Ако мъжът изкарва повече пари, има ли право да решава повече вкъщи?

• 2 192
  • 94
  •   1
Отговори
# 15
  • Melmak
Аз в такова семейство съм израснала. Като възрастен сега, разбирам защо е било така.
За това ще кажа, зависи от двойката. Ако са добре в тази динамика, няма какво да ги мислим.
Нямаше ли шумен развод?
Какво да не го мислиш…
Е, след 40 г брак.
По принцип не ме вълнува много кой решава в чуждото семейство. Имам приятелка, която е в подобна ситуация, не са някакви богаташи. Мъжът добре изкарва. Мисля, че тя е доста ок с това и не глупава, нито смотана. Так си живеят добре.

Понякога се чудя аз ако не решавам толкова много, дали няма да ми е по-спокойно?! Ей, го.. 1:27 нощес и не спя..

# 16
  • София
В едно семейство или и двамата дърпат каруцата, или единият кон е все "у ряката".
Иначе трябва да се почне едно мерене, което накрая не води до нищо продуктивно.
Най-добре е да се спазва любимият лаф на съпруга ми: "Аз съм мъж и не дължа обяснения никому за това, което  жена ми каза, че сме решили."

Последна редакция: сб, 19 сеп 2026, 10:37 от Fever Ray

# 17
  • Down south
Общо взето, ако мъжът иска, може да бъде главата на семейството, важната обаче е шията Blush

# 18
Нямам против жената да взима всички решения вкъщи и да има всички права, само да не ме кара да изкарвам пари.
Даже за цвета на дивана ще се съгласявам да е на нейното, но при условие да не ме тормози да ставам от него.
Интересно наблюдение са направили английски учени:
Жена на диван възбужда мъжа, а мъж на диван - вбесява жената.

# 19
В брака няма самостоятелни решения, всички са общи. Но предпочитам той да прави повечето неща, все пак не съм сама и няма нужда да се натоварвам толкова.
Естествено, че се съобразявам с неговите емоции и желания, както и той с моите, това пък що за коментар, нали ми е съпруг и го обичам.
А вие защо й пълните главата на приятелката?

# 20
Моя не изкарва повече от мен, но се съобразявам с него. Изобщо парите какво общо имат?

# 21
Имайте предвид, че повечето власт (нали за това става въпрос, кой да упражнява повече власт в семейството) върви в комплект и с повече отговорност. И аз познавам немалко хора – не само жени, но и мъже, които умишлено избягват взимането на решения за разни битовизми, за да не носят после отговорност или да не им влязат в задълженията.
А и като цяло, всяко семейство си организира живота така, както е най-удобно за всички участници. Ако някого не го устройва, си тръгва. Щом стои и не мрънка, значи го устройва и няма защо да го обсъждате.

Вкъщи по принцип взимаме общо решенията, но с годините сме си разпределили „отговорностите“. Аз отговарям за домакинските неща и интериора, мъжът ми – за техническата част и колата. Ако става въпрос за нещо дребно, всеки купува това, което му трябва. По-големите и скъпи неща подлежат на обсъждане.
Например трябва ми нова пералня. Ровя във форума, в интернет, събирам мнения и си харесвам марки и модели. Съобразявам се с цени и промоции, спирам се на 2-3 конкретни модела. След това поема мъжът ми. Той пък ги проверява по неговите канали и технически форуми. Мен ме вълнуват програмите и как пере, него – дали уредът подлежи на ремонт, дали се разваля често, какви дефекти дава и др. под. Накрая казва кой уред е избрал и го купуваме. Аз съм ОК, защото вече съм я харесала, той е ОК, защото я е одобрил – мир, любов и рокендрол. Simple Smile

# 22
  • Бургас
Въпрос на договорка. За определени неща аз взимам еднолични решения, за други ММ. Имаме и решения, които дискутираме, като за част отново единия решава финално. Няма как да разбираме от всичко и двамата.
Например: За децата взимам решения само аз. Обучения, курсове, здраве, възпитание и т.н  МПСта - само той (той избира дали и какво ще се купува, как и при кого ще се поддържа, аз давам само ценова рамка). Ремонти на домовете - дали, кога и как - той. Инвестиции двамата, финалната дума - аз. Бюджет - аз слагам рамката и на месечен и на дългосрочен, защото съм човека, който  внася по - голямата част и от там всеки си работи по неговата си част.
Не обичам да ме пита за мнение в неговата “част”, защото така ми делегира отговорност, която не искам и нямам знанията да отработя.

