Протест във Варна срещу проблемите на детските градини

• 23 588
  • 600
  •   1
Отговори
# 300
Дивачко, никой не се заблуждава за таксите в ДГ.  Grinning
Аз лично открай време мрънкам да има увеличение.
Но, от една страна, както казва Мимито, идват избори. Сега точно за кметя няма да е най-подходящата стратегия.
От друга страна-ще скочат всичкото циганин и безработно де що има-с аргумента-ама нямаме пари....
Ако питат мен-въобще не ме интересува кой ще ме бие с камъни, нека таксата да се увеличи до 50-70 лв/на месец.
Да има облекчения за второ и трето дете в семейството.
Да можем ПОНЕ храната да си платим, и тази храна да е КАЧЕСТВЕНА (както се знае болен въпрос от друга тема).
В същност, нищо не пречи да заложим нещо такова в официалното искане към общината.

# 301
Не подскачам, но си мисля, че следкато детските градини са общински, е редно по- голямата част от разходите им да са поети от общината. Иначе ще са частни. Ето какво сме платили в една общинска детска градина: ремонт на стаята и фоаето на групата, озеленяване, хигиенни материали- два пъти годишно, канцеларски материали и обурудване (тук включвам новия монитор за компа на шефката и ксерокса), играчки и учебни принадлежности, балатум, пердета, щори, чаршафи, фолио за мебелите, костюми за концерти (благотворителни- два пъти годишно), вода за пиене за децата и т. н. Всичко това извън месечната такса, съвсем регламентирано- плащаш- дават ти документ за дарение Tired. На мен не ми изглежда никак малко.
 И да, ако плащаме повече, ще искаме съответното качество.

# 302
  • Варна, морето и сините вълни!
Мен ако питате ако заложим в програмата увеличение на таксата, общината ще погледне с добро око на нас Mr. Green Mr. Green
НО може да загубим голяма част от хората които ни подкрепят!
Аз лично съм ЗА УВЕЛИЧЕНИЕ на таксата(мисля че няма да е добре ние да фиксираме такава), по скоро може да поискаме да се обсъди едно такова увеличение, след като се запознаем колко се дават за храна, колко за консумативи, колко за подръжка и т.н и каква част от тези пари се дават от общината.
Давам прост пример
1. За начало на учебната година се събират 30-50 лв за учебни помагала
2.даваме по 20 лв на 3 месеца или 6 не помня колко точно за хигиенни материали
3. Даваме за ремонт в групата периодично по неголеми суми - до 10 лв.

Ако тези деца са 3 помислете какво става  Shocked Shocked

Затова мисля е резонно да се увеличи таксата - така и за нас разходите ще се разхвърлят по месеци, и децата ни ще са в по - добри условия!

Има тема за промяна на менютата в ДГ. Прочетет, вижте и дайте идеи и предложения!

# 303
  • Варна, морето и сините вълни!
Не подскачам, но си мисля, че следкато детските градини са общински, е редно по- голямата част от разходите им да са поети от общината. Иначе ще са частни. Ето какво сме платили в една общинска детска градина: ремонт на стаята и фоаето на групата, озеленяване, хигиенни материали- два пъти годишно, канцеларски материали и обурудване (тук включвам новия монитор за компа на шефката и ксерокса), играчки и учебни принадлежности, балатум, пердета, щори, чаршафи, фолио за мебелите, костюми за концерти (благотворителни- два пъти годишно), вода за пиене за децата и т. н. Всичко това извън месечната такса, съвсем регламентирано- плащаш- дават ти документ за дарение Tired. На мен не ми изглежда никак малко.
 И да, ако плащаме повече, ще искаме съответното качество.

А ако детето си го гледаш у вас не купуваш ли канцеларски материали? Не купуваш ли играчки? Чаршафи? Водата пък ша ма прощавате е 2 лв за 10 литра и нея ли ще я броим???? 10 л за колко време изпиват децата? Та дори и госпожите да си пият от нея и кафе да си правят!!!
Хора, мислете с главите си! Децата са наши, а не общински! Докато чакаме обшината да ни гледа децата като Симеончовци,докато чакаме общината или държавата да ни избърше и задниците ще бъдем на тоя хал! Ние знаем само ДАААААЙЙЙЙ а не даваме!
Напускам дебата че се напуших! А може и от дейността да изляза, ако преча!

# 304
Mimito, в същност galll не подскача, а обяснява извън въпросната такса колко пари още се дават. И е права. И сме на едно мнение всички.
Ако се увеличи таксата наистина може би допълнителните пари, които директори и учители са принудени да просят от родителите ще се намали (може пък и да изчезне, знам ли Rolling Eyes).
В нашата ДГ в началото на годината се събираха пари за играчки, канцеларски материали, ремонт и какво ли още не...В зависимост от градината сумата варира от 4-60 лв.
Сега отново има изнесен списък с належащите неща, които трябва да се закупят от родителите-смяна на чаршафи, балатуми, боядисване, закупуване на играчки....
Съгласна съм да давам месечно повече пари, за да учи играе детето ми в добра обстановка, с по-малко деца в група (а не 40), с любезни учителки и лелки....

