Флуорно мляко

• 29 378
  • 338
  •   1
Отговори
# 45
Хайде отговорете си на тия въпроси и спрете да пишете глупости!

глупости не прочетох , освен в твоите крайни мнения. Всеки обсъжда, води диалог, обосновава си се ... глупости е да откаzваш нормално обсъждане на темата . Ей zатова се драzня от такива инициативи .
По повод
jabata_dil, има много хора в България които се борят и срещу Гено модифицираните храни и за това с какво се хранят животните, преди години те първи подеха кампанията срещу флуорирането на млякото по сигнал на един притеснен баща... това са екологичните организации и мрежата Блулинк, не са малко и не са единици..

НЕ може ли да се съzдадат магаzини в които да се продава само био продукти? В България има много въzможности zа екологично чисто zемеделие , дори и малко и по скъпи , ако нещата потръгнат може да се направят и щндове в супермаркетите с био продукти. Кауфланд в Германия определено има, а и в Била в Австрия има (паzарувала съм от там). В МЕтро в Германия не съм ходила, но сигурно имат, във всеки супермаркет има, дори в дискаунтите.

# 46
Joy излиза че за да живееш здравословно и нормално ти трябват специални магазини и специални етикети - продукта е НОРМАЛЕН, не е наблъскан с химикали, обогатяван с елементи, модифициран чрез експерименти  Joy
Я да хващаме гората най-добре.... но пък за ГМ казват че плъзнат ли веднъж спасение няма, достатъчно е да се опраши растението от съседната нива и те ти булка спасов ден…

За доводите против и за флуора не ми се спори. Кой както си прецени и реши! Въпрос на избор, на който всеки има право и носи отговорност пред децата си! НО както аз не преча на тези които искат да добавят, също така моля и на мен да не ми се нарушава правото да не искам децата ми да консумират обогатени продукти. Особено без мое знание.

Преди година детският ни зъболекар ми каза така – ако ми изчислиш колко на ден флуор поема детето от водата, пастата за зъби и др. продукти, ще ти кажа колко флуор да добавиш за деня. Не знам защо но нещо не успях да се справя със задачката Mr. Green. И за да не стане така че вместо да изпиша вежди съм извадила очи - и двете ми деца ще пият изворна вода, ползват безфлуорна паста за зъби и не консумират обогатени продукти. Моля правото ми на избор да бъде зачетено в тази скапана държава – искам като купя мляко и на него не пише че е обогатено това да е така, искам като предупредя в градината да не оставят детето ми без мляко или пък тайничко да му дават защото няма друго!

# 47
Joy излиза че за да живееш здравословно и нормално ти трябват специални магазини и специални етикети - продукта е НОРМАЛЕН, не е наблъскан с химикали, обогатяван с елементи, модифициран чрез експерименти  Joy
Я да хващаме гората най-добре.... но пък за ГМ казват че плъзнат ли веднъж спасение няма, достатъчно е да се опраши растението от съседната нива и те ти булка спасов ден…

Да , мисля , чЕ е така, трябват ти специални етикети, които ти гарантират специален контрол.  Но и да хванем гората май спасение няма.

най тъпото, ЧЕ хората сами си го правим, ако в ДЕ няма контрол и тук ще блъскат боклуци, само пари да печЕлят , друго човек не го интересува  Cry кофти работа, но такива сме си явно, няма какво да търсим по гората, там и беz това иzтрепахме животните  ooooh!

Последна редакция: пт, 25 яну 2008, 10:46 от jabata_dil

# 48
НЕ може ли да се съzдадат магаzини в които да се продава само био продукти? В България има много въzможности zа екологично чисто zемеделие , дори и малко и по скъпи...

Това също е доста сложно, ако трябва да се направи както трябва.
1. Района в който ще се прави такава продукция, трябва да бъде изчистен от агресивното торене до сега. За това ще трябва да минат поне 5г. През това време стопаните трябва да ядат въздух Mr. Green.
2. Да не говорим че продукцията им трябва да се спонсорира по някакъв начин от държават, защото тя няма да е в такива количества като всеки "нормален" производител бухащ амониева селитра с кофите.
т.е. няма държавна политика за да се случи това.
Всички земеделски програми са фарс- казвам от лични наблюдения. Обещават ти едни пари- ти даваш от джоба си и после ако преценят ти дават една част. Докато ти ги дадат, банките са ти одрали кожата и въпреки че си "спечелил" правото да участващ в програма, си по- беден отколкото преди.