И двамата сме абдикирали от вечния въпрос “Какво ще ядем?” - най - хейтената тема. Ето това просто решение при нас няма кой да го вземе Simple Smile

Общо взето си мисля, че за всяка двойка е въпрос на договорка. Ако общите цели си паснат, дали заедно или по - отделно няма значение.

Парите имат значение до толкова, че за определени спестявания или инвестиции ,вероятно партньора основен донор има по - добър поглед над перспективата за лични приходи и от там за семейни приходи.

# 23
И това кой изкарва повече се променя с годините, като почне другият да изкарва повече, ще сменят ли правата, ? Той ли ще взема решенията?
 Ама това  да е мъжът си е ориенталска работа. Власт и потискане ми  е.

# 24
Съобразяване с неговите желания, емоции, щения, без никаква съпротива.
Това е в основата на партньорството - да уважаваш мнението на другия. Съвсем нормален модел. При нас, важните решения се взимат и от двамата, като превес има този, с повече опит и знания по въпроса, а по-маловажните, всеки за себе си. Имаме си доверие и дори някой да сгреши, няма проблем. ММ често използва да питам жената и като гледам, в семействата околко нас също е така. Наскоро купувахме кола - ами по-сигурен е, когато и аз съм с него и обсъдим нещата.

# 25
  • Далечният изток
Въпросната приятелка така като чета не се е оплакала от положението, а е споделила как е в нейното семейство. Щом така са се разбрали и тя няма нищо против, значи всичко е наред.
Аз също имам такава приятелка, умна, успешна, не знам кой от двамата с мъжа ѝ носи повечето пари в семейството, не е ставало въпрос и не ме интересува, но тя всичко е оставила на мъжа си. Просто той е по-дейният и оправният, а тя е като едно детенце, хич не умее да се оправя сама. И ориентация няма, много се забавляваме с нея като ходим по женски по екскурзии.
Така че има хора, които не могат или не искат да вземат решения, предпочитат да ги водят. И така са си добре.

# 26
Тя казва (тоест ти си написала) "съобразяване", а не "покорно слушане".  Не се знае обаче какво точно значи това, нито дали пък и той не се съобразява с нейните желания. За мен да се води диалог и единият да се съобразява с други си е оптимален вариант за семейна комуникация. Не мисля, че от едно непълно изказване може да се анализира една връзка. Да не говорим, че понякога "той изкарва парите" е някаква ирония или леко "намигване" към реалността. Както написа по-горе Невена, и нейният мъж обича да се изказва с подобно "намигване". Очакваш и неговите приятели да му се нахвърлят заради това?  Пък и по-нормално ли е жената да каже - "аз командвам и той трябва да слуша"?
Впрочем мъжете обичат спокойствие и комфорт и с готовност отстъпват за ежедневни неща, а не търсят да се налагат. Също така си знаят къде не са компетентни.  Но ако той изкарва многото пари е нормално да има по-тежката дума при купуване на кола или жилище например, още повече най-често там той е по-компетентен.
Решенията също така водят и до отговорност - решилият самостоятелно после трябва да си носи последствията от грешно решение и много хора не обичат това, натоварва ги тази отговорност. Други просто са пасивни и не са оправни. Та да видим за какво всъщност е ставало дума, преди да тръгваме на нож? Wink

Последна редакция: сб, 19 сеп 2026, 08:51 от Черна станция

# 27
  • София
Не.
(отговарям директно на заглавието)

# 28
Таз вечерната  тема на маса с приятелки.
Едната каза - аз се съобразявам, все пак, той изкарва парите.
Ние в цайтнот. При все, че тя е ужасно успешна дама с висок доход, с лично имущество, което се разраства.
Съобразяване с неговите желания, емоции, щения, без никаква съпротива.
Питахме защо- защото е мъж?!
В цайтнот едва ли сте били.
Начи аз пък мисля, че ако мъжът изкарва повече пари може да решава и аз без съпротива бих се съгласила да решава например: вместо да готвя за вечеря да вечеряме в ресторант или да поръчаме доставка; вместо да почиваме в Хърватска да реши да почиваме на френската ривиера; да реши да карам друга кола вместо тази; да реши да не работа 8 часа, а 6 …. Някак разумни и приемливи ми се струват такива решения щом той изкарва повече пари.
Ней ли?

# 29
  • София
И двете решения на мен не ми харесват.

Общи условия

Активация на акаунт