ТЕЛК, Обжалване на ТЕЛК

• 209 818
  • 820
  •   1
Отговори
# 615
zdr.niesme na tel 29 avgus, za prvi pt deteto mi e sas asma 2 godini imame recpturna kni6ka i vzimame redovno lkarsvata itesa efira bito asma inhlator i budi jed    newsm78
Задължително условие на форума е да се пише на кирилица!!!

Последна редакция: пн, 20 юни 2011, 11:32 от Igi_

# 616
  • София
Здравейте! Има ли някой късметлия като нас, подали сме обжалването на 15 септември, още нямаме ни вест ни кост...скоро ще стане и 1 година, така както са тръгнали... Питахме по телефона, имало било различни комисии и незнаели нашата кога щяла да се събере...

# 617
Здравейте! Има ли някой късметлия като нас, подали сме обжалването на 15 септември, още нямаме ни вест ни кост...скоро ще стане и 1 година, така както са тръгнали... Питахме по телефона, имало било различни комисии и незнаели нашата кога щяла да се събере...

Ох, боже! Тъкмо влизам да се осведомя ако решението не ми хареса дали има смисъл да обжалвам и ето го отговора Sad Явно трябва да приемем каквото и да е решение, защото иначе ще ни принудят да се откажем Sick

# 618
  • Бургас

Ох, боже! Тъкмо влизам да се осведомя ако решението не ми хареса дали има смисъл да обжалвам и ето го отговора Sad Явно трябва да приемем каквото и да е решение, защото иначе ще ни принудят да се откажем Sick
Е, не е задължително да ви забавят толкова. Нас ни извикаха след 4 мес., а решението им излезе само след месец. Както Igi_ казва - зависи за каква комисия сте. Но пък  ако решението е 50 или над 50% и не губите от някакви местни преференции /пр. ДГ/ не си струва особено да рискува да се занимава човек, особено летния сезон, според повечето от хората, които са споделяли опита си тук.   Naughty

# 619

Е, не е задължително да ви забавят толкова. Нас ни извикаха след 4 мес., а решението им излезе само след месец. Както Igi_ казва - зависи за каква комисия сте. Но пък  ако решението е 50 или над 50% и не губите от някакви местни преференции /пр. ДГ/ не си струва особено да рискува да се занимава човек, особено летния сезон, според повечето от хората, които са споделяли опита си тук.   Naughty

Simple Smile Аз ще се явявам за себе си, не за дете, но тук получавам информация около въпросите, които ме интересуват и виждам че проблемите са горе-долу идентични. За обща комисия съм и досега съм с ІІ група. Чудя се при ІІІ група дали ще си струва да обжалвам...

# 620
  • София
Здравейте, прегледах голяма част от темата, но никъде не видях случай като нашия. Детето ми е с диагноза ДЦП, ЕР 95% с чп. Когато му беше поставена диагнозата беше много малък и не можеше да се направи точна прогноза за развитието му. Сега, слава богу, сме по-добре от очакваното, детето е на 1,5 г. и е пред прохождане. Живот и здраве ще искам да го дам на детска градина догодина, но едва ли ще го искат с такъв висок процент и чп, които всъщност и не отговарят на състоянието му. Та въпросът ми е някой минавал ли е втора ТЕЛК комисия преди да е изтекъл срока, но не заради влошено, а за подобрено състояние с цел намаляване на процента инвалидност?

# 621
  • варна
 Ако детето видимо е добре, едва ли ще имаш проблеми при приема в градината.
 Дори не си длъжна да покажеш Телка, ако нямате здравословни проблеми и няма да го ползваш за предимство при прием. Като изтече , не си го подновяваш и толкоз.

# 622
  • София
Орхид, за съжаление чак толкова добре не сме  Sad. При всички случаи ще е видимо по-зле физически от другите деца, може би ще има нужда и от известна помощ за самообслужване. Освен това изоставаме засега с говора, най-вероятно ще ни трябва и ресурсно подпомагане. Но тук в София знам, че масово отказват като чуят, че детето е с чп  Confused. Общината няма програма за асистенти. Ако се налага, разбира се, ще се организираме кой да стои с него в градината. Въпросът е да го вземат и то не насила. Целта  в крайна сметка е да се чувства добре там, да учи, да има контакт с децата, а не просто да го оставят в някой ъгъл.

# 623
Здравейте, прегледах голяма част от темата, но никъде не видях случай като нашия. Детето ми е с диагноза ДЦП, ЕР 95% с чп. Когато му беше поставена диагнозата беше много малък и не можеше да се направи точна прогноза за развитието му. Сега, слава богу, сме по-добре от очакваното, детето е на 1,5 г. и е пред прохождане. Живот и здраве ще искам да го дам на детска градина догодина, но едва ли ще го искат с такъв висок процент и чп, които всъщност и не отговарят на състоянието му. Та въпросът ми е някой минавал ли е втора ТЕЛК комисия преди да е изтекъл срока, но не заради влошено, а за подобрено състояние с цел намаляване на процента инвалидност?
Хората се чудят как да вземат група... newsm78 ползвай си придобивките, които ви се полагат, защо трябва да се лишавате, двойни детски, добавка по чл.8д, добавки за транспорт, лекарства, достъпна информация,телефон, балнеолечение,  за детето и за придружителя. Peace

# 624
  • София
ogan1, както съм казала във втория си пост, за съжаление детето ми не е с пренебрежимо леки или решени проблеми, но не мисля, че състоянието му съответства на 95% с чп. За мен би било невероятна радост да не ползваме привилегиите на ТЕЛК, защото детето ми е здраво, но уви не е така. Иначе, честно казано, направо се отвращавам от хората, които "се чудят как да вземат група" без основателна причина. По-точно казано с причина въпросните "облаги", предимство за детски градини и т.н. Именно заради такива случаи, няма място в ДГ за деца с истински проблеми, защото е много по-лесно за директорите и учителите да вземат дете с ТЕЛК 50% примерно без специални нужди. Разбира се, не визирам децата, които наистина са със сериозни заболявания и по-нисък процент.

# 625
здравеите искам да попитам дали има право моето дете на двоини децски и70% от минималната заплата тои е роден с  цепка на небцето и венеца в момента е на 13 гд.

# 626
  • Бургас
До колкото ми е известно, ако детето има решение на ТЕЛК 50 и над 50% и в зависимост от срока на това решение - до 16-годишната ми възраст може да получава такива помощи. След това ако не греша процедурата беше малко по-различна.

# 627
благодаря за отговора интересуваме дали има право детето ми което е роде но с аномалия на тези помощи и каде мога да намеря повече информация

# 628
благодаря за отговора интересуваме дали има право детето ми което е роде но с аномалия на тези помощи и каде мога да намеря повече информация
Първо минете на ТЕЛК комисия, където да ви определят процентите. Ако Ви дадат повече от 50% имате право на помощите, които си ги търсите в Социални грижи. Ако са по-малко от 50%  - няма нищо. Тогава можете да обжалвате пред НЕЛК  Peace

# 629
Въпрос: когато подготвяте документите за ТЕЛК всички налични изследвания ли слагате или подбирате тези, придружени с мнение на лекуващия лекар. Имам изследвания, които съм правила, но лекарката не е прибавяла към тях от онези листове с много квадратчета, където описва моментното състояние. Да сложа всичко в папката, или само тези, придружени от лекарско мнение?

Общи условия

Активация на акаунт