По въпроса за това какво се яде в нашето семейство. Все още имаме щастието да ядем яйца от домашна кокошка, домашно месо, домашни плодове и зеленчуци в район с чист въздух и земя. За млечните продукти- съпруга ми е във фирмата, която ги произвежда и поне знам какво има вътре. Знам дните в които са добавили "нещо" за да стане млякото кисело или сметаната да стане. Защото млякото от производителя не е всеки ден с едно и също качество. Лошото е че всеки сам се спасява, а няма кой да помисли за всеки.

# 49
мимиту, каzа , чЕ си от Добрич, района ми е толкова добре поzнат ... имаме къщ атм и zнам, чЕ има плодородни ниви неаzсявани от поне 5 г. ... zащото няма кой и т. н. хората някак се справят с еко проиzводството, то се спонсорира, има межд. органиzации и подобни ... Ако има някой предприемчив и с пари сигурно може да zавърти нещо, zащтоот като гледам в България е останала ниша в таzи област, а има толкова майки, които искат да живее семейството zдравословно.
Дано се оправят нещата  Hug

# 50
точно тук...народа е тъп и упорит Mr. Green Почти всичко се сее. Аз рядко виждам незасято парченце земя. Въпреки сушавата година, за която точно тук не дадоха компенсации защото загубите не били на 100% а на 90% newsm78(ориентировъчно)
А по въпроса за 5-те г., мисля че за да се сертифицират като био- продукти, трябва да се докаже че земята наистина е чиста
Това са още пари за фирмата, която сертифицира.... Абе не е толкова лесно, колкото изглежда...
Цитат
Ако има някой предприемчив и с пари сигурно може да zавърти нещо
е там е въпроса... пари...

Дано се оправят нещата  Hug
Peace

но май се поотклонихме от темата, иначеми е приятно да нищим Mr. Green

Последна редакция: пт, 25 яну 2008, 11:20 от мимиту с кирилизация

# 51
 jabata_dil, пропускаш и нещо много важно, ако ти не ториш, но комшията тори, не си мисли, че твоята нива е чиста Wink

# 52
jabata_dil, пропускаш и нещо много важно, ако ти не ториш, но комшията тори, не си мисли, че твоята нива е чиста Wink

zатова пише продукт от еколкогично чист регион  Wink
мога да проверя кои са теzи региони, но тукашните био краставици в супермаркета са много Ечсто български  Wink

алнатура търсят подходящи места zа отваряне на супермаркети, ако предложението ти се приеме и се отвори супермаркет там , тио дават 1 година да паzаруваш всеки месец беzплатно при тях в рамките на 150 евро  Wink
http://www.alnatura.de/g18000.php

http://de.wikipedia.org/wiki/%C3%96kologische_Landwirtschaft
още няколко линка zа България и иzт. Европа

http://www.uni-mannheim.de/edz/pdf/statinf/07/KS-SF-07-043-EN.pdf
http://www.bio-markt.info/bio-markt/inhalte/inh_index.htm?link=M … =12&docID=576
http://www.ada.gv.at/view.php3?f_id=6562&LNG=de&version=
http://orgprints.org/9604/01/9604_vonFragsteinundNiemsdorff_Poster.pdf
http://www.agrecol.de/dokumente/1MALLIN.pdf

правителството ни подкрепяло еко zемеделието ?
http://www.ekorolnictwo.pl/biofach157.pdf

Последна редакция: пт, 25 яну 2008, 11:41 от jabata_dil

# 53
  • София
Виви, блазе на детето ти, въпреки теб не пие флуор Joy
...................
[/b]

За първото изречение-не си разбрала. Пие.  Grinning Във водата, която му давам, има флуор.
И все още гълта част от пастата за зъби, въпреки че като цяло се научи да я плюе. А пастите му са с флуор.

