Търсене на добър репродуктивен специалист в България

• 206
  • 3
  •   1
Отговори
Здравейте, момичета ❤️

Пиша ви с огромна надежда някой да ни насочи, защото вече сме доста объркани и имаме нужда от малко помощ от хора, които са минали по този път. 🥺

Ние сме с мъжки фактор и до момента сме направили две инсеминации в „Надежда“, но за съжаление и двете бяха неуспешни. От няколко различни места ни казаха, че при нашия случай вероятно само си губим времето с инсеминации и че е време да преминем към инвитро.

И точно тук започна голямото ни чудене… 😔

Искаме да намерим наистина добър репродуктивен специалист, на когото да се доверим и който да подходи индивидуално към нашия случай. Не държим непременно да сме по Фонда —  ще си финансираме процедурата сами. За нас е по-важно да попаднем на правилния лекар и правилното място.

Турция също не е вариант за нас понеже знаем,че искат брак,а имаме една малка мечта — да си кажем "ДА" заедно с нашето малко чудо. ❤️ Затова сме решили да останем и да направим всичко в България.

Но честно казано, вече се чувстваме доста объркани от всички клиники и лекари. Четем, питаме, слушаме различни мнения и все повече се чудим на кого да се доверим.

Ще сме ви безкрайно благодарни, ако споделите вашия личен опит:

При кой репродуктивен специалист сте правили инвитро?
В коя клиника?
При мъжки фактор как протече лечението ви?
Колко опита ви бяха необходими?
Какво беше отношението на лекаря и чувствахте ли, че наистина ви обръща внимание?
Ако сте имали неуспешен опит, промени ли лекарят подхода и потърси ли причината?
И най-вече — ако днес трябваше отново да избирате лекар, кого бихте избрали?

Чували сме много добри неща за д-р Кателия Александров във Варна, както и за д-р Даниел Ставрев, но ще се радваме да чуем и за други лекари и клиники в България.

Не търсим някой, който да ни обещае успех — знаем, че такова нещо никой не може да обещае. Просто искаме да направим най-добрия възможен избор и да знаем, че сме в добри ръце. ❤️

Ако имате добър или лош опит, моля ви, споделете.

Благодаря от сърце на всяка една от вас, която ще отдели време да ни разкаже своята история. В този момент всяко мнение и всяка насока са страшно ценни за нас. 🙏🏻❤️

Пожелавам на всички момичета тук да прегърнат своето малко чудо възможно най-скоро. 🌸

# 1
  • София
При мъжки фактор е важна ембриологията, а вие досега сте били в клиниката с една от най-добрите ембриологии в България. Ако не сте доволни от репродуктивният специалист, може просто да се преместите при някой от другите лекари. При кой лекар сте? Мога да препоръчам д-р Чапанова, която работи в МБАЛ Надежда. Подхожда с внимание и променя подхода си, съобразява се с мнението на други специалисти - имунолози, хематолози и т.н. За мен това е важно. Също така обяснява много добре и доста често отговаря предварително на въпросите, които съм си подготвила да и задам.

Възможно е да минавате четири инсеминации, за да може да ви одобрят по фонда с "Неизяснен стерилитет", тъй като за кандидатстване при мъжки фактор има определени критерии, но това следва да сте го обсъдили с лекаря.

Последна редакция: вт, 22 сеп 2026, 17:27 от NaniG

# 2
Д-р Георги Станулов в Доверие. Ние сме с МФ и ендометриоза, имам 2 деца, благодарение на него.

# 3
От мъжки фактор до мъжки фактор има голяма разлика. Според някои хора (не лекари, пациенти) дори само намалена морфология е МФ. Науката обаче е на друго мнение и последните проучвания показват, че ако всичко друго е наред, естествено забременяване е напълно възможно дори с 0% морфология. Пиша го това, защото ако имахте 2 или повече отклонения в спермограмата щяха да Ви насочат директно към инвитро, така че е важно да се уточни какво имате предвид по мъжки фактор.

Аз лично забременях със тежък мъжки фактор (олигоастенотератозооспермия + висока ДНК фрагментация) от първи опит в Щерев при д-р Савова, но това беше 2020/2021г. Чисто статистически нещата бяха изненадващо добре - 17Я, 11 оплодени, 6 замрзени, но след като наскроро си прочетох пълната медицинска документация, смятам, че беше късмет, че успяхме. След това имам още един опит там, който завърши с извънматочна, а след него се преместих при д-р Тихомирова в Надежда.

Стимулация не съм правила в Надежда, защото имах останали ембриони, но бях много по-доволна от Надежда. Получавала съм винаги отговор на въпросите си, съобразяваха се с мен и желанията ми, проверихме и направихме всичко възможно, за да се увеличат шансовете ми за успех. Наложи ми се да спра с инвитрото след последния трансфер, които завърши с биохимична, поради други здравословни проблеми, но съм сигурна, че ако бях продължила щях да имам успех.

С мъжки фактор наистина набора от различни техники за селекция на сперматозоиди е ключов и споделям мнението на Nani - Надежда наистина имат една от най-силните такива.

Според мен си струва да продължите там, едва ли ще Ви откажат ако поискате директно инвитро и винаги можете да смените лекаря, ако не го усещате като "Вашия".

Общи условия

Активация на акаунт