Битка между разум и сърце

• 1 614
  • 34
  •   1
Отговори
Здравейте.

Дори не знам как да почна тази тема. Никога не съм вярвала, че ще изпадна в такава ситуация.
Братът на майка ми направи нещо ужасно. Престъпление. В пиянска свада се сби и от боят човекът, с който се е сбил е починал на място. Опитал е да го върне към живота, но е било късно. Имало е ужасно много свидетели и никой не се е намесил да ги разтърве.
Излишно е да казвам колко съжалявам, че това се е случило и се моля всеки ден това да не беше реалност, но е за огромно мое съжаление. И сега, аз, мама и баба се оказахме семейството на убиеца.
Може би предисторията е важна. Вуйчо ми е брат на майка ми. Той е по-големият. Дядо ми има син от първи брак, но не е бил особено близък с него. Вуйчо ми е бил много палаво дете и дядо ми много го е наказвал, и биел. Явно е показвал, че обича повече майка ми. И тук идва моментът, в който вуйчо ми влиза в пубертета и почва да прави беля след беля. Съответно за всичко бива бит, тормозен и наказван. Съвсем почва да прави на пук на дядо ми и така през целият си живот общо взето. Като млад влиза в затвора, защото хора са му платили да прекара фалшива валута пред границата. Излиза 2-3 години по-късно. Променен. И така го познавам всъщност аз. Като кротък и работлив човек. Цял живот сърдит на дядо ми за всичко, което му е причинил. Но все пак несъздаващ проблеми, а поводи е имал много, защото дядо ми не беше със сигурност добър баща. Дори и за мама. Дори и за мен като дядо.  Живееха заедно с баба и дядо до смъртта на дядо ми преди 2 години. Към днешна дата, смятам че смъртта му отключи нещо в него. Сякаш загуби източникът си, към който цял живот блика омраза, желанието на малкото момче в него да е обичан от баща си… Започна да пие всяка вечер, да се напива от малко като алкохолик. На Коледа така се накваси, че избухна от нищото срещу майка ми и искаше да я бие. Никой не разбра какво се случи, но от там насетне аз не говорех с него и го избягвах.
Баба ми цял живот го е защитавала. На нея той и е най-мил и това винаги си е личало. Знам ли, може би е искала да компенсира че така и не е събрала смелост да си тръгне. Което пък е довело до това и да не е дотам добра майка. Обаче като баба, като баба е най-прекрасният човек на земята. Моят най-любим човек на света след детето ми. По стечение на обстоятелствата нашите живеят отдавна в Испания, а аз повечето съм живяла с баба ми.
И така стигаме до тази година, в която аз вече съм възрастен човек, имащ семейство, детенце, дом… и работейки един ден разбирам от социалните мрежи, че вуйчо ми е убил човек. Изпадам в абсолютен шок. Излизам от работя и почвам да звъня на баба ми, но не вдига. Отивам до тях и заварвам вратата отключена, телефони и пари по масата разпръснати… но нея я няма. Ходих в полицията, защото помислих, че може би чака там. Нямаше я никъде и изпаднах в истерия, защото помислих, че от стресът може да е припаднала или умряла някъде. С помощта на приятели и полиция я намерихме жива, или поне физически. И от там почват нашите мъки. Не мога да спя. Чувствам се ужасно. Чувствам вина сякаш аз съм го направила. Не спирам да плача. Не знам как ще живея с тази вина. Ние сме добри хора. Работливи и водим нормален живот. Как така се оказахме роднини на убиец? Как ще продължим напред? Баба ми иска да помогне на детето си и да наемем адвокат, но разумът ми крещи морално ли ще е спрямо опечаленото семейство и деянието. От друга страна, какъвто и да е, той е мой роднина. Как да го зарежа и никога повече да не го потърся, защото това заслужава. Всички говорят за това. Навсякъде в социалните мрежи свързани с моя град се говори това. Не знам как да постъпя. Как ще забравя? Как да продължа? Как ще задържа баба ми жива, за да не умре от мъка. Тя само повтаря как няма да е жива да прегърне детето си отново, когато излезе…
 Винаги съм мечтаела за спокоен живот. Никога не съм искала нито да имам много пари, нито подобни неща. Винаги си пожелавам здраве за мен, моето дете и близки и спокойствие. Обаче животът ме изправя пред сериозно изпитание още преди дори да съм навършила 30г.
Благодаря на всеки, който ме изчете. Имах нужда просто да пусна всичко това от себе си. Дори и да е просто там някъде, в пространството.

