Флуорно мляко

• 29 415
  • 338
  •   1
Отговори
# 165
в петък вечерта успях да говоря с учителката на Габи.
тя каза, че няма да въвеждат към момента флуорното мляко, тя била против, както и други учители от градината, това било програма, наложена им 'отгоре" (общината), че ги карали едва ли не да пропагандират ползата от флуора, а тя не била съгласна, че това било, за да зареждат от това определено мляко и изобщо беше много възмутена. с мен беше и още една майка, която беше против, почнахме да говорим колко е вредно, тя също беше чела в интернет и в крайна сметка разбрах, че щом сме несъгласни, никой няма да дава на децата ни флуорно мляко.
това беше разговор с по-младата учителка, а преди това мъжът ми беше говорил с по-възрастната и тя го е убеждавала колко е хубаво за зъбките флуора Twisted Evil
От нея разбрах, че там имат поне 2пъти седмично черен хляб, а следобедната закуска е плод - или поне така са им обещали.
и в нашата вече въвеждат черния хляб (за ужас на Габи Mr. Green)

# 166
  • През девет земи в десета
Момичета,ами защо не принтирате тази информация,залепете я някъде в градината,много родители нямат достъп до форуми или са като коне с капаци и не искат и да знаят за такива неща.
Аз принтирах инфото от сайта за детските градини и го лепнах на  една от градините,където кандидатствахме,там директорката се опитваше да ме убеди,че след като запиша детето в сайта,трябва да подам заявление и при нея,да знаела тя колко деца ще се запишат там Laughing

# 167
тя каза, че няма да въвеждат към момента флуорното мляко, тя била против, както и други учители от градината, това било програма, наложена им 'отгоре" (общината), че ги карали едва ли не да пропагандират ползата от флуора, а тя не била съгласна, че това било, за да зареждат от това определено мляко и изобщо беше много възмутена. с мен беше и още една майка, която беше против, почнахме да говорим колко е вредно, тя също беше чела в интернет и в крайна сметка разбрах, че щом сме несъгласни, никой няма да дава на децата ни флуорно мляко.
това беше разговор с по-младата учителка, а преди това мъжът ми беше говорил с по-възрастната и тя го е убеждавала колко е хубаво за зъбките флуора Twisted Evil

Ако не е тайна, за коя ДГ става дума?

Информацията, която има за момента е, че във всички ДГ на Варна се зарежда едно и също мляко. А именно, флуорирано кисело и прясно "Дея"! - "Началото в морската столица е поставено преди 12 години, като на всеки 5 години се подписва протокол за сътрудничество. Той е скрепен с подписите на здравния министър, кмета на община Варна, Сдружението “Стоматологично здраве” и българското представителство на английската фондация “Борроу”. В един от етапите млякото се произвеждаше и във Варна, но след това единствен доставчик остана “Българско сирене” ЕООД в град Хасково. То е с търговското наименование “Дея” и е в няколко асортимента: прясно краве пастоьоризирано мляко с 3,6 % масленост в полиетиленови опаковки по 1 литър и кисело мляко с 3,6 % масленост в полистеролови кофички от 400 грама.

Дозировката строго се следи, като двете разновидности се произвеждат съгласно технически спецификации ТД 0109 –2/2003, със съдържание на флуор 5 ppm, което определя неговата концентрация. Трайността на прясното мляко е 5 дни, а на киселото 10 дни при температура на съхранение 2-4 градуса. Не е оцветено и не е подсладено."

# 168
тя каза, че няма да въвеждат към момента флуорното мляко, тя била против, както и други учители от градината ....
И на мен ми звучи доста странно това изказване, предвид факта, че храненето по никакъв начин не зависи от учителките  newsm78

# 169
Преди няколко дни пуснах запитване в ролята си на родител от официалният сайт на Община Шумен как е организирано храненето в шуменските детски заведения, като се позовах на доклада на шуменския кмет, който намерих случайно в нета и пуснах тук в тази тема или в темата за съвременната ДГ във Варна.
Позволявам си да копирам отговора на служителя от Община Шумен до мен:

Г-жо,

От няколко години децата в шуменските детски градини консумират флуорно мляко. Преди да въведем тази практика нашите родители подписаха декларации, с които дадоха, или не съгласието си. За останалите деца се зареждат нужните количества от обикновено мляко.

Когато се приготвят кремове се ползва обикновено мляко или се правят кремове с двата вида мляко.

Процедурата не е сложна и се надявам да съм Ви била полезна.

С уважение!

име
длъжност

Значи може да се организира флуорно и нефлуорно хранене на децата! Всичко е въпрос на желание......Вярно, че разбутахме инерцията, по която са свикнали да работят някои хора........сега трябва да им разбутаме малко мозъчните гънки  Mr. Green и да прочетат нещо по-съвременно..........

