Цветарки тук сме се събрали, каквото краднали- засяли- 9

• 39 861
  • 575
  •   1
Отговори
# 330
Здравейте,
току-що намерих тази тема и бързам да ви питам / пуснах търсачката,но нищо не намерих/
Имам Циклама,която цяла зима трябваше да е в суха почва-дори почти не съм я поливала,защото иначе листата и пожълтавяха.От известно време започна да изкарва нови листенца,но пак старите жълтеят по малко.Започнах по малко да я поливам и сега ме е страх да не би да и изгние корена newsm78 newsm78 newsm78
Моля ви, ако знаете споделете как се гледа това сладко цвете,защото не искам да го загубя.
ето снимки на циклама

# 331
  • Разпиляна във въображението
Майка също има циклама.Листата й през цялата зима бяха зелени, никакви проблеми. Забелязах, че листата й клюмат унило, беше започнала да изкарва и нови листа. Незнам дали беше правилно, но всички клюмнали листа, без живец, ги махнах. Сега си изкарва нови листенца.

Но, който разбира повече, нека сподели как се гледа това красиво цвете.

# 332
аз не че разбирам, ама ми се струва нормално старите листа да заминават и да излизат нови, иначе щеше да е страшно смятам Peace

# 333
Да,пожълтелите листа ги махам-няма смисъл да стоят,но те са сравнително нови и това ме притеснява newsm78
Благодаря ви все пак   bouquet  bouquet  bouquet

# 334
  • На края на света !
Ако не искаш да изхвърлиш подарената ти циклама след като прецъфти и решиш да я отглеждаш като многогодишно растение, то трябва да знаеш, че тя се нуждае от покой. В домашни условия, след прецъфтяване, поливането постепенно се намалява, докато листата пожълтеят и опадат. След това саксията с грудката се прибира на хладно и тъмно място или просто се покрива. Полива се рядко и по малко - веднъж на две седмици. В началото на септември цикламата се изнася на светло, пресажда се в смес от листовка, тор и пясък в съотношение 2:1:1/2 и постепенно се увеличава поливането. Внимание - една трета от грудката трябва да се показва на повърхността след пресаждането!
   Цикламата се размножава със семена. Ако искаш да си я отгледаш сама, събери семенца от прецъфтяващите цветове. Насей ги в сандъчета и под стъкло през септември-октомври. При температура 18-20 градуса цикламата пониква за 30 дни. За да стигне до цъфтеж, тя се нуждае от няколкократно пресаждане и около година време.

# 335
Момичета срам ме е да го напиша ...ама съм си харесала в една градинка пред един блок...едни мини розички .... Embarassed
Та гледам ,че се около десетина коренчета засадени и грижовно поляти...чудя се да взема да си изтръгна едно коренче ли... Thinking

# 336
  • На края на света !
Момичета срам ме е да го напиша ...ама съм си харесала в една градинка пред един блок...едни мини розички .... Embarassed
Та гледам ,че се около десетина коренчета засадени и грижовно поляти...чудя се да взема да си изтръгна едно коренче ли... Thinking

нЕДЕЙ ДА ВЗИМАШ ЦЯЛО КОРЕНЧИЕ НАЧУПИ СИ КЛОНЧЕТА ПОСАДИ ГИ  В САКСИЯ И ГИ ПОКРИЙ С БУРКАН.кАТО ЗАПОЧНАТ ДА ПУСКАТ НОВИ ЛИСТЕНЦА МОЖЕШ СПОКОЙНО ДА ГИ ОТКРИЕШ.АЗ ПРАВЯ ТАКА.нО ТИ ПРЕПОРЪЧВАМ ДА СА ПОВЕЧЕ СТРЪКЧЕТА ЗАЩОТО ПОВЕЧЕТО ЗАГНИВАТ.УСПЕХ newsm10

# 337

смятам че прекаляваме вечеее, как може грижовно засяти и поляти и ти насред градинката скубеш hahaha значи невероятни сте,аз бях в една приятелка и нямах време да си прибирам, ама ще идем пак Party толкова цветя не бях виждала в апартамент, пълно навсякъде