# 305
  • Варна
Да, таксите са ниски, за да са "социални". Мисля, че общината плаща по 180 лв за дете на месец. (Като се има предвид, че групите в частните ДГ са по-малки, горе-долу същото излиза.) На практика, родителите спонсорират, аз не виждам нищо лошо в това, щом е за децата и за да се облегчи труда на персонала. Нека да е регламентирано. И персоналът трябва да се стимулира повече. За второ и т.н. дете в семейството и в други случаи и сега има облегчения, нека да останат или ако трябва да се увеличат. Както и преди съм писала, трябва да участваме с наши средства, не само общински да се чакат да се преразпределят. Може да бъде на база на дохода (макар че у нас все още не може да се вярва 100% на официалните документи за доход, но това е друга тема.)
Дано в процеса на разговори с Общината се стигне до някаква яснота от къде могат да се получат средства - програми от ЕС, от наличните в Общината или други спонсори. Тук не мога да се похваля с голям принос, защото не съм ходила на срещи в Общината. Затова още веднъж благодаря на най-активните.

# 306
Момичета,
Днеска г-н Базитов потвърди и нашата теза, че проблема не е толкова в парите. Пари нашата община има. Друг е въпросът, че таксата може спокойно да е и по-голяма. Но мисля ,че тя пак е функция на средната работна заплата за града - т.е ако средната работна заплата е 400 лв, може би е нормално таксата са ДГ да е 10% от нея или 40лв.

Идеята на ДГ/ясла е родителите да имат възможност да работят и да издържат семействата в които живеят деца. Така, че няма как таксите да са много високи - трябва да има пари и за ток, вода, храна, дрехи и прочие нужди които родителите на децата да посрещнат със заплатата си.

Именно тук е ролята на държавната политика, а държавата дефакто е абдикирала от издръжката на детските градини и е оставила общините да се самооправят с този проблем. Което само по себе си не е справидливо, защото колкото една община е по-бедна - толкова по малка средства за ДГ градина ще има.

Последна редакция: ср, 20 юни 2007, 16:10 от JuliaP

# 307
Момичета,
Днеска г-н Базитов потвърди и нашата теза, че проблема не е толкова в парите.
А къде е!?!?

Ей това непременно! Тоя дето общината ще му плаща офис и заплата в Брюксел, да си свърши работата  Laughing

# 308
Проблема е в нежелането на управниците да се занимават с инвестиции в нещо от което, не само няма как да се открадне кой знае колко, но и на всичкото отгоре е на общинска бюджетна издръжка.

# 309
Сега аз се ядосах. Какво значи, че не бил проблема парите. Като има пари, защо децата спят на легла от преди 20 години. Тенджери и чаршафи се сменяли на 10г., тия нормални ли са? Г-н Кмета на 10г. ли си сменя чаршафите на синчето? Да не говорим, че те и на толкова не се сменят. Като има пари, защо градините масово са с балатуми от преди 30-40г. Защо са с потрошени маси? Защо когато навън вали, от дограмата тече и в стаята? Няма какво да продължавам ...
Пари имало ...  Sick
Да, може и да има, ама не се вижда да се влагат.

# 310
Mimito, ха сега се върни и ме прочети без излишни нерви ( пийни два хапа, ако трябва). Имам претенции, че мисля с главата си и не търпя някой да ме овиква с големи червени букви. Чувството ми за собственост към децата е особено силно, това ми помага да не ги смятам за общински.

# 311
http://www.chernomore.bg/pdf/CM_24.pdf

Ще е добре да има наши представители там - поне ще призовем всички варненски родители да ни подкрепят на 26 от 10 часа!

# 312
Aза да кажа по въпроса с плакатите - още нямам цени. За флаерите нищо, не могат да сварят, а плакатите могат на свесетн принтер, ама момата днес така и не си стигна до офиса, че да каже поне приблизително. Вкиснах се, щото очаквах отговор "до час" още в 9 сутринта... За сметка на това се надявам утре сутрин да имам и цени за плакати за шествието - А2 и А3 на винил и други подходящи материали. По принцип не се мотат така, дано и не става пак в бъдеще.
Междувременно питам - това на линка последния вариант на плаката ли е? Ивe, ще ми го пуснеш на пощата с качество като за печат? slynchevo_momiche@abv.bg

# 313

Междувременно питам - това на линка последния вариант на плаката ли е? Ивe, ще ми го пуснеш на пощата с качество като за печат?

Не е последният вариант!
Ивето каза, че до вечерта трябва да са готови!

# 314
Сребърен облак, има ли смисъл да се разпечатват флаери? Повечето от нас (днес на срещата) вече ги размножиха и раздаваме.

Общи условия

Активация на акаунт