Специалност ,,Право” в СУ

• 177
  • 4
  •   1
Отговори
Здравейте, обръщам се към вас с молба за актуално и честно мнение за специалност ,,Право” в СУ. Ня първо място – специалността перспективна ли е, ако го правиш с отдаденост и възхищение към върховенството на правото, по-нататък – има ли вариант паралелно с това да запиша ,,Международни отношения” с цел да си разширя хоризонта на знания? Какви резултати са ми необходими на ДЗИ и дипломата, за да съм спокойна, понеже такава статистика не е поддържана? Благодаря предварително

# 1
За право в СУ са нужни почти пълни шестици на ДЗИ по БЕЛ и от общия успех от дипломата, за да влезете. Минималният бал за момичетата през миналата година е бил 23,67 при максимален 24.

# 2
  • София
Имаше и някакви предимства - олимпиади по БЕЛ? И ученици от някои училища май....

# 3
  • София
Да, Право определно е перспективна специалност, но реализацията зависи от следното:
1. Имате ли прависти в родата, където ще можете да започнете - нали си даваш сметка, че ако родител/роднина/ ти е адвокат, имаш огромно предимство в реализацията;
2. Върховенството на закона е едно, съвсем друго е как ти самата ще изпъкнеш от масата, за да започнеш работа в кантора, като юрист-консулт или да се насочиш към държавните структури - прокуратура, съдилища и т.н.

В момента се е понаводнило с доста юристи, реализацията е по-трудна, а заплащането не е такова, каквото го виждаш в американските филми. Иска се яко учене, много зор, отлични оценки на матурите и не на последно място да имаш нюх и усет към това.  Ако трябва сама да си пробиваш път, няма да ти е никак лесно, но и то лесно няма по принцип. Имам наблюдения над две познати деца - ми нон стоп учат, едната стажува от средата на 1 курс в кантора, буквално спи по 3-4 часа и няма никакъв личен живот. Та в този ред на мисли, върховенството на закона е хубава приказка, ама ти реши имаш ли мотивацията и силното желание да учиш тежка и суховата материя и да се доказваш всеки ден.

# 4
Аз съм завършила там преди 20-тина години и съм доволна. Нямам юристи в рода за жалост, затова почнах някъде си по заместване на ниска заплата, после ме назначиха за постоянно, после на друго място на по-висока и така, полека лека, не с летящ старт. Сега ми е добре. Винаги ми е било мечта обаче, така че нищо друго не ме привличаше освен правото, не съм обмисляла други алтернативи.
Аз, честно казано, не съм се презорвала чак толкова с учене (е, учех, но не денонощно и т.н.). За стаж отидох в адвокатска кантора, не ми хареса и изгубих желание да стана точно адвокат. Стажът беше безсмислен, защото не ми даваха да правя нищо полезно.
Сред колегите ми в СУ имаше изключително амбицирани хора, които постигнаха много. Единият беше също без юристи в рода, но просто... талантлив. За малко да се окажем един срещу друг в съда веднъж, направо щях да се изпотя. 😂 Срещу друг от випуска съм се явявала, беше много забавно за мен. Аз спечелих. Той се обиди. Хубаво е да ти е интересна и забавна работата. Обичаш ли си я, всичко ще се нареди.

Общи условия

Активация на акаунт