нервен срив/депресия и леене на куршум

• 90
  • 3
  •   2
Отговори
Здравейте,
Детето ми тази година беше 7 клас. Цялото напрежени около матури, кандидатстване и т.н. му се отразиха много зле. Изпадна в нещо като нервен срив, а според някои и депресия. Затвори се в себе си, не можеше да се наспи, все имаше нещо да учи, почти не излизаше навън, само се ограничаваше и в свободното си време решаваше задачи по математика.
Първоначално отдавах това на кандитат гимназиалните изпити и стреса около това да успее в училището, което беше набелязал. Сега обаче като започна новата учебна година, нещата продължават по същия начин /макар и в малко по-мек вариант/. Въпреки че го приеха в езикова гимнация, където всички знаем 8 клас е подготвителен - учат само съответния език, БЕЛ и математика, той продължава да е притеснен, че има нещо да учи, непрекъснато казва как иска да има високи оценки, спи по няколко часа на ден /не повече от 6-7 часа/, като предложа гости или посещение на друг град и някаква мини уикенд ваканция, категорично отказва, тъй като това ще му попречи на ученето.
Общо взето е обсебен от училището, оценките и т.н. Дори не иска да излиза с приятели, въпреки че винаги е бил много общително дете. Именно и това ме притеснява, че не може да намери смисъл и желание за нещо различно от това да си научи уроците и да се представи отчино в училище.
Ходихме при няколко психолога, единия от които постави диагноза депресия, но нищо повече. По препоръка на психолога, посетихме и психиатър, който даде някакви хапчета, но според мен няма особен ефект.
Та въросът ми е има ли някой от Вас със сходен проблем, как се е справил и дали е пробвал с леене на куршум.
Имате ли информация и в района около София къде леят куршуми.
Благодаря предварително на всички отзовали се.

# 1
Малко са такива деца, явно добре възпитано, отговорно и съвестно.
За съжаление и точно такива деца са склонни да  изпадат в някакви емоционални състояния, защото си поставят сами много високи изисквания.
Пробвайте всичко, дори да е само за ваше успокоение и за негово - включително бабешките начини.
Говорете постоянно, обяснявайте, че животът не е само да ученето, така както възрастните ходят на работа, но след това си почиват, така учениците ходят на училище и след това имат нужда от почивка. Намерете някакво хоби, което да го разтоварва - хубаво би било да е спорт, фитнес, плуване. Да изразходва енергия по зравословен начин. Да не е натоварването само умствено.

# 2
Здравейте! А дългосрочно ходене на психолог, за да работи с него?
Аз бях така като ученик - светът може да се разпада - аз трябва да уча. Зубрех за високи оценки, които допи не ми носеха удоволствие. Едва след години разбрах и каква е била причината - правех всичко, за да запазя стабилна тази сфера от живота ми, защото всички останали бяха нестабилни и само тази зависеше от моя контрол. Правех всичко, за да не рискувам и там разпад. Затова и не давах нищо на света да я разклати. Описвам го, ако случайно откриете нещо сходно.

Възможно ли е това старание с ученето да е някаква отместена реакция от разпад в друга сфера - приятелска среда? На тази възраст приятелите придобиват по-голяма важност от родителите и може да е свързано с това. Друго - кога забелязахте промяната, какво я породи, като събитие, разговор, нещо което изглежда като незначимо за вас? Понякога безобидни думи могат да отключат този стрес.
Сега забелязвам и че има много голям натиск към децата и от обществото и бизнеса. Макар и да е позитивен фокус, не мисля, че децата са готови за него. Ако не участваш в хакатони, младежки конкурси, проекти, не учиш за програмист на 16, не си предприемач и не си с такова мислене, не разбираш от пари, няма да успееш в живота. Няма да забравя как веднъж разхождах кучето си и мислех за глупости и дочух две деца, не повече от 13-14, да говорят за хиляди лева инвестиции. Инвестиции! Кой каквото иска да казва, но на 14 да се тревожиш за бъдещето си и да мислиш за пари, това е убийство на детството и психиката им.
Просто ви нахвърлям някакви идеи, за да търсите и да говорите с детето. Потърсете добър психолог и ли го срещнете с някой близък, който е минал по този път. Уви, едва възрастни разбираме, че не е имало никакъв смисъл от оценките, а повече от това да се развиваш в мисленето.

# 3
Здравейте! А дългосрочно ходене на психолог, за да работи с него?
Аз бях така като ученик - светът може да се разпада - аз трябва да уча. Зубрех за високи оценки, които допи не ми носеха удоволствие. Едва след години разбрах и каква е била причината - правех всичко, за да запазя стабилна тази сфера от живота ми, защото всички останали бяха нестабилни и само тази зависеше от моя контрол. Правех всичко, за да не рискувам и там разпад. Затова и не давах нищо на света да я разклати. Описвам го, ако случайно откриете нещо сходно.

Възможно ли е това старание с ученето да е някаква отместена реакция от разпад в друга сфера - приятелска среда? На тази възраст приятелите придобиват по-голяма важност от родителите и може да е свързано с това. Друго - кога забелязахте промяната, какво я породи, като събитие, разговор, нещо което изглежда като незначимо за вас? Понякога безобидни думи могат да отключат този стрес.
Сега забелязвам и че има много голям натиск към децата и от обществото и бизнеса. Макар и да е позитивен фокус, не мисля, че децата са готови за него. Ако не участваш в хакатони, младежки конкурси, проекти, не учиш за програмист на 16, не си предприемач и не си с такова мислене, не разбираш от пари, няма да успееш в живота. Няма да забравя как веднъж разхождах кучето си и мислех за глупости и дочух две деца, не повече от 13-14, да говорят за хиляди лева инвестиции. Инвестиции! Кой каквото иска да казва, но на 14 да се тревожиш за бъдещето си и да мислиш за пари, това е убийство на детството и психиката им.
Просто ви нахвърлям някакви идеи, за да търсите и да говорите с детето. Потърсете добър психолог и ли го срещнете с някой близък, който е минал по този път. Уви, едва възрастни разбираме, че не е имало никакъв смисъл от оценките, а повече от това да се развиваш в мисленето.
Благодаря за споделените Ваши преживявания. Аз също имам подозрения за подобен проблем при моето дете. В тази възраст децата се опитват да се еманципират от родителите и за съжаление не възприемат голяма част от това, което се опитваме да им придадем като опит от живота. Малко са хората, които могат да им повлияят. Както казах ходихме при няколко психолози, но не можа да си хареса някой от тях, да може да му се довери и да споделя.
За мен по-скоро детето ми се притеснява от провал - да не го изпитат и да не знае отговора на някой въпрос, да не се "изложи" пред съучениците си.
Иначе поведението му се промени в 7 клас. В 6 клас спортуваше, имаше други интереси и т.н. В 7 клас спря извънкласните занимания, извън допълнителната подготовка за матурите по БЕЛ и математика и особено от втория срок много се спече.
За мен това е като някаква страхова невроза, свързана с училище. Сега е много притеснен, че не можа да прочете всички произведения, които ще се изучават по литература в 8 клас. Затова ми се ще да го заведа някъде за леене на куршум или нещо друго от народната медицина, което да го отпусне.

Общи условия

Активация на акаунт