За второто-какво да ти кажа? Хубаво, взела си нещата с битката против флуора присърце, но тонът ти е малко стряскащ. Когато има дискусия по някакъв въпрос, не ми е приемливо, някак си, едната страна да обвинява другата в "писане на глупости".  Peace

# 54
jabata_dil , за съжаление не знам немски, а ми е интересно...Но пък да не оспамваме тази тема, би ли пуснала някъде(не знам къде обаче newsm78) тема по тези въпроси. Ще ми е много приятно! Hug

# 55
Виви, блазе на детето ти, въпреки теб не пие флуор Joy
...................
[/b]

За първото изречение-не си разбрала. Пие.  Grinning Във водата, която му давам, има флуор.
И все още гълта част от пастата за зъби, въпреки че като цяло се научи да я плюе. А пастите му са с флуор.
Да, Виви, има флуор, ама не си го сложила там ти, нали?
И в храната има, и него не си сложила ти!
Виви, точно с тебе не желая да водя този спор, при майка-дентист и радетел на програмата ми е повече от ясна позицията ти!

Към жабата, ела да живееш тука и давай акъл кой как да сее, тори и прочие Peace Като не си в Бг си живей както повелява живота ви там! Със сигурност е по-добре, зная от опит!

Не ми стана ясно само, защо никой не се нае да коментира средната част на постинга ми, а си заравяте главите като щрауси?

Последна редакция: пт, 25 яну 2008, 15:59 от AFRODDITA

# 56
  • София
Не съм го сложила аз. Но когато избирам вода, чета съдържанието и купувам тази, която съдържа F. Да, естествено се съдържа. Но мога да избера и такава, в която няма. Обаче съзнателно купувам вода, в която има.  Grinning
Купувам паста, в която има флуор. Но мога да избера такава, в която има. Но избирам от тази, която се съдържа.
Не ги слагам аз, то е ясно.  Grinning

Имам позиция, разбира се. И, както писах по-горе, стигнала съм до нея, след като няколко години ми беше дошло до гуша от преводи на материали-за и против флуорната профилактика. Всъщност, така ми беше втръснало че вместо да се шматкам с приятелки и да си гледам кефа седя да превеждам, та трябваше да съм станала най-върлия враг на флуора. И майка си гледах на кръв, защото не се спря тази жена да носи и да носи нови и нови неща за превеждане! Така че, майка ми не ме заплени за идеята за флуора, по-скоро а-ха и да ме накара флуор да не погледна до края на дните си. Не че не си обичам майката, да ми е жива и здрава! Ама тогава направо прекали. Както и да е. Искам да кажа, че не съм сляп последовател на майка си. Защото, за щастие, в главата ми остана нещо от хилядите прочетени страници. И най-важното от тях вече го написах-флуор се дава в дози, които са преценени като безопасни. За да се определят те, трябва да се имат предвид всички източници, с които той се въвежда в организма.

Ти си възприела позицията на пълното отрицание. ОК.  Peace Твой избор. Някой би могъл да каже, че и това е като да си заровиш главата-и това е начин, да не чуеш инакомислещия.

В крайна сметка-всеки вярва в това, което иска, и постъпва така, както смята, че е правилно.

# 57
# 58
Сигурно се повтарям но:
Цитат
Д-р Харди Лаймбек, доктор на науките, директор на Факултета по превантивна стоматология при Университета в Торонто и президент на Канадската асоциация за стоматологични изследвания, бивш привърженик на флуорирането, а сега негов върл противник:"В Канада ние сега лекуваме повече зъбна флуороза, отколкото кариеси, това е и опитът от моята практика... Тук, в Торонто, водата се флуорира от 36 години. А във Ванкувър, където никога не е флуорирана, има по-нисък процент на кариеси, отколкото в Торонто."

Според мен все още не сме видяли последиците, което не ни дава право да ги допуснем.

Цитат
Ето какво пише за зъбния кариес и неговата профилактика в едно издадено през 1987 г. българско ръководство за стоматолози: Начинът на хранене е най-важната профилактика на кариеса.
Прилагането на флуориди, местно или общо, е най-ефективната в настоящия момент форма на профилактика на зъбния кариес. Тя трябва да заема съществено място в комплексните профилактични прозрами, независимо че кариесът не е флуорнедоимъчно заболяване.

просто така за спорта  Wink

Последна редакция: сб, 26 яну 2008, 19:37 от мимиту с кирилизация

# 59

Общи условия

Активация на акаунт