# 170
Пиги®, във Варна се постарахме да разпространим информация за флоура по всички детски градини, но проблемът е, че не всички директори са отзивчиви. Сигурна съм, че и в София можете да се организирате за подобна разяснителна кампания.

# 171
Пиги®, във Варна се постарахме да разпространим информация за флоура по всички детски градини, но проблемът е, че не всички директори са отзивчиви. Сигурна съм, че и в София можете да се организирате за подобна разяснителна кампания.

София не е в програмата "Флуорно мляко"! Там децата хапват нормално, но пък въздуха е толкова мръсен, че поглъщат голяма част от Менделеевата таблица в стабилни дози! 

# 172
Да, JuliaP, но не пречи да има информация.

# 173
  • Пловдив
В нашата градина от години дават флуорно мляко и едва преди два/три месеца ни поискаха съгласието за това! Аз, естествено, отказах! Бях единствената в градината и ме информираха, че детето ми няма да получава никакво мляко, щом не искам да пие флуорно, че не могат на него отделно да му дават друго, дори и да си го нося т.е. аз да го купувам и да го нося в ДГ!

# 174
В нашата градина от години дават флуорно мляко и едва преди два/три месеца ни поискаха съгласието за това! Аз, естествено, отказах! Бях единствената в градината и ме информираха, че детето ми няма да получава никакво мляко, щом не искам да пие флуорно, че не могат на него отделно да му дават друго, дори и да си го нося т.е. аз да го купувам и да го нося в ДГ!
В този смисъл няма да му дават супа (защото е застроена), мусака (защото е със заливка), бискв. торта и сродни кремчета, таратор, айрян, пр. мляко за закуска, кисело за следобедна, може би??? Е, питам аз, твоето дете гладно ли ще стои? Това да ти прилича на дискриминация???
Май е време за борба в Пловдив? Защо не са ви информирали по-рано? Пита ли? Пловдив и Асеновград са първите 2 града в които е стартирала програмата през 95 г!
http://slovom.blogspot.com/2008/01/blog-post_14.html
В никакъв случай каквато и да било добавка, профилактика не трябва да се прави без знанието и разрешението на родителите!!!
Защо ли чак сега са се сетили да ви питат  newsm78

# 175
  • Пловдив
Казаха ми, че флуорно е само това мляко, което го дават за пиене...но дали само...? newsm78

# 176
Казаха ми, че флуорно е само това мляко, което го дават за пиене...но дали само...? newsm78
Уви не е така, поискай да ти покажат нефлуорираното  Naughty!

# 177

Ако не е тайна, за коя ДГ става дума?

Информацията, която има за момента е, че във всички ДГ на Варна се зарежда едно и също мляко. А именно, флуорирано кисело и прясно "Дея"!
ДГ "Слънчо". И аз много се учудих, защото както казах и преди виждала съм микробус на Дея да зарежда градината, а не ми се вярва да зареждат обикн.мляко

# 178
Абе да ви кажа, май не зареждат само флуорно, защото в нашата градина ми показаха зелената кофичка, а тя е без флуор.

# 179
http://bgcert.com/display2.php?id=law&show_item=136

НАРЕДБА
за изискванията към храните на зърнена основа и към детските храни, предназначени за кърмачета и малки деца
(Приета с ПМС № 66  от 18 март 2003 г.)
(Обн., ДВ, бр. 27 от 25.03.2003 г.; изм. и доп., бр. 55 от 25.06.2004 г.)

Никъде в таблиците натриевият флуорид не е вписан като допустима съставка!

Според тази наредба НЕ трябва да се дава флуорно мляко на децата в яслените групи на ОДЗ, /които са съставени от деца под три години/.

Абе да ви кажа, май не зареждат само флуорно, защото в нашата градина ми показаха зелената кофичка, а тя е без флуор.

В такъв случай ще се окаже, че лъжат родителите, които пък държат децата им да правят флуорна профилактика.

“Програма за профилактика на зъбния кариес, чрез флуорирано мляко в детските градини”,  не  обезпечена с КОНТРОЛ, с кадрови ресурс, нито с медицинско наблюдение на резултатите при всички участващи деца! Дори родителите, които са съгласни детето им да бъде профилактирано по този начин, нямат гаранции, защото няма кой да поеме отговорност, че детето им приема препоръчителната дневна доза.

В това е същината на проблема, че за извършването на такава профилактика е нужен индивидуален подход и строг контрол, поради голямата токсичност на флуора и малката терапевтична ширина.

Повечето лекари и зъболекари твърдят, че не съществуват референтни стойности за дневен прием на флуор. Дневна доза за деца 0.005 мг/кг се счита за безопасна. Напоследък се посочват все по-ниски профилактични дози с цел да се избягват предозирания и развитие на флуороза. За правилно се счита, ако има допълнителен прием на флуорни съединения, то той задължително да е съобразен с килограмите на детето и неговото здравословно състояние.

Общи условия

Активация на акаунт