# 1
  • София
Вие и вашето семейство не носите чужди отговорности. Не се асоциирайте с действието на другите.

Дали ще ви е същия живота? Никога.
Разграничаване, подкрепа за живите и без особено съпреживяване на срама.

# 2
  • Paris, France
Баба ми иска да помогне на детето си и да наемем адвокат, но разумът ми крещи морално ли ще е спрямо опечаленото семейство и деянието. От друга страна, какъвто и да е, той е мой роднина. Как да го зарежа и никога повече да не го потърся, защото това заслужава. Всички говорят за това. Навсякъде в социалните мрежи свързани с моя град се говори това. Не знам как да постъпя. Как ще забравя? Как да продължа? Как ще задържа баба ми жива, за да не умре от мъка. Тя само повтаря как няма да е жива да прегърне детето си отново, когато излезе…
Всеки подсъдим има право на защита. Не е неморално да наемете най-добрите адвокати, които може да си позволите.

Няма да можете да забравите, но с времето ще свикнете да живеете с болката и тя ще започне да намалява когато други житейски болки, тревоги и проблеми, но и радости изместят фокуса.

Не зная как да помогнете на баба си, защото не я познавам. На първо време я попитайте какво да направите за вуйчо ви и за нея. Помогнете с информация, намиране на адвокат, водене на свиждане при вуйчо ви, осигуряване на чисти дрехи, тоалетни принадлежности и всичко, от което има нужда докато е задържан. След това ще се изясни от какво има нужда и от какво не.

След време може да помислите за смяна на населеното място ако искате да започнете на чисто без хорските погледи да ви тежат. Вие не сте виновни за поведението на вуйчо ви, не сте съучастници и няма от какво да се срамувате.

# 3
  • 2860 км северно от Екватора
Долколкото разбрах имате семейство, дете, съпруг. Това са вашите главни отговорности.
Вуйчото е роднина, но не сте длъжна по никакъв начин да се асоциирате с неговите действия.

# 4
Колкото и да ти казваме, че не си длъжна, ти не си в това състояние заради задължение, нито си отворила тази тема, защото си длъжна.

Това е мъката на чувствителен човек, привързан безусловно към всички хора, с които е израснал.

Мисля, че ако баба ти успее да се закрепи психически, да приеме реалността, тогава и ти ще се успокоиш. Дано натам да тръгнат нещата.

# 5
А как ли се чувства другото семейство на жертвата. В крайна сметка от затвора се излиза, от гроба не. Отдръпнете се от този въпросен вуйчо и си гледайте вашето семейство.

# 6
Тежък случай, няма как да се забрави, нито да се игнорира. Предполагам предстои дело.

Семейството на убития е съсипано. Особено, ако е млад човек. Мой първи братовчед, на 28 години, беше пребит до смърт и мога да кажа, че всички роднини бяхме засеганти, като се започне от родителите, братя, сестри, лели, баби и дядовци.  Майка му си носи цял живот последствията. Голяма трагедия е здрав и млад човек да си отиде по този начин - от ръка на друг.

# 7
Щом сте научила от социалните мрежи за вуйчото, значи не сте били мега близки.
Защо решихте сега да се изживявате като съубиец на човек, с когото не сте близки?
Фокусирайте се над собствения си живот и не поемайте чужди отговорности. Не сте му майка, не сте му дъщеря. Неговите отношения с майка му, сестра му, не са ваша емоционална отговорност.
//
Относно "какво ще кажат хората" – всяко чудо за 3 дни. Ще ви забравят точно след седмица, ако това толкова ви притеснява.