# 338

нЕДЕЙ ДА ВЗИМАШ ЦЯЛО КОРЕНЧИЕ НАЧУПИ СИ КЛОНЧЕТА ПОСАДИ ГИ  В САКСИЯ И ГИ ПОКРИЙ С БУРКАН.кАТО ЗАПОЧНАТ ДА ПУСКАТ НОВИ ЛИСТЕНЦА МОЖЕШ СПОКОЙНО ДА ГИ ОТКРИЕШ.АЗ ПРАВЯ ТАКА.нО ТИ ПРЕПОРЪЧВАМ ДА СА ПОВЕЧЕ СТРЪКЧЕТА ЗАЩОТО ПОВЕЧЕТО ЗАГНИВАТ.УСПЕХ newsm10
Така и ще направя ...ще си начупя клончета...да не ме гризе Naughty
Пък ако видя жената дето се грижи за тях ....срам не срам ще си поискам от нея... Peace

смятам че прекаляваме вечеее, как може грижовно засяти и поляти и ти насред градинката скубеш hahaha значи невероятни сте,аз бях в една приятелка и нямах време да си прибирам, ама ще идем пак Party толкова цветя не бях виждала в апартамент, пълно навсякъде
Embarassed

# 339
NELLY80,много благодаря за съветите  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet
Моята циклама явно е мутант,защото като прецъфтя не и окапаха всички листа.Падаха си листата и излизаха все нови и така до днес.Вече е късно май да я прибера на тъмно,а и ми е жал за новите листенца,но ако изобщо цъфне някой ден ще последвам съветите.
Още веднъж благодаря  bouquet

# 340
я кажете като полеете цветята долу в чинийките, веднага ли се попива водата или остава в чинийката известно време, моите попиват веднага и се чудя дали не им е ммалко водата Thinking

# 341
  • На края на света !
сега времето е топло и е нормално пръста да съхне по бързо,а и водата от чинийките да изчезва по-бързо,но пък ако цветята не са присаждани от доста двреме може и това да е причина. smile3521

# 342
Привет момичета! Аз се завърнах...Изморена съм много, много...Като се съвзема ще питам и ще показвам....Само да кажа - в чинийките има вода - мъж е поливал значи цветята.....

# 343
сега времето е топло и е нормално пръста да съхне по бързо,а и водата от чинийките да изчезва по-бързо,но пък ако цветята не са присаждани от доста двреме може и това да е причина. smile3521

а пресаждам си ги аз, не е от това, аз редовно ги следя и ги пресаждам по всяко време на годината, не ги мъча Crazy а кажете ми накрая за тази шефлера, ами стои си с 2 листа и нищо- бавно образува листа ли какво, стана няколко седмици не е мръднала newsm78

# 344
  • На края на света !
Да ти кажа не съм най подходящия човек който да дава съвети за шефлера ,защото и моята хич я няма ,пуска едни дребни листенца абе направо така се мъчи горката ,но все пак ето нещо.
Нуждае се от средно количество светлина. Температурата на водата, с която се полива, трябва да е със стайна температура. Преди да полеете за пореден път, горният слой на почвата трябва да е изсъхнал. Торете шафлерата на всеки две седмици с течен тор. 
Място: Обича по - хладните помещения, с идеална температура 18 градуса. Идеална е за влажни помещение - кухня, баня През лятото почвата в саксията се поддържа постоянно влажна и листата се пръскат редовно с вода.
Внимание:

Завехнали листа.
Причината трябва да се търси в наднорменото количество вода или в прекалената сухота - листата потъмняват и клюмват.
Прекомерното напояване причинява пожълтяване на растението, затова е най-уместно да се полива само когато пръстта стане суха на допир.

Паразити.
Често шефлерата бива нападната от въшки, които изсмукват лимфата от меката част на листата и от листните пъпки, като предизвикват тяхното потъмняване и олепване. При подобно заболяване, растението да се пръска с малатион всеки 2 седмици през лятото.
Друг сериозен проблем са щитоносните въшки - да се отстранят внимателно тъмните петънца от опакото на листата с парцалче, напоено в денатуриран спирт

Общи условия

Активация на акаунт