От доста време имам почти постоянни проблеми с носа – или имам много секрети, които се стичат напред или назад към гърлото, или носът ми е силно запушен. В резултат на това често имам симптоми като при синузит – главоболие, тежест и напрежение в лицето, отпадналост и умора. Всичко това вече сериозно влияе на ежедневието и качеството ми на живот.
Понякога усещам и дразнене по-надолу по дихателните пътища и имам усещането, че всичко е свързано.
Имам правени скенер, ЯМР на глава и няколко рентгенови изследвания. Интересното е, че синусите винаги са празни – няма гной или задържана течност. Установени са изкривена носна преграда и удебелена носна лигавица. Обсъждан е вазомоторен/неалергичен ринит, но все още не съм намерила лекар, който да изясни какво точно стои зад всички тези симптоми и как най-добре да се овладеят.
Ще съм много благодарна, ако хора с подобен проблем споделят своя опит – каква е била диагнозата при вас, какво лечение или процедура ви е помогнало и при кого сте попаднали.
Особено търся препоръки за УНГ лекар, който има опит именно с хроничен ринит, проблеми с носното дишане и подобни случаи, при които образните изследвания не показват типичен синузит.
Благодаря предварително на всеки, който сподели личния си опит!