 58
  • 1
  •   3
Отговори
Здравейте,

Честно казано, не знам дали има смисъл да пиша тук, но все пак се надявам да получа някакви мнения и съвети от вас. Няма да споделям много лични данни, защото наистина искам публикацията да остане максимално анонимна.

Накратко за ситуацията – имам доста сериозно гръбначно изкривяване (кифоза и лордоза). Бил/а съм при доста лекари (дари най-добрите в България), и то в различни градове, и честно казано, всеки казва различно. Не искам да звучи така, сякаш омаловажавам мнението им или знанията им, но е объркващо, когато получавам толкова различни мнения.

Назначена ми е лечебна гимнастика, с която нямам проблем и съм готов/а да я правя. Това, което ме притеснява много повече, е корсетът – трябва да го нося по 22 часа на ден в продължение на около 2-3 години.

Най-много ме притеснява училището. Притеснявам се как ще изглеждам пред останалите, как ще реагират хората и дали ще мога да се справя психически с всичко това. Напоследък ми минават и доста тежки мисли през главата, включително за самоубийство. Blush

Другото, което ме притеснява, е оперативното лечение. Не толкова самата операция, а възстановяването след нея и това дали ще загубя значителна част от гъвкавостта си – например при навеждане. Ако някой е преминал през това или има такъв опит, ще съм много благодарен/на да сподели.

Честно казано, доста съм объркан/а в момента и ми се иска всичко да се оправи само с упражненията. Ще се радвам, ако хора с подобен опит споделят как е било при тях.

Благодаря предварително на всеки, който отдели време да сподели. Heart

П.С.: Не посочвам пол, години и т.н. за максимална поверителност. Благодоря за всеки един коментар.

# 1
Лично преживяване от преди 30 г.
С около 34 градуса сколиоза бях със същото предписание. На 14 г. Аз избрах със съгласието на майка ми да не нося корсета в училище, защото тогава подигравките бяха доста по-брутални от сегашните. Подиграваха се за шини и очила, корсет щеше да е просто… социална смърт.
И така - следващите години изкарах училище - вкъщи като някакъв затворник със специален режим на излизане. Тийн годините ми бяха тежки. 
Далеч по-тежко ми стана обаче, когато започнаха болките на 25 г. Сега съм на 43 г., имам 75% ТЕЛК заради сколиозата и от 12 г. не работя особено, защото… гърбът ми е тотал щета и просто не мога да издържам да стоя седнала или права толкова време.
Освен сколиозата имам и 5 дискови хернии за разкош и те са в основата на болките… но дали щях да имам хернии, ако гърбът ми не беше така крив?
С упражения и корсет свалих няколко градуса, достатъчно, за да не се наложи да ме оперират. Това вече на онези години щеше да е ужас, казаха ми, че се седи месеци в гипсово корито и после се носи гипсов корсет. Разбира се, в момента не е така, но не мога да дам личен опит.
Каквото и да прецениш за себе си, задължително си направи консултация с психолог. Преминаваш през много труден период и трудно ще се справиш самостоятелно.
Бъди много постоянна/постоянен с упражненията. И ако за корсета имаш някакви извинения, за тях вече не. Имай предвид, че те трябва да станат твое ежедневие от сега до края на живота ти. Аз направих грешката да спра на 17 г. и с корсета, и с упражненията и всичко постигнато отиде по дяволите. После като почнаха болките - започнах отново. Сега успявам да се поддържам поне да не се влошавам чрез упражнения.
И айде стига тъпотии - самоубийство…Живея с тая диагноза през по-голямата част от живота си, понякога в някаква безумна агония от болка, ама и дете родих, и успявам и да го гледам. Някой ден евентуалните подигравки на някакви смешници от вашето училище ще ти се виждат като най-нелепото нещо. Гледай си здравето и бъде дисциплиниран/а. Сега може да промениш живота си в това отношение. Като станеш на 18 г. и да искаш, вече ще е твърде късно, защото няма да можеш да направиш голяма корекция. Освен това, идеята е и да не качваш градуси, което е съвсем реално по време на пубертета. Случи ли се, искаш-не искаш, операцията ще почука на вратата ти.

Общи условия

Активация на акаунт