Ако мъжът изкарва повече пари, има ли право да решава повече вкъщи?

• 1 782
  • 86
  •   3
Отговори
# 30
И двете решения на мен не ми харесват.
Той за това е мой мъж, а не твой. Твоят може да “решава” така, както на теб ти харесва.

# 31
  • София
Какъв е смисълът от този театър?

# 32
Ох, представих си и аз една такава ситуация.
Мъжът:
- Трябва да резервираме хотел за новогодишните празници.
Жената плахо:
- Във Велинград, нали?
Мъжът вбесен удря с юмрук по масата:
- Аз да не съм Рокфелер? Аз изкарвам парите в тази къща, аз решавам! Никакъв Велинград, ще ходим на Малдивите! Ти, ако можеш да си го позволиш, резервирай във Велинград!

# 33
Отговарям на заглавието - не.

# 34
  • София
Давайте да преброим кой колко решения взема - едно решение, две решения ....
За мен невземането на решения е бягство от отговорност. Може би въпросната жена е такъв тип и просто си търси оправдание..

# 35
  • София
На въпросната дама може така да й е изгодно и парите да са само оправдание.

# 36
  • София
Чудила към се какви решения взема главата на семейството (мъжът?), които жената няма капацитет да взема, и не мога да си отговоря на този въпрос. Щом говорим за решения, които се вземат от главата на семейството, те би трябвало да са някакви по-важни, не ежедневни. Буквално не се сещам за нито едно такова, което една жена с нормален интелект, няма капацитет да вземе.

# 37
За детето всички решения взимам аз, финансово изцяло съм отговорна аз. Ами, не е голям келепир. Накрая все аз съм виновна. Трябва да напрая едни изследвания на нас родителите, заради предполагаем наследствен хематологичен синдром. Отлагах го, защото детски онкохематолог тук няма, трябва пътни, нощувки, да платя изследванията за родителите, които са в частна лаборатория. В епикризата пише препоръка да се направят изследванията и да се следи детето при детски онкохематолог. Вече се нагласих да отидем да се изследваме родителите, че бавно ставали тези изследвания, бащата се дърпа, нямал време да отиде до лабораторита, аз ще ги платв, пък и нямало смисъл. Почти е сигурно, че е от негова страна наследено.

# 38
  • Шоплука
Без майтап за всичките си години на този свят, никога не съм чувала жена да каже, че ще слуша решенията на някой мъж без значение - съпруг, гадже, баща, дядо, учител ...
Жените вечно спорят и се налагат или поне се опитват да се налагат.

По принцип човек с добра кариера и доходност има доста сериозно самочувствие да каже такова нещо, поне аз други не познавам и никога не съм познавала.

# 39
Няма нищо чудно, че така си е избрала въпросната дама.
Тази динамика очевидно я устройва.
Много по-лесно е да НЕ вземаш решения, но да си генерално осигурен и да усещаш стабилност.
Ако не я държи на синджир и не е с хиджаб, надали е за ожалване.
Динамики и хора разни в отношенията.
Много хора, всъщност обичат да бъдат водени и направлявани в едни отношения.
А има значение за кои и какви решения отговарят.
Предполага се, че е взаимно, просто той финализира изборите.
Много жени са наясно, че стабилността на мъжа минава през егото му, през усещането за мъжественост и значимост. И просто му го предоставят. Така той се чувства значим, важен, тежък, съответно и жената получава това, което иска.
Щом като е успешна и може сама да си има от всичко, но е избрала да делегира на него и да е с него, значи няма нищо против, а напротив, така ѝ е добре.
Проблеми в тази двойка не виждам.

# 40
  • Melmak
Чудила към се какви решения взема главата на семейството (мъжът?), които жената няма капацитет да взема, и не мога да си отговоря на този въпрос. Щом говорим за решения, които се вземат от главата на семейството, те би трябвало да са някакви по-важни, не ежедневни. Буквално не се сещам за нито едно такова, което една жена с нормален интелект, няма капацитет да вземе.

Примерно инвестиции, застраховане. Не е до пол, не всеки разбира от това. И ако няма интерес в областта, по-добре партньора да решава (ако той/тя разбира).

# 41
  • София

Примерно инвестиции, застраховане. Не е до пол, не всеки разбира от това. И ако няма интерес в областта, по-добре партньора да решава (ако той/тя разбира).
Е, аз нали казвам същото.
Въпросът ми е до пола – кои са тези важни решения, които жена с нормален капацитет не може да вземе? Или да участва наравно с мъжа?

Къде да живеят? – Решават двамата.
Кога да имат деца? – Решават двамата (приемам че са фенове са семейното планиране).
За имената – пак двамата.

Последна редакция: сб, 19 сеп 2026, 10:20 от milenaka

# 42

Ние и двамата не разбираме от инвестиции и застраховане, голямо четене, сравняване и обсъждане пада като трябва да взимаме такива решения. Но с времето се понаучава човек.

# 43
  • Melmak
Това беше просто пример. Хубаво е, че разбирате и двамата. Вероятно в други неща ти си по-добра от него и обратното.

# 44
  • София
Точно. Зависи от човека, а не от пола.
Ако и двамата разбират от нещо (инвестиции, друго), и двамата решават. Ако единият разбира от нещо (инвестиции, друго), решава той, без значение за кой от двамата става въпрос. Такива избори се правят със здрав разум, а не с его.
Или друг пример:
Къде да живеят? Това решение засяга еднакво и двамата, следователно и двамата решават.

Общи условия

Активация на акаунт