Последна редакция: чт, 17 сеп 2026, 06:56 от BasilA

# 8
Роднините не можеш да си избереш а ти носиш отговорност единствено за себе си и детето ти до 18.
Оттам нататък всеки отговаря за своите постъпки, решения и действия.
С времето се абстрахирай от случката, гледай да помагаш на баба ти и твоето семейство. Този човек го задраскай.

# 9
Роднина е все пак, а и всеки има право на защита. Намерете му адвокат и с това сте изпълнили кръвните си задължения.
Оттам нататък отговорността е лична и той да си носи последствията, а ти си живей своя живот.

А за убиеца - вярно, убил е човек, но не е искал, не е имал оръжие, просто малшанс. Това е малко по-различно от истински убиец, може да се случи на всеки. Утре всеки от нас може с колата човек да бутне. Пак ще сме убили, ама ще се смятаме ли за убийци?

# 10
  • София
Съпреживяването на роднините на убития показва емпатична човешка реакция, но за момента се опитайте да се пренастроите и концентрирате, за да окажете необходимата подкрепа на бабата, защото в момента тя най-много се нуждае от помощ. Не мислете дали да се отречете от него сега, под въздействието на емоциите, времето е по-добър съветник.

# 11
Всеки има право на защита. Имаше такъв случай скоро - в заведение група пияни мъже започват да закачат майката на някакъв млад мъж от съседна маса. Той ги моли учтиво да престанат. Те не са. Един от мъжете почва да дърпа майката, синът става и го удря - той едно, че е бил пиян, но и от удара явно пада, удря си главата и умира на място.
Няма как да се знае, какво точно е станало и за това си има дела, адвокати, съдия.
Ако имате финансова възможност, наемете адвокат. Ако не - ще ползва служебен такъв.
Вие като племенница нямате никаква вина. Обърнете внимание на себе си и семейството си, помагайте на баба ви, с каквото можете, но до там.
Ако трябва потърсете психолог да поговорите за стреса и да преодолеете травмата.

# 12
А за убиеца - вярно, убил е човек, но не е искал, не е имал оръжие, просто малшанс. Това е малко по-различно от истински убиец, може да се случи на всеки.

Викаш случайно е почнал да замахва с ръцете си, с всичка сила? Grinning Няма такова нещо като "случайно убих човек от бой". Може да се случи само на хора без мозък в главата. Аз лично не помня да съм посегнал на някого с мисълта "само леко да го ступам".

Иначе авторката не виждам кво я бърка. Както по- горе са казали - не си отговорна за действията на всеки случаен роднина.

# 13
На баба си гледай да помогнеш, нея да подкрепиш. Ако трябва да я придружиш на свиждане, ти вече ще решиш дали да участваш в свиждането, или само ще я закараш. Те да си говорят, майка и син, няма нужда да де натоварваш, дете имаш да гледаш.
Разбира се, че ще съдействате за адвокат, макар че вуйчото ти и сам да си търси. Когато убиваше човек, нали не ви е искал съдействие.

Този вуйчо е гнила ябълка, можел е да убие майка ти. Добре е, че сега няма да бъде около твоето семейство и да вреди на други хора.
Дистанцирай се, не разбирам как така се идентифицираш в този човек. Мрази го, отврати се от него. Вие нямате нищо общо, ти и майка ти. Дядото носи вина, но той си е заминал. Вината си е на вуйчото, деянието е негово. Добре, че сте се отървали. Ами той можеше теб да убие.

Изобщо не го мисли по този начин. Каква твоя съ-вина, моля ти се.

# 14
Не бих си мръднала пръста по никакъв начин. Бих забравила за съществуването му.
Не се оставяй на Бабата да те манипулира. На убиеца мястото му е в затвора, въобще няма смисъл от скъпи адвокати и разправии. Да го осъдят и да си стои там да му дойде акъла.

Общи условия

Активация